Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2019,
10.47

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

11

Natisni članek

čevapi aditivi

Torek, 15. 10. 2019, 10.47

4 leta, 6 mesecev

Javnosti o spornih čevapčičih niso obvestili, ker imajo kratek rok trajanja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

11

Inšpekcija Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je pri nadzoru kakovosti mesa junija letos odkrila, da so nekateri mesarji v trgovskih središčih Mercator, Tuš in Spar masi za čevapčiče dodajali nedovoljeni sulfit. Kar štiri mesece je trajalo, da so o nedovoljeni uporabi aditivov obvestili javnost.

Čevapi
Novice V teh centrih so prodajali čevapčiče s prepovedanimi aditivi

"Kadar obstaja možnost, da bi bilo živilo na policah trgovin tudi po pridobitvi rezultatov analize, javnost o tem obvestimo. V konkretnem primeru spornih živil ni bilo več v prometu, zato tega nismo storili," je dejal Janez Posedi, direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Kot je še poudaril, so bili vsi postopki obveščanja v skladu s predpisi. 

Pretekel rok uporabe, zato obvestila ni bilo

Andreja Bizjak, direktorica inšpekcije, je ob tem poudarila, da gre v omenjenem primeru za živilo z izjemno kratkim rokom uporabe. Kot je še dejala, so izsledki analiz znani v roku sedmih dni, rok trajanja pripravka mase za čevapčiče pa je bistveno krajši, po njenem mnenju do štiri dni. Sprotno obveščanje javnosti namreč izvedejo samo v primerih, ko je nevarno živilo še vedno v prometu oziroma če obstaja verjetnost, da ga potrošniki še vedno hranijo doma.

Janez Posedi | Foto: Siol.net/ A. P. K. Janez Posedi Foto: Siol.net/ A. P. K. O tem, ali bi morala uprava kljub preteku datuma veljavnosti živila javnost o izsledkih obvestiti že junija, je Bizjakova dejala, da bi to, če bi obstajala verjetnost, da bi bilo meso še vedno v obtoku, tudi storili. 

Posedi je ob tem še poudaril, da za zdaj potrošniki niso vložili nobene prijave, da bi imeli zdravstvene težave po zaužitju mesa, ki je vsebovalo aditive. "Če bi beležili posledice, bi razmislili o nadaljnjih ukrepih," je še povedal.

Kakšne bodo sankcije?

Čeprav je sicer inšpekcija pri nadzoru ugotovila, da je šlo pri uporabi nedovoljenega aditiva za primer nepoštene prakse in da ni šlo za sistemsko načrtno dodajanje, temveč je bila uporaba tega praksa posameznikov, se poraja vprašanje, ali so delodajalci (v tem primeru trgovske verige) vedeli za prakse svojih zaposlenih. 

Andreja Bizjak | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K. Bizjakova ob tem priznava predvsem dva kritična vidika, ki so jih zaznali pri nadzoru, in sicer, da so prepovedane aditive uporabljali zaposleni posamezniki in da delovna praksa v trgovinah ni sledila predpisanim recepturam, sistemi notranjih kontrol pa niso odkrili in odpravili nedovoljene prakse. "Ali so delodajalci zagotovo vedeli ali ne, ne morem trditi. Mi tega nismo odkrili," je še dodala. 

Na vprašanje, ali bo zoper posameznike podana kazenska ovadba suma kaznivega dejanja, pa je direktorica inšpekcije odgovorila, da se, vsaj za zdaj, za ta korak niso odločili. "Za zdaj nismo podali prijave. Če pa bi nas zdravstvene službe obvestile o primeru, ki bi ga lahko povezovali z značilnimi znaki alergije na žveplov dioksid, bi prijava verjetno stekla. Ker pa teh indicev nimamo, gre le za prekrškovni postopek," pravi.

Pri nadzoru prisotnost sulfita zaznali le v enem vzorcu

Kot je zapisano v poročilu o izvajanju posebnega nadzora, so inšpektorji uporabo aditivov preverjali v okviru letnega programa uradnega vzorčenja.

Prvi primer nedovoljene uporabe sulfita (E220-E228) je inšpekcija zasledila 6. junija v supermarketu Tuš Grosuplje. Inšpektorji so odvzeli dva vzorca mletega mesa in mesnega pripravka iz mletega mesa, pri čemer sta oba vzorca izkazovala prisotnost prepovedanega aditiva. V trgovini so, kot smo poročali pred dnevi, takoj prenehali dodajati nedovoljeni aditiv. 

Žveplov dioksid, ki spada v skupino sulfitov (E220-E228), podaljša obstojnost živila, prepreči oksidacijo in staremu mesu povrne rdečo barvo. Sulfitov pa v masi za čevapčiče in pleskavice ni dovoljeno uporabljati, saj lahko ljudem, ki so nagnjeni k alergijam, povzročajo zdravstvene težave. 

Čevapi | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Ker pa je bilo na podlagi prvih analiz mogoče sklepati, da gre za sum nepoštene prakse, je inšpekcija tri mesece pozneje, 9. septembra, začela poseben poostreni nadzor. Ugotovila je uporabo sulfita tudi v mesnici druge trgovske verige. Istega dne je izvedla dodaten nadzor in vzorčenje dveh mesnih pripravkov v poslovalnici iste trgovske verige v drugem kraju in tudi tu ugotovila prisotnost sulfita. Količina žveplovega dioksida naj bi bila po navedbah poročila tolikšna, da so bili odvzeti vzorci ocenjeni kot nevarna živila.

V obdobju od 13. do 20. septembra je UVHVVR nato izvedel poseben uradni nadzor nad uporabo aditivov, v katerem je bilo pregledanih osem trgovskih verig, 22 mesnic in 17 gostinskih obratov. Odvzetih je bilo 34 vzorcev različnih mesnih pripravkov, prisotnost sulfita so ugotovili le pri enem vzorcu. 

Ministrstvo za kmetijstvo je potrdilo, da je bila z vzorčenjem dokazana prisotnost nedovoljenega aditiva sulfita v trgovinah: 

- Poslovalnica Supermarket Tuš Grosuplje, Gasilska ul. 1,
- Mesnica Mercator, HM Kranj, Primskovo,
- Hipermarket Mercator Celje, Opekarniška 9, Celje,
- Tuš Supermarket Lesce.

V Sparu v ljubljanskem Cityparku pa je zaposleni inšpektorju sam priznal, da je uporabljal sulfit, zato vzorčenje ni bilo izvedeno.   
Ne spreglejte