Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2016,
8.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

prvi maj balkanska kuhinja žar roštilj čevapi čevapčiči vikend kosilo piknik recept

Sobota, 30. 4. 2016, 8.07

6 let, 7 mesecev

Proletarski čufti na žaru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Čevačiči | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Za odprtje sezone piknikov si privoščimo pravo balkansko hrano z žara.

Bilo je enkrat pred zadnjo vojno na Balkanu, ko sem po ne vem kakšnem naključju prvi maj preživela v Sarajevu. In, spet ne vem, po kakšnem naključju, sem zašla na Vrelo Bosne, izvir reke Bosne, enega najbolj priljubljenih bosanskih prostorov za prvomajski piknik. Recimo, da je to naredi si sam prvomajski Rožnik.

Sožitje narodov ob roštilju

Tedaj sem doživela eno najlepših balkanskih roštiljad, z vonji, ki so do onemoglosti dražili nosnice, in okusi, ki so predstavljali samo esenco balkanske kuhinje. Ker je bilo to še v času, ko so bili narodi in narodnosti Jugoslavije drug drugemu najboljši sosed, se je peklo vse od banjaluških do sarajevskih čevapčičev, od svinjskih rebrc do jagnječjih jetrc, ćulbastij, vešalic, šiš kebabov, šašlikov in ražnjičev do navadnih špikanih pleskavic.

Katera različica čevapov oziroma čevapčičev pa je vam najljubša? | Foto: Thinkstock Katera različica čevapov oziroma čevapčičev pa je vam najljubša? Foto: Thinkstock

Ob tem pa se je – prav tako, kot zapoveduje balkanski stereotip – pojedlo na stotine kilogramov mlade čebule, neskončno skodelic kajmaka in zaboji somunov. Pelo se je, ne glede na nacionalnost se je pilo pivo, zvečer pa so vsi siti in od roštiljskega dima lepo prekajeni ter srečni kot proletarci z izpolnjeno normo odšli domov.

Sarajevčani se sicer za prvi maj še vedno zbirajo na Vrelu Bosne. Le da je zdaj, ko so civilizirana država, tam prepovedano parkirati, še huje pa je, da je prepovedano kurjenje. Izjema ni niti za prvi maj. Bosanski proletarski pikniki žarijo drugje.

Vrelo Bosne je bilo nekoč priljubljeno zbirališče Sarajevčanov za prvojmajske piknike - zdaj je kurjenje ognja tam prepovedano. | Foto: Thinkstock Vrelo Bosne je bilo nekoč priljubljeno zbirališče Sarajevčanov za prvojmajske piknike - zdaj je kurjenje ognja tam prepovedano. Foto: Thinkstock

Balkanski žar niso le čevapčiči in pleskavice

Tudi pri nas prvi maj velja za odprtje sezone piknikov. To nam skušajo dopovedati tudi trgovci. Čeprav se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja tudi ameriška tradicija piknik hrane s sladkimi omakami za pečenje in obvezno koruzo, nikakor ne smemo pozabiti na balkansko tradicijo žara. Pa pri tem ne mislim samo na čevapčiče. Balkanski žar je tako raznolik, tako bogat, predvsem pa tako multikulturen in povezan z zgodovinskimi vplivi skorajda tja do Mezopotanije, da bi bilo škoda, da ga poznamo le po čevapčičih in pleskavicah.

Zato si za letošnji prvi proletarcem posvečen piknik privoščimo obilen balkanski čevap v svinjskem robčku.

Čevap v robčku Čevačiči | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

400 gramov mešanega mletega mesa

čebula

manjši šopek peteršilja

približno dcl olja

svinjski robček (trebušna membrana)

2 polnomastna jogurta (najbolje grški jogurt)

2 stroka česna

sol

poper

žlička mlete rdeče paprike

žlička suhe mete

Čebulo in peteršilj drobno sesekljamo. V posodi zmešamo mleto meso, čebulo in peteršilj, posolimo in popopramo. Zmes vsaj za eno uro postavimo v hladilnik. Nato z mokrimi rokami oblikujemo debelejše in večje čevape. Svinjski robček razrežemo na manjše kose in vanje zavijemo čevape. Premažemo jih z oljem ter okoli deset minut pečemo na žaru. Medtem zmešamo jogurt z nasekljanim česnom, mleto papriko, suho meto ter soljo, da dobimo hladno omako. Pečene čevape zložimo v glineno posodo in prelijemo z jogurtovo omako. Postrežemo z na žaru pečeno rdečo papriko, pečenim paradižnikom in lepinjo.

Ne spreglejte