Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2024,
20.16

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,81
cenitev nepremičnine Dominika Švarc Pipan Andreja Katič Ministrstvo za pravosodje

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 6. 2024, 20.16

4 tedne

Služba za notranjo revizijo pravosodnega ministrstva končala revizijo nakupa stavbe na Litijski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,81
Andreja Katič | Nekdanja ministrica Dominika Švarc Pipan (na fotografiji desno), ki je zaradi dogajanja v zvezi z nakupom na Litijski februarja ponudila odstop, je pojasnila, da se bo na vse očitke iz revizije sistematično odzvala, ko se bo z njo seznanila. Poročila namreč ni niti prejela niti je niso v zvezi z njim kontaktirali, čeprav je bila oseba v postopku revidiranja. Zahtevala ga je od ministrice Katič in od revizorke, ki pa je po navedbah Švarc Pipanove to zahtevo zavrnila s pojasnilom, da Švarc Pipanova ni več zaposlena na ministrstvu.  | Foto STA

Nekdanja ministrica Dominika Švarc Pipan (na fotografiji desno), ki je zaradi dogajanja v zvezi z nakupom na Litijski februarja ponudila odstop, je pojasnila, da se bo na vse očitke iz revizije sistematično odzvala, ko se bo z njo seznanila. Poročila namreč ni niti prejela niti je niso v zvezi z njim kontaktirali, čeprav je bila oseba v postopku revidiranja. Zahtevala ga je od ministrice Katič in od revizorke, ki pa je po navedbah Švarc Pipanove to zahtevo zavrnila s pojasnilom, da Švarc Pipanova ni več zaposlena na ministrstvu.

Foto: STA

Služba za notranjo revizijo na pravosodnem ministrstvu je 14. junija končala revizijo nakupa stavbe na Litijski, so potrdili na ministrstvu. Vodja službe Suzana Hötzl jo je predala aktualni ministrici Andreji Katič in vršilki dolžnosti generalnega sekretarja Saši Renko. Vsebino revizije bodo komentirali v tem tednu, so napovedali.

Spletni portal 24ur, ki je poročilo pridobil neuradno, navaja, da poročilo "zelo močno obremenjuje takratno ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ministra za finance Klemna Boštjančiča in predsednika vlade Roberta Goloba". Revizija po poročanju portala navaja, da so "nezakonito prerazporedili sredstva iz proračunske rezerve".

Vlada je za nakup pravosodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani konec decembra lani zagotovila 7,7 milijona, od tega je ministrstvo za pravosodje iz splošne proračunske rezerve zagotovilo 6,5 milijona evrov.

Nekdanja ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je zaradi dogajanja v zvezi z nakupom na Litijski februarja ponudila odstop, je pojasnila, da se bo na vse očitke iz revizije sistematično odzvala, ko se bo z njo seznanila. Poročila namreč ni niti prejela niti je niso v zvezi z njim kontaktirali, čeprav je bila oseba v postopku revidiranja. Zahtevala ga je od ministrice Katič in od revizorke, ki pa je po navedbah Švarc Pipanove to zahtevo zavrnila s pojasnilom, da ta ni več zaposlena na ministrstvu. "Gre za absurd," je poudarila.

Švarc Pipanova: Gojkovič je prirejal dokumente

Švarc Pipanova je še pojasnila, da je notranjo revizijo nakupa zahtevala januarja, pri čemer ji je zdaj že nekdanji generalni sekretar Uroš Gojkovič zatrjeval, da ta že poteka. Izkazalo se je, da to ne drži in da na ministrstvu niso pripravili dokumentacije, na podlagi katere bi lahko revizijo odredila. Navedla je, da je zahtevala razpis za zunanjo revizijo, a zaradi izteka mandata ta ni bila odrejena, po njenih informacijah pa je tudi novo vodstvo ministrstva ni odredilo.

"Okvir, ki ga poskuša postaviti ta dobro organizirana družba, ki je na ministrstvo pripeljala tudi dotično revizorko, je, da smo krivi mi, ki smo zagotovili sredstva, ne tisti, ki so nas, odločevalce, zavedli s prevaro, prirejeno in ponarejeno dokumentacijo, vključno z dokazano ponarejeno energetsko izkaznico," je še zapisala v odzivu. "To je bistvo – vsa dokumentacija projekta, ki so jo pripravili na sekretariatu pod vodstvom Gojkoviča, je prirejena," je poudarila. Meni še, da gre za preusmerjanje pozornosti tistih, ki so uradno osumljeni in jih Nacionalni preiskovalni urad v tej zadevi tudi preiskuje.

Nakup preiskuje tudi NPU

Ministrstvo pred nakupom ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Ta je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Cenitev stavbe, ki jo je naročilo državno odvetništvo, je aprila sicer pokazala, da je tržna ocenjena vrednost stavbe na dan sklenitve kupoprodajne pogodbe znašala šest milijonov evrov.

Nakup stavbe na Litijski preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Zlorabe položaja pri poslu je osumljenih 13 ljudi, protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo kaznivega dejanja, pa po navedbah urada znaša najmanj 3,4 milijona evrov.

Dominika Švarc Pipan
Novice Švarc Pipanova: Čeprav bom morala oditi, bom šla mirno
Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice So stavbo na Litijski preplačali? Povedali bodo cenilci.
Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Državno odvetništvo: Stavba na Litijski ocenjena na šest milijonov evrov
Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Stavbo na Litijski bodo ministrstvu predali prihodnji teden. Katičeva: Nimamo sredstev za obnovo. #video
prevzem stavbe na Litijski cesti 51
Novice Ministrstvo prevzelo stavbo na Litijski, Katičeve ni bilo
Ne spreglejte