Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 5. 2021,
10.15

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,41

5

Natisni članek

Koronavirus COVID-19

Nedelja, 16. 5. 2021, 10.15

2 leti, 11 mesecev

Sobotne številke: število aktivno okuženih vse manjše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,41

5

Covid-19. Koronavirus. Slovenija. | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Kot ponavadi je bilo tudi to soboto opravljeno manjše število testov PCR (2.471) in antigenskih hitrih testov (8.910). Potrjenih okužb je bilo včeraj 292, delež pozitivnih ostaja pri 11,8 odstotne točke. Zmanjšalo se je število aktivno okuženih na 7.558 (75 primerov manj).

Treningi bodo od 17. maja dovoljeni vsem športnikom, ki jih določa zakon o športu, pa tudi vsa tekmovanja, na katerih bo lahko do 50 odstotkov zapolnjenih sedišč ob predpogoju testiranja. Od ponedeljka bo dovoljena tudi športno rekreativna dejavnost, ki se bo izvajala individualno oziroma v skupini do 50 vadečih.

Covid-19. Koronavirus. Slovenija.
Novice Podatki za petek: delež pozitivnih za odtenek nižji

Počasi se odpira tudi šport

Športniki in člani njihovih ekip, ki se bodo udeležili tekmovanj, drugo organizacijsko osebje, ki bo sodelovalo pri izvedbi, in gledalci se bodo lahko tekmovanj udeležili, če bodo imeli negativni rezultat testa na covid-19 z metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR) ali hitrega antigenskega testa (HAT), ki ni starejši od 72 ur.

Strokovni delavci in voditelji športno rekreativne dejavnosti, ki bodo aktivni v športu, ter udeleženci in izvajalci programov usposabljanj se bodo morali enkrat tedensko testirati s testom HAT.

Tistim, ki so bolezen novega koronavirusa preboleli in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali pa so cepljeni, na testiranje ne bo treba, je glede na epidemiološko sliko v sredo določila vlada, odlok pa je bil v četrtek objavljen v uradnem listu.

Za izvajanje športnih dejavnosti se bodo lahko uporabljajo športni objekti in površine v naravi ter šolski športni objekti, vsi pa morajo upoštevati navodila ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužb v času epidemije.

Protesti Avstrija
Novice Slovaki ukinjajo izredne razmere, Avstrijci policijsko uro
Odprta kuhna
Trendi Prihodnji petek vse po starem? V prestolnico se vrača Odprta kuhna.

Odlok velja le teden dni

Proces vadbe športnikov bo dovoljen v varnih vadbenih skupinah, v katerih bodo športniki in strokovni delavci v športu fizično izolirani (mehurček). Ta zajema prostore, v katerih poteka proces športne vadbe. Dovoljeno bo izvajanje javno veljavnih programov usposabljanj za strokovno delo v športu.

Za nadzor nad izvedbo športnih tekmovanj mora Olimpijski komite Slovenije oziroma pristojna nacionalna panožna športna zveza imenovati odgovorne osebe in njihove kontaktne podatke posredovati ministrstvu, pristojnemu za šport.

Odlok bo veljal od 17. do vključno 23. maja, nato bo vlada glede na priporočila zdravstvene stroke in epidemiološko sliko ukrepe tedensko potrjevala ali spreminjala.

Ne spreglejte