SiolNET. Novice Svet
3,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V avstrijskih smučarskih središčih obtičalo več tisoč turistov

3,10

termometer

Sneženje
Foto: Reuters

V smučarskih središčih v avstrijskih Alpah je zaradi močnega sneženja obtičalo več tisoč ljudi. Oblasti so namreč zaradi obilice novo zapadlega snega razglasile drugo najvišjo stopnjo nevarnosti snežnih plazov in zaprle nekatere ceste, ki vodijo do priljubljenih smučišč.

Od sobote je na severni strani Alp zapadlo več kot pol metra snega, zaradi česar se je močno povečala nevarnost snežnih plazov.

Avstrijske oblasti so na tem območju opozorile pred "visoko" nevarnostjo snežnih plazov, ki je druga največja stopnja na sicer petstopenjski lestvici.

V Saalbach-Hinterglemmu obtičalo 12 tisoč turistov

V smučarskem središču Saalbach-Hinterglemm je do danes popoldan, ko so strokovnjaki z eksplozivom sprožili nadzorovan plaz, obtičalo okoli 12 tisoč turistov, je povedal tamkajšnji župan Alois Hasenauer.

Oblasti so medtem zaradi nevarnosti snežnih plazov v Obertauernu zaprli ceste do ponedeljka. Reševalne službe so sicer organizirale spremstvo za tiste, ki so se domov želeli vrniti že danes.

Plaz pokopal 26-letnega smučarja

Iz kraja Schoppernau medtem poročajo o plazu, ki je pod seboj pokopal 26-letnega smučarja. Kljub pomoči prijatelja, ki ga je uspel sam izkopati, je ta na kraju podlegel poškodbam.

Zimske vremenske razmere sicer preglavice povzročajo tudi drugod po državi. Največ težav povzročajo podrta drevesa, ki so ponekod ohromila železniški promet in poškodovala električno napeljavo.

Sneženje po Evropi še naprej povzroča težave

Močno sneženje na jugu Nemčije še naprej povzroča preglavice v prometu. Potem ko so na münchenskem letališču v soboto odpovedali najmanj 120 letov, je danes na Bavarskem ohromljen še železniški promet. Delovanje letališča v Münchnu se sicer vrača v normalne tire.

Železniški promet je na jugu in zahodu bavarske prestolnice ohromljen predvsem zaradi podrtih dreves, ki ležijo na železniških tirih. Poškodovana je tudi druga infrastruktura.

"Z vsemi razpoložljivimi sredstvi si prizadevamo za čimprejšnje odprtje poti," je danes zjutraj sporočil tiskovni predstavnik nemških železnic. Ni sicer potrdil, kdaj bo železniški promet ponovno stekel.

Sneženje v Avstriji Novice Sneženje povzroča težave v Avstriji in Nemčiji, v Münchnu odpovedali 120 letov

Sneg in mraz povzročata težave tudi v Italiji

S snegom in nizkimi temperaturami se zadnje dni soočajo tudi v srednji in južni Italiji. Sneg je pobelil tudi Sicilijo, vulkan Vezuv in tudi številne italijanske plaže. Med drugim je pod snežno odejo antični teater v Taormini, od koder se tako odpira nekoliko redkejši, zasnežen pogled na vulkan Etna, ki še vedno bruha dim.

Sneg in led sta ta konec tedna ovirala promet na številnih cestah na jugu Italije. Mnoge ceste, tudi na skrajnem jugovzhodu italijanskega škornja so še vedno prevozne le z verigami. Sneg je povzročal težave tudi v železniškem prometu. Med drugim so zaustavil hitre vlake na progi Foggia-Bovino-Orsara.

Z neobičajno nizkimi temperaturami in vetrom so se te dni soočali tudi v Kalabriji, tako da so v mestu Catanzaro zagotovili zavetje za tamkajšnje brezdomce.

Sneg je pobelil tudi vrhove Eolskih otokov, tudi vulkan Stromboli, ki je v zadnjem času prav tako delujoč in bruha ogenj. Močan veter povzroča težave tudi v pomorskem prometu, predvsem v rednih povezavah otokov s celino. Tako so nekateri manjši otoki že tri dni brez povezav s celino.

V Apeninih je ponekod zapadlo tudi več kot meter snega. V nekaterih višje ležečih krajih je zapadlo toliko snega, da so morali domačini iz svojih domov skozi okna, saj vrat ni bilo mogoče odpreti. Temperature so se v Apeninih danes zjutraj spustile tudi pod minus 10 stopinj Celzija.

Razmere so se danes ob rahlem dvigu temperatur začele izboljševati, a vremenoslovci že za ponedeljek napovedujejo novo hladno fronto, ki bo preko Balkana tudi nad južno polovico Italije prinesla nov val mraza in snega.

Preglavice tudi v Grčiji

V minulih dneh je osrednji in severni del Grčije zajela hladna fronta, ki jo je spremljala snežna nevihta. Temperature v teh predelih vztrajajo pod lediščem že skoraj teden dni. Vremenske razmere povzročajo preglavice predvsem na cestah, ki so doslej terjale najmanj eno življenje.

sneg Grčija Novice Zakaj je sneg tudi na italijanskih plažah, pri nas pa ne?

Grčija sneg Foto: Reuters

Moten je tudi letalski promet, saj so morali številne lete preusmeriti na letališča na severu države.

Oblasti so ob potoku v Karatei na jugu države v četrtek, ko so območje zajele slabe vremenske razmere, odkrile truplo 66-letne ženske. Še dva moška, ki naj bi bila v času nesreče v avtomobilu, sta odtlej pogrešana, je povedal predstavnik lokalne policije.

Grška služba za civilno zaščito je lokalne oblasti pozvala k pripravljenosti pred prihajajočo novo hladno fronto, ki jo vremenoslovni napovedujejo za ponedeljek.

Vreme, vremenska napoved Digisvet Sneg, dež in denar: vremenska napoved na telefonih je dvorezen meč

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 31
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin