Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2019,
22.13

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Frans Timmermans Viktor Orban Madžarska Evropski parlament

Sreda, 30. 1. 2019, 22.13

5 let, 2 meseca

V Evropskem parlamentu pozivi članicam EU k ukrepanju glede Madžarske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Evropski parlament | Frans Timmermans je bil kritičen, da Evropski parlament še ni dobil priložnosti, da predstavi svoja stališča članicam, in pozval k vzajemnemu spoštovanju med institucijami unije. | Foto Reuters

Frans Timmermans je bil kritičen, da Evropski parlament še ni dobil priložnosti, da predstavi svoja stališča članicam, in pozval k vzajemnemu spoštovanju med institucijami unije.

Foto: Reuters

Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta je danes v Bruslju v skoraj prazni dvorani potekala razprava o očitanih kršitvah načela vladavine prava in temeljnih pravic na Madžarskem. Tako Evropska komisija kot poročevalka parlamenta za Madžarsko sta članice EU pozvali k ukrepanju.

Vlada Viktorja Orbana današnjo razpravo bojkotira, ker da je to del volilne kampanje levičarjev pod vodstvom prvega podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa. Govorec madžarske vlade Zoltan Kovacs je to razpravo v ponedeljek v Bruslju opisal kot "politični teater", ki zlorablja institucije EU.

Po navedbah parlamenta je bila to razprava o razvoju dogodkov po septembru, ko je parlament zaradi kršitev na Madžarskem pozval k uporabi 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici.

Evropska komisija preučuje sporne odločitve, med njimi novo delavsko zakonodajo

Timmermans je uvodoma naštel sporne odločitve Orbanove vlade po lanskem septembru, ki jih preučuje Evropska komisija, med njimi novo delavsko zakonodajo, ki med drugim zvišuje dovoljeno število nadur z 250 na 400, rok za njihovo izplačilo pa se podaljšuje z enega leta na tri, zato so jo sindikati označili za suženjsko.

Komisija po Timmermansovih besedah preučuje skladnost te zakonodaje z evropskim pravnim redom, Budimpešti je poslala pismo in na podlagi njihovega odgovora bo odločila o nadaljnjih korakih.

Prvi podpredsednik komisije je danes tudi znova opozoril, da so na potezi članice EU, kar je komisija izpostavila že lani decembra. Članice imajo po njegovem prepričanju v rokah vse ključne elemente, potrebne za to, da začnejo lastno oceno stanja.

Ob tem je bil kritičen, da Evropski parlament še ni dobil priložnosti, da predstavi svoja stališča članicam, in pozval k vzajemnemu spoštovanju med institucijami unije.

Prvi podpredsednik komisije je danes tudi znova opozoril, da so na potezi članice EU, kar je komisija izpostavila že lani decembra. Članice imajo po njegovem prepričanju v rokah vse ključne elemente, potrebne za to, da začnejo lastno oceno stanja. | Foto: Reuters Prvi podpredsednik komisije je danes tudi znova opozoril, da so na potezi članice EU, kar je komisija izpostavila že lani decembra. Članice imajo po njegovem prepričanju v rokah vse ključne elemente, potrebne za to, da začnejo lastno oceno stanja. Foto: Reuters

"Gre za kampanjo evropske levice, ki je znova razglasila vojno proti Madžarski"

Tudi poročevalka parlamenta za Madžarsko iz vrst Zelenih Judith Sargentini je pozvala romunsko predsedstvo, naj predstavi jasen časovni načrt ukrepanja ter naj jo povabi na ministrsko zasedanje članic unije in začne pravi proces.

Zgovorno je dejstvo, da je najvplivnejšo politično skupino v Evropskem parlamentu, desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP) v razpravi prvi zastopal član Orbanove stranke Fidesz Tamas Deutsch, ki je ponovil stališča Orbanove vlade, da gre pri današnji razpravi za kampanjo evropske levice, ki da je znova razglasila vojno proti Madžarski.

Predstavnik druge največje skupine, evropskih socialdemokratov (S&D) Josef Weidenholzer pa je bil, podobno kot Timmermans in Sargentinijeva, kritičen do članic. Izrazil je presenečenje, ker članice še niso resno ukrepale, in upanje, da predsedstvo tega ne bo odlagalo v nedogled.

"Predsedstvo bo pozorno na to temo in ostaja odprto za pragmatičen pristop"

V razpravi so se oglasili številni Madžari, med njimi nepovezana evropska poslanka Krisztina Morvai, ki sicer pripada desni stranki Jobbik, ki je pripomnila, da je od 751 evropskih poslancev v dvorani navzočnih le kakšnih ducat, kar jasno kaže, da levičarska kampanja proti Madžarski nikogar ne zanima.

Vodja razprave jo je sicer popravil, da je poslancev vendarle več kot ducat, a dejansko je bila na posnetkih dvorana videti skoraj prazna.

Predstavnica romunskega predsedstva, državna sekretarka za evropske zadeve Melania Ciot je poudarila, da so skupne evropske vrednote steber EU, da bo predsedstvo nadaljevalo preučevanje predloga Evropskega parlamenta in da ne more prejudicirati izida tega procesa.

Na koncu pa se je na očitke zaradi nedejavnosti članic in predsedstva odzvala z besedami, da bo predsedstvo pozorno na to temo, da je slišalo pozive in da "ostaja odprto za pragmatičen pristop".

Ne spreglejte