SiolNET. Novice Slovenija
3,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodišče bo o pristojnosti v zvezi z arbitražo odločilo 31. januarja

3,68

termometer

Arbitraža
Najprej je veljajo, da se bodo sodniki o pristojnosti odločili do konca marca. Danes so sporočili, da bodo odločitev objavili ravno na dan, ko EU zapušča Velika Britanija. Morda so z odločitvijo pohiteli, ker je sodnik poročevalec Britanec. Foto: STA

Sodišče EU v Luksemburgu bo odločitev o tem, ali je pristojno v sporu med Slovenijo in Hrvaško o izvrševanju arbitražne odločbe, objavilo 31. januarja. Generalni pravobranilec Priit Pikamäe je sicer sredi decembra sodišču predlagal, naj se izreče za nepristojno za proučitev tožbe, a njegovo mnenje ni zavezujoče.

Slovenija na Sodišču EU v Luksemburgu toži Hrvaško zaradi kršenja evropskega pravnega reda, ker ni spoštovala arbitražne razsodbe.

"Gre za vprašanje mednarodnega javnega prava, za katero sodišče ni pristojno"

"Kršitve prava Unije so akcesorne v razmerju do vprašanja določitve meje med državama, ki spada pod mednarodno javno pravo," je takrat zapisal pravobranilec. "Taka določitev pa po svojem bistvu pomeni vprašanje mednarodnega javnega prava, za katero Sodišče ni pristojno," je sklenil. Celotno mnenje pravobranilca lahko preberete tukaj. Več v članku Pravobranilec: Tožba proti Hrvaški ni dopustna.

Ni nujno, da sodišče sledi mnenju pravobranilca

Po objavi mnenja so o dopustnosti tožbe začeli odločati sodniki, pri čemer ni nujno, da sledijo mnenju pravobranilca. Sodišče lahko odloči, da je tožba dopustna, delno dopustna ali nedopustna.

So pohiteli zaradi brexita?

Po objavi mnenja je sicer veljalo, da se bo sodišče o pristojnosti odločilo do konca marca. Kot so na spletnih straneh sodišča zapisali danes, pa bodo odločitev objavili 31. januarja ob 9. uri.

Na isti dan bo sicer EU zapustila Velika Britanija. Kot piše STA, je morda primer povezan tudi s tem, saj je sodnik poročevalec 15-članskega velikega senata Sodišča EU Britanec Christopher Vajda.

 

potek tožbe grafika Foto: Izdelava grafike: Urška Vidmar

Kako so o mnenju pravobranilca sredi decembra poročali na Planetu:

Preberite še:

Marjan Šarec Novice Šarec: Slovenija je neomajna, vrnitev na točko nič ne pride v poštev #video Kolinda Grabar-Kitarović Novice Grabar-Kitarovićeva arbitražo označila za mrtvo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin