Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2019,
16.05

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

3

Natisni članek

Evropski parlament evropske volitve Marjan Podobnik Karl Erjavec SLS DeSUS

Petek, 1. 2. 2019, 16.05

5 let, 2 meseca

SLS bi eno kandidatno mesto za evropske volitve prepustila civilni družbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

3

evropski parlament | Izvršni odbor DeSUS je danes odprl postopke za nastop na evropskih volitvah. Pripravljajo se za samostojno listo, a še ne izključujejo možnosti sodelovanja, je povedal predsednik Karl Erjavec. | Foto Reuters

Izvršni odbor DeSUS je danes odprl postopke za nastop na evropskih volitvah. Pripravljajo se za samostojno listo, a še ne izključujejo možnosti sodelovanja, je povedal predsednik Karl Erjavec.

Foto: Reuters

SLS si želi najmanj eno od osmih mest na listi za evropske volitve prepustiti civilni družbi, ta bo izmed svojih predstavnikov izbrala primernega kandidata, kar bo predsednik stranke Marjan Podobnik odboru predlagal danes. Medtem DeSUS pripravlja samostojno listo, a možnosti sodelovanja z LMŠ, SMC in SAB ne izključuje.

Kot je pojasnil Podobnik, bodo organizirane civilnodružbene skupine, kot so na primer študenti, gasilci, planinci, skavti, upokojenci ali katera druga skupina, med svojimi člani lahko izbrale tako kandidata kot tudi način, na katerega ga bodo izvolile.

Tako bodo te skupine po besedah Podobnika imele možnost, da evropskega poslanca postavijo prek liste SLS, kar je povsem verjetno, saj na evropskih volitvah veliko veljajo preferenčni glasovi. Kriterij za nastop na njihovi listi bo le osnoven program: spoštovanje človeka, družine, dela lastnine in domovine, je pojasnil.

Kriterij za nastop na njihovi listi bo le osnoven program: spoštovanje človeka, družine, dela lastnine in domovine, je pojasnil predsednik SLS Marjan Podobnik. | Foto: STA , Kriterij za nastop na njihovi listi bo le osnoven program: spoštovanje človeka, družine, dela lastnine in domovine, je pojasnil predsednik SLS Marjan Podobnik. Foto: STA ,

Na glavnem odboru bodo nadaljevali tudi razpravo o kandidatih iz kroga SLS, NLS in Zelenih Slovenije, a bodo dokončno odločitev sprejeli proti koncu februarja ali v začetku marca.

Sicer pa bo vodstvo SLS danes razpravljalo tudi o nekaterih drugih aktualnih temah. Med drugim se bodo lotili zahtev sindikatov poštarjev, ki so zaradi neuspešnih pogajanj z vodstvom Pošte Slovenije vse bliže stavki. Intenzivno se namreč želijo zavzeti za ustrezen status poštarjev in tudi za preprečitev zapiranja množice poštnih poslovalnic v odročnih in manjših krajih.

Evropski parlament
Novice V Evropskem parlamentu pozivi članicam EU k ukrepanju glede Madžarske

Govorili bodo še o napovedih ministra za izobraževanje Jerneja Pikala o šolski reformi, pa tudi o aferi s spornim govejim mesom iz Poljske. "Znano je, da si prizadevamo za vsestransko podporo pridelavi in predelavi lokalne, domače hrane," je poudaril Podobnik in se zavzel za boljši odnos države do tega, tudi ko gre za prehrano v javnih zavodih, na primer v vrtcih in šolah.

Erjavec: DeSUS še ne izključuje možnosti povezovanja na evropskih volitvah

Izvršni odbor DeSUS je danes odprl postopke za nastop na evropskih volitvah. Pripravljajo se za samostojno listo, a še ne izključujejo možnosti sodelovanja, je povedal predsednik Karl Erjavec. Če se LMŠ, SMC in SAB, ki pripadajo Alde, ne bi uspelo dogovoriti za skupno listo in bi jih katera od njih povabila k pogovorom, bi se v DeSUS tudi odzvali.

Tako na današnjem izvršnem odboru še niso sprejeli odločitve o samostojnem nastopu na majskih volitvah v Evropski parlament, je na novinarski konferenci po seji odbora povedal Erjavec. V tem trenutku gredo njihove aktivnosti sicer v to smer, vendar pa je možnost povezovanja odprta.

Violeta Tomić
Novice Violeta Tomić ena od dveh vodilnih kandidatov Evropske levice

LMŠ, SMC in SAB k pogovorom niso povabile stranke DeSUS

LMŠ, SMC in SAB, ki pripadajo liberalcem v evropski družini Alde, se namreč še ni uspelo dogovoriti o oblikovanju skupne liste, k pogovorom pa DeSUS niso povabile DeSUS se namerava sicer priključiti Evropski demokratski stranki, ki je ena od dveh strank, ki se povezujeta v Alde (Zavezništvo evropskih liberalcev in demokratov v Evropskem parlamentu).

Erjavec je danes pojasnil, da morajo pokrajinski odbori do konca februarja predlagati kandidate za nastop na evropskih volitvah. Organi stranke sicer o tem še niso odločili, je pa med kandidati za nosilca liste sedanji evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je po Erjavčevih navedbah v svojem mandatu veliko postoril in upravičil tudi pričakovanja DeSUS. Če bi se Vajgl odločil za sodelovanje, bi bilo po Erjavčevem mnenju prav, da bi bil nosilec liste.

Na vprašanje interesa za kandidaturo za evropskega komisarja je Erjavec odgovoril, da za to pobudo prvič sliši in o tem ni razmišljal. Spomnil je, da je to v pristojnosti vlade. | Foto: STA , Na vprašanje interesa za kandidaturo za evropskega komisarja je Erjavec odgovoril, da za to pobudo prvič sliši in o tem ni razmišljal. Spomnil je, da je to v pristojnosti vlade. Foto: STA ,

Erjavec prepričan, da lahko s svojim imenom listi pomaga do boljšega rezultata

Prvak DeSUS je prepričan, da lahko tudi s svojim imenom pomaga kandidatni listi do boljšega rezultata. Nosilec liste gotovo ne bo, saj opravlja funkcijo ministra za obrambo, ali bo na kandidatni listi, pa je po njegovih navedbah stvar evidentiranja, postopkov in končne odločitve vodstva. Na vprašanje interesa za kandidaturo za evropskega komisarja pa je odgovoril, da za to pobudo prvič sliši in o tem ni razmišljal. Spomnil je, da je to v pristojnosti vlade.

Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič
Novice Visoke plače, ki jih evroposlancem plačujejo obubožani državljani #video #Argument

Zadovoljen z usklajevanjem pokojnin

Erjavec se je danes dotaknil tudi drugih aktualnih tem. Izrazil je zadovoljstvo nad usklajevanjem pokojnin ta mesec ter spomnil, da se bodo uskladile tudi proti koncu leta.

Ob napovedanih podražitvah storitev v nekaterih zavodih, zlasti v domovih za starejše, bo upokojencem vsak evro zelo dobrodošel, ugotavlja prvak DeSUS. Sicer pa upa, da ne bo prevladala logika, da je dvigovanje pokojnin in plač nekaj slabega, ker povzroča podražitev storitev.

Marjan Šarec
Novice O čem bo Šarec poročal Evropi in ali nas mora to skrbeti?

Po njegovem mnenju je prav, da so se plače povišale in se zvišujejo pokojnine, ob čemer Erjavec zavodom priporoča, da preverijo, ali imajo kakšne rezerve oziroma ali je podražitev storitev res nujna.

Opozoril je še na pričakovanja DeSUS na področju pokojnin, ki se nanašajo zlasti na dvig odmernega odstotka za pokojnine, dvig vdovskih pokojnin in uvedbo možnega dvojnega statusa za upokojence, ki želijo ostati delovno aktivni in obenem prejemati pokojnino.

Izvršni odbor je sicer danes obravnaval tudi vprašanje izpolnjevanja ustavne odločbe o volilni zakonodaji. DeSUS se zavzema za tisto možnost sprememb volilne zakonodaje, ki predvideva preoblikovanje volilnih okrajev, je povedal Erjavec.

Karl Erjavec in Marjan Šarec
Novice Erjavec: Slovenski vojski je treba vrniti srce
Ne spreglejte