Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Stela Mihajlović

Ponedeljek,
23. 10. 2023,
22.22

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

investicije Slovenija turizem poletje zimska sezona

Ponedeljek, 23. 10. 2023, 22.22

6 mesecev

Smučišča – nekoč le pozimi, danes privlačna vse leto

Stela Mihajlović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87
Kanin smučišče smučanje | Pretople zime spodbujajo turistične ponudnike v zimsko-športnih središčih k prilagajanju ponudbe. Vse več je investicij v celoletni turizem, ponekod je poletni izkupiček že višji kot zimski. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Pretople zime spodbujajo turistične ponudnike v zimsko-športnih središčih k prilagajanju ponudbe. Vse več je investicij v celoletni turizem, ponekod je poletni izkupiček že višji kot zimski.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ta mesec je bil presežen dosedanji oktobrski rekord povprečne dnevne temperature – v Dobličah pri Črnomlju je 20. oktobra ta znašala kar 24,9 stopinje Celzija. V preteklih desetletjih smo v tem času običajno razmišljali o smučariji, zimsko-športna središča pa so se pospešeno pripravljala na sezono. Danes je tako, da imajo nekatera med njimi že več obiska poleti kot pozimi in marsikje so se na nagle klimatske spremembe že pripravili. Kako se prilagajajo na negotovost in zelene zime ter kaj obiskovalcem ponujajo v preostalem delu leta?

RTC Krvavec

Na Krvavcu ob ugodnih nizkih temperaturah smučišča umetno zasnežujejo, zato si želijo ne le bogate snežne pošiljke, temveč tudi ugodnih vsakodnevnih vremenskih pogojev. Poleg smučanja vsak petek in soboto po rednem obratovanju omogočajo tudi nočno sankanje, organizirajo pa tudi razne pohode z baklami ali krpljami ter različne družabne igre na snegu.

Izven smučarske sezone se Krvavec predstavlja kot raj za pohodnike, kolesarje in adrenalinske navdušence. Slednji si lahko dajo duška v Bike parku Krvavec, Pustolovskem parku Krvavec, na spustih z gorskimi gokarti ali pa spusti s tubami.

Za otroke je na voljo pravljično-doživljajska Pot pastirskih škratov, ki udeležence popelje skozi prelepe razglede. Na Krvavcu se lahko obiskovalci preizkusijo tudi v lokostrelstvu, skačejo na trampolinih, zbijajo ruske keglje in lesene klade.

Krvavec poletje poletna sezona | Foto: Arhiv RTC Krvavec Foto: Arhiv RTC Krvavec "Kot izjemno novost imamo na voljo izposojo električnih koles za raziskovanje skritih kotičkov Krvavca. Na Zvohu so označene energetske točke, ki napolnijo baterije, za krepitev telesa pa je na voljo tudi nova trim steza," so povedali v podjetju RTC Krvavec.

Poleg rednih vsakoletnih remontov in vzdrževanja žičniških naprav je investicija, ki se je najbolj veselijo, šestsedežnica Zvoh, ki bo smučarjem na voljo že to zimo.

Med večjimi investicijami, ki so namenjene poletni sezoni, so navedli vzdrževanje in gradnjo novega Pustolovskega parka Krvavec, novo trim stezo in postavitev energetskih točk. Največja pa je zagotovo asfaltirana cesta med zgornjo postajo kabinske žičnice in Hotelom Krvavec, ki zdaj privabi tudi ogromno cestnih kolesarjev.

Cerkno

"Letos smo v začetku poletja na Cerknem odprli nov Adrenalinski park za družine, s čimer lastnik – družba Postojnska jama – naznanja prestrukturiranje zimskega v celoletni turizem. V času, ko smučarske sezone postajajo vse krajše, se smučišče, ki že več let zapored ohranja sloves naj smučišča v Sloveniji, spreminja v celoletno središče za aktivni oddih," so sporočili iz družbe Postojnska jama.

Dogodek vidijo kot prelomno točko ne le za smučišče, temveč za celotno Cerkljansko dolino in njen turizem nasploh. Kot pomembne dodatne dejavnike za razvoj turizma vidijo terme in hotel ter lokalno ponudbo različnih aktivnosti, kot so pohodništvo, kolesarjenje in kulturni turizem.

Cerkno smučišče zasneževanje | Foto: Gregor Kacin Foto: Gregor Kacin

"Pogled v tujino razkriva, da so prihodki zimsko-športnih centrov višji v poletni sezoni, kar pomeni, da so v svetu koncept že obrnili, in skrajni čas je, da ga tudi mi. Ne govorimo o tem, da se smučarska središča gredo 'tudi' poletni turizem, temveč da se alpska središča gredo 'tudi' zimski turizem," so ponazorili prilagajanje.

V preteklih mesecih so na smučišču Cerkno posodobili nekatere žičniške naprave – sedežnice Brdo, Lom in Davča. Hkrati so ob Alpski Perli na vrhu smučišča zgradili tudi Adrenalinski park za družine, ki deluje skozi celo leto, kupili pa so tudi dodatnih 50 električnih koles in digitalizirali zemljevid kolesarskih poti. Trenutno je hotel Cerkno tudi v postopku pridobivanja certifikata Zero waste.

Kope žičnica
Sportal Kaj je rešitev za preživetje slovenskih smučišč?

Velika Planina

Velika planina je odvisna le od naravnega snega, saj umetnega zasneževanja nimajo. "Za zimske aktivnosti ni pomembna le višina, pač pa tudi vrsta snega. Navadno se zimska sezona prične v januarju, tako je zadnja leta. V drugi polovici decembra pa je že dovolj snega za nočno ali dnevno sankanje," pojasnjujejo v podjetju Velika Planina, kjer navedeno ponudbo dopolnjujejo s krpljanjem, tekom na smučeh, otroškim zimskim parkom in šolo smučanja.

Skozi vse leto pa so na voljo vodeni ogledi z lokalnim vodnikom za večje in manjše skupine, organizacija teambuildingov, tečaji nordijske hoje, izleti ter športni dnevi za šolske skupine.

Poleti so med obiskovalci najbolj priljubljeni obisk pastirskega naselja, okušanje domačih dobrot, ogled muzeja in sprehod po učni poti Po stopinjah pastirjev. V teh mesecih izvajajo tudi vodene oglede, delavnice pri Preskarjevem muzeju in druge kulturne ter športne dogodke. Za večdnevni jesenski oddih je možno najeti tudi kočo.  

Velika planina | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Na Veliki Planini je v teku pomembna velika investicija, saj gradijo novo, udobnejšo in trajnostno šestsedežnico, ki bo potnike od spodnje postaje do vrha popeljala le v petih minutah. V zadnjih petih letih so kupili tudi več lesenih sani za sankanje in krplje, odprli otroški zimski park in nakupili tube za sankanje. V letošnjem letu nameravajo kupiti tudi nov smučarski trak za otroke.

Z namenom razvoja poletne sezone so kupili 20 električnih gorskih koles, namestili bodo tudi polnilnice. Več investicij je namenjenih otrokom – nameščajo otroški park s sonaravnimi otroškimi igrali ter prostor za zaključene družbe na spodnji postaji nihalke, didaktično-senzorična igrala bodo postavili tudi pri zgornji postaji nihalke, na območju spodnje postaje šestsedežnice in ob gostilni Zeleni rob.

Vse skupaj – žičnica in podporna turistična infrastruktura – predstavlja največji investicijski projekt Velike planine v zadnjem obdobju, vrednost celotne investicije znaša približno deset milijonov evrov.

Kako pomembna postaja celoletna ponudba, je razvidno tudi iz prihodkov. Če so v lanski zimi na Veliki planini od konca decembra do konca letošnjega marca ustvarili okoli 330 tisoč evrov, je bila poletna donosnejša, saj so zabeležili 1,55 milijona evrov prihodkov.

Velika planina je, tako kot druga gorska območja, še posebej občutljiva na podnebne spremembe. Spremembe podnebnih razmer vodijo do zmanjšanja snežne odeje in slabijo ravnovesje že tako občutljivega ekosistema. Če varstveni režim Natura 2000, katerega sicer majhen del je tudi območje Velike planine, zagotavlja boljšo zaščito območij z najizrazitejšo biotsko raznovrstnostjo, turistični tok še vedno predstavlja vir škode za okolje in lokalno dediščino. Tako se za ohranjanje čudovitega okolja in edinstvene dediščine Velike planine v zadnjih letih uveljavlja pristop trajnostnega turizma. Zato smo se odločili, da klasična igrala nadomestijo trajnostna, sonaravna igrala.

Mariborsko Pohorje

Podjetje Marprom iz skupine Javni holding Maribor (JHMB) bo letos jeseni zaključilo obsežen 7,5 milijona evrov vreden investicijski projekt, s katerim bo moderniziralo žičniške naprave in zgradilo outdoor center Maribor – Areh.

Poudarek je prav na razvijanju celoletne ponudbe, s katero bi obiskovalce privabljali v vseh letnih časih, ne samo pozimi. Tako projekt poleg izgradnje nove vmesne postaje krožne kabinske žičnice in štirisedežnice Ruška vključuje ureditev novih kolesarskih prog, gibalnih parkov in steze za gorske gokarte, vzpostavitev petzvezdičnega doživetja in še druge vsebine.

Med zimskimi dejavnostmi na Pohorju so še sankanje, spusti s pležuhi, tek na smučeh, turna smuka in podobno. Če vremenske razmere dopuščajo, je pozimi deloma odprt tudi kolesarski park. "V spodnjem delu Mariborskega Pohorja bo urejena nova kolesarska proga, ki bo ob pomanjkanju snega odprta tudi pozimi. V vseh letnih časih pa beležimo velik interes za pohodništvo," pravijo v JHMB.

Pohorje | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Poleti so sicer v ospredju spusti z gorskimi kolesi v Bike parku Pohorje. Ob tem na Snežnem stadionu obratuje poletno sankališče, otrokom so na voljo različni sklopi igral, vsem obiskovalcem pa tudi kulinarična ponudba koč in hotelov.

V zadnjih letih je bilo v posodobitev sistema zasneževanja, nabavo teptalnih vozil in ureditev nove smučarske proge na Mariborskem Pohorju investiranih blizu 2,5 milijona evrov. Med poletnimi aktivnostmi, poleg zgoraj omenjenega projekta, so v zadnjih petih letih investirali približno 300 tisoč evrov v ureditev kolesarskih prog.

Kako pomembno je vreme v turizmu, kažejo tudi podatki o prihodkih. "V predlanski zimski sezoni, med decembrom 2021 in 2022, so skupni prihodki znašali nekaj več kot 2,5 milijona evrov, v enakem obdobju lani pa dobre tri milijone evrov. Zadnjo zimsko sezono na Pohorju so zaznamovale odlične snežne razmere – na Arehu je v času zime zapadlo skupno več kot tri metre snega –, zato so bila smučišča dobro obiskana," so povedali v JHMB.

Prihodki izven zimske sezone, med obdobjem od aprila do novembra 2021, so znašali 757 tisoč evrov, leto zatem pa 530 tisoč evrov. V oba zneska so všteti tudi prilivi države z naslova nadomestil zaradi protikoronskih ukrepov in pomoči žičničarjem, ki jih je podjetje prejelo v omenjenih obdobjih. "A se nanašajo tudi še na zimski čas in so bili v letu 2021 višji kot v letu 2022. Brez teh državnih prilivov so bili prihodki v obeh poletnih sezonah približno izravnani," pojasnjujejo.

Rogla in Terme Zreče

Uniturjeva centra sta v prvih osmih mesecih letošnjega leta skupaj zabeležila 142.790 nočitev, kar je na ravni enakega obdobja lani. Kljub vremensko neznačilnemu poletju ter avgustovskim ujmam pa so zabeležili deset odstotkov več prihodkov od prodaje kot v prvih osmih mesecih leta 2022.

Največ nočitev, skoraj dve tretjini, so ustvarili slovenski gostje, a se je letos število obiskovalcev iz tujine precej povečalo. Največ jih je prišlo iz Hrvaške, Madžarske, Nemčije, Italije ter držav Beneluxa.

"Po pričakovanjih so med individualnimi gosti prevladovale družine, med skupinami pa smo – sploh v poletni sezoni – gostili največ vrhunskih športnikov," so sporočili z Uniturja.

Mašinžaga_Rogla | Foto: Unitur_arhiv Foto: Unitur_arhiv

Oba centra pridobivata prepoznavnost med ljubitelji kolesarjenja in pohodništva. Zagotavljajo namreč tudi pohodniško in kolesarsko namestitev po zahtevnih kolesarsko-pohodniških trženjskih standardih Združenja Slovenia Outdoor, ki je hotela Rogla na Rogli in Vital v Termah Zreče ocenilo s 3 pohodniki in 3 kolesarji, kar predstavlja najvišji pohodniški in kolesarski specializaciji v Sloveniji.

V Uniturju so v okviru Javnega razpisa za vlaganja v kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma za krepitev njegove odpornosti pridobili sredstva za projekt Park Mašinžaga – 1. faza. Lani so tako zaključili širitev smučarske proge Mašinžaga, trenutno potekajo dela na novi šestsedežnici Mašinžaga in Letečem toboganu, zgradili in opremili so transformatorsko postajo Mašinžaga.

Zaključeni sta dve novi družinski kolesarski progi v Bike parku Rogla, potekajo pa še dela na stezi za gorske trikolesnike, ki bodo kmalu zaključena. V delu je tudi tematska pot Gozdni pustolovski izziv za majhne in velike ljubitelje gozdnih pustolovščin. 

V Uniturju pričakujejo, da bo nova dodatna turistična ponudba omogočala sinergijske učinke z obstoječo športno, wellness, gastronomsko in doživljajsko ponudbo srednjegorskega centra Rogla, pa tudi s termalnim zdraviliščem Terme Zreče in drugimi destinacijami na Pohorju. Projekt naj bi bil zaključen do 10. novembra.

Gače

Na edinem večjem dolenjsko-belokranjskem smučišču Gače je poletna sezona skoraj dosegla lansko zimo. Zaradi investicije v nastanitvene zmogljivosti pričakujejo, da jo bo v prihodnjih letih celo presegla. Gače ležijo dokaj nizko nad morjem – med 700 in 965 metri – zato jih tople zime kljub umetnemu zasneževanju močno pestijo.

Letošnja poletna sezona je za približno 30 odstotkov presegla lansko, k čemur je pripomogla ponudba, med katero so aprila letos odprti pustolovski park, izposoja električnih gorskih koles za kolesarjenje po gozdovih Kočevskega roga, kolesarski izleti, otroška igrala, gozdna doživetja za otroke in odrasle, pohodniške poti, koncertna in gastronomska ponudba ter druge družabne prireditve.

Za obiskovalce zunaj zimske sezone imajo urejene kolesarske in štiri pohodniške poti, ki so dolge od 17 do 55 kilometrov.

Gače_Semič | Foto: PU Novo mesto Foto: PU Novo mesto Kot je že poročala STA, bodo z denarno podporo v višini 750 tisoč evrov, ki jim jo je za dvig dodane vrednosti turizma namenilo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, zgradili nov glamping z 20 hiškami, ki jih bo mogoče uporabljati skozi vse leto. Projekt naj bi v celoti zaključili v letu 2027 ali 2028.

Sicer pa se na Gačah pripravljajo na novo zimsko sezono, na smučišču je pet vlečnic in sedežnica, ob zadostni zasneženosti tudi tekaška proga.

Žičnica Kanin
Novice Kaninska žičnica v zimski sezoni ne bo obratovala
nova gondola Vogel
Sportal Po 10 letih suše krepkih 80 milijonov evrov za slovenska smučišča
Zermatt smučanje sneg zima smučišče
Trendi Najboljša evropska smučišča v letu 2023
Ne spreglejte