Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2020,
19.28

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

8

Natisni članek

Koronavirus izobraževanje šola

Torek, 24. 3. 2020, 19.28

4 leta, 1 mesec

Ministrica: Šola gre po načrtu. Počitnice so na vidiku. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

8

Teče že drugi teden, odkar so šole zaprle svoja vrata. Več kot 187 tisoč osnovnošolcev in 73 tisoč dijakov se izobražuje od doma na daljavo. Zdaj so v nov proces vključene že skoraj vse slovenske šole. Dela je več in vsekakor je bolj stresno za vse udeležence, a za zdaj večjih težav pri izobraževanju ravnatelji ne opažajo. Številne pa skrbi, kaj spremenjeni proces pomeni za poletne počitnice. Na ministrstvu pravijo, da podaljšanja šolskega koledarja za zdaj ne načrtujejo.

Posnetek razburjene mame
Novice Razburjena mama kritizira šolanje na daljavo #video

Tisoče šolskih klopi že drugi teden sameva po vsej državi, a se izobraževalni proces uspešno nadaljuje na daljavo, pravi predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. "Vsi smo izjemno pozitivno presenečeni, ker se je sistem dobesedno čez noč prestavil iz enega načina delovanja v drugega," je povedal za oddajo Planet 18.

Sistem se je prvi teden opotekal zaradi sistemskih razlogov, v drugem tednu večjih tehničnih težav nimajo. Učence čez snov vodijo prek spletnih učilnic, videovsebin in tudi učnih listov. "Ker so družine, ki imajo več otrok in ne morejo vsem hkrati zagotoviti dostopa do računalnika, je zato nujnega tudi nekaj pisanja," je pojasnil Pečan. 

učenje na domu
Novice S temi nasveti bo šolanje na domu bolj uspešno

Tudi fakultete so se lotile novega načina

Študentom pošiljajo literaturo, dajejo dodatne naloge, predavajo prek videokonferenc. Težav pri izvajanju predavanj na daljavo načeloma ni, zatakne pa se pri praktičnem usposabljanju in izvajanju vaj, kjer je stik s študentom nujno potreben, je dejal dekan pedagoške fakultete Janez Vogrinc.

"Če se bomo med letom vrnili nazaj na fakultete, potem računamo, da bomo ta del takrat izpeljali bolj intenzivno," je dejal in dodal, da bodo nekatere stvari lahko izpeljali tudi prihodnje študijsko leto. 

Dela je vsekakor več za vse vključene v izobraževalni proces. Ne smemo pozabiti še na starše osnovnošolcev, ki so prevzeli tudi delno vlogo učitelja. Učitelji se sicer trudijo biti čim bolj dosegljivi tudi na daljavo.

Kdaj se bodo šolske klopi spet napolnile, še ni znano

Roki za maturo in nacionalno previjanje znanja za zdaj ostajajo nespremenjeni, pravi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Šolski koledar teče dalje, zdaj imamo samo drugačen način izobraževanja. Podaljšanja pouka v poletje za zdaj ni na vidiku. 

"Dokler bomo tako vestno in odgovorno nadaljevali po začrtanem šolskem koledarju, bomo prišli tudi do konca šolskega leta in imeli počitnice," je povedala ministrica. Ker gre za novo obliko dela zaradi izrednih okoliščin, bo ta način tudi drugače obravnavan in priznan.

Šolarji
Novice Šolsko leto se lahko podaljša v poletje
Ne spreglejte