Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Torek,
8. 1. 2019,
14.38

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

Natisni članek

opozorilo Slovenija sneg vreme

Torek, 8. 1. 2019, 14.38

5 let, 3 mesece

Snežna pošiljka tudi v Sloveniji #foto #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

Sneg se ponekod v Sloveniji oprijema cest, zato policisti voznike opozarjajo na uporabo vozil z zimsko opremo in previdno vožnjo glede na razmere. "Vozniki naj bodo previdni predvsem glede hitrosti, varnostne razdalje in prehitevanj," opozarjajo iz Policijske uprave Kranj. Agencija za okolje RS (ARSO) je medtem izdala opozorilo za poledico in žled, ki velja predvsem za osrednjo in jugozahodno Slovenijo. 

Popoldne bo sicer pretežno oblačno z občasnimi rahlimi padavinami. Po nižinah je pričakovati deloma sneg, deloma rahel dež ali rosenje. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter, po neprevetrenih nižinah pa ni povsem izključena možnost poledice. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5, ob morju do 8 stopinj Celzija.

sneg
Novice V Avstriji se pripravljajo na novo snežno pošiljko #video

Ponekod v Sloveniji se sneg že oprijema cest, med drugim tudi v Kropi.  | Foto: Mojca in Gašper Vrhunc Ponekod v Sloveniji se sneg že oprijema cest, med drugim tudi v Kropi.  Foto: Mojca in Gašper Vrhunc

Pri samo 30 kilometrih na uro se bo vozilo na suhi cesti ustavljajo približno 13 metrov, na mokri več kot 17 metrov, na poledeneli pa kar 43 metrov. "Pri višjih hitrostih so te razdalje še bistveno večje, vsak centimeter daljše ustavljanje pa pomeni večjo silo trčenja in težje posledice, ki so še posebej izrazite, kadar gre za trčenja med vozili in pešci," so opozorili na ljubljanski policijski upravi. STA

Sneg v Kropi | Foto: Mojca in Gašper Vrhunc Foto: Mojca in Gašper Vrhunc

Posebej "zahrbtna" je lahko v snežnih razmerah vožnja skozi ovinke, opozarjajo iz policije in voznike opominjajo, naj bodo previdni tudi v morebitnih zastojih. "Pred vožnjo naj še očistijo vozila. Stekla morajo biti čista zunaj in znotraj. Če so okna zarošena, naj počakajo, da se odrosijo," sporočajo. 

Na cesti Col - Črni Vrh je zaradi zasneženega cestišča prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Prometnoinformacijski center poroča tudi, da je zaradi zimskih razmer cesta čez prelaz Vršič prevozna samo za osebna vozila.

Ponekod v Sloveniji se sneg že oprijema cest, med drugim tudi v Kropi, od koder smo prejeli fotografije.  | Foto: Mojca in Gašper Vrhunc Ponekod v Sloveniji se sneg že oprijema cest, med drugim tudi v Kropi, od koder smo prejeli fotografije. Foto: Mojca in Gašper Vrhunc

V petek bo suho, največ sonca bo na Primorskem in v gorah

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno in povečini suho, le izjemoma lahko nastane kakšna kratkotrajna snežna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, ob morju okoli 3, najvišje dnevne od 2 do 7 stopinj Celzija.

V četrtek se bo v zahodni Sloveniji delno zjasnilo, na vzhodu pa bo ponekod občasno rahlo snežilo. Na Primorskem bo zapihala šibka burja, ponekod v notranjosti pa severni veter.

V petek kaže na suho vreme, največ sonca bo na Primorskem in v gorah, napovedujejo vremenoslovci.

Na Kaninu je trenutno 90, na Kredarici 25, na Krvavcu pa 20 centimetrov snega. 

sneg
Novice V Avstriji umrl slovenski smučar #video

V Avstriji do petka pričakujejo meter svežega snega

Večje težave s snegom imajo sicer v Avstriji, kjer pričakujejo novo obilno snežno pošiljko. Še vedno velja tudi zelo visoka nevarnost snežnih plazov.

Kot napovedujejo vremenoslovci, bi na območju od Predarlskega do Zgornje Avstrije lahko zapadlo do pol metra novega snega na že najmanj pol metra podlage. V alpskih krajih bi lahko do petka zapadlo celo do meter svežega snega.

Sneg v Kropi.  | Foto: Mojca in Gašper Vrhunc Sneg v Kropi. Foto: Mojca in Gašper Vrhunc

Novice Avstrija: Plazovi zahtevali najmanj štiri smrtne žrtve, več ljudi pogrešanih #foto #video
Sneženje
Novice V avstrijskih smučarskih središčih obtičalo več tisoč turistov
Ne spreglejte