Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2024,
15.00

Osveženo pred

3 ure, 15 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36
turizem potovanje Uživajmo poletje Uživajmo poletje Singapur Slovenija potni list

Natisni članek

Sreda, 24. 7. 2024, 15.00

3 ure, 15 minut

Slovenski potni list deseti najmočnejši na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36
potni list | Foto STA

Foto: STA

Najmočnejši potni list na svetu oziroma tisti, s katerim je mogoč vstop v največ držav brez predhodno urejenega vizuma, ostaja singapurski. Državljani Singapurja lahko namreč na ta način obiščejo 195 držav. Slovenski potni list je deseti najmočnejši in brez predhodno urejenega vizuma omogoča vstop v 184 držav.

Globalni indeks potnih listov je na spletni strani objavilo britansko svetovalno podjetje Henley & Partners. Ta globalni indeks vsako leto razvršča države glede na število destinacij, kamor lahko državljani potujejo brez predhodno urejenega vizuma. Indeks temelji na podatkih Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA) ter vključuje potne liste 199 držav oziroma 227 držav in ozemelj.

Slovenija je v primerjavi z 2023, ko so slovenski državljani lahko brez omejitev potovali v skupno 183 držav, na lestvici padla za eno mesto in je zdaj deseta. Se je pa za eno državo povečalo število držav, v katere lahko imetniki slovenskega potnega lista potujejo brez vizuma.

Na vrhu lestvice se za Singapurjem na drugo mesto uvrščajo Francija, Nemčija, Japonska, Italija in Španija, saj lahko njihovi državljani z veljavnim potnim listom brez predhodno urejenega vizuma potujejo v 192 držav.

Na tretjem mestu so potni listi Avstrije, Finske, Irske, Luksemburga, Nizozemske, Južne Koreje in Švedske. Državljani teh držav lahko vstopijo v 191 držav, ne da bi si morali predhodno urediti vizum.

Do desetega mesta sledijo Belgija, Danska, Nova Zelandija, Norveška, Švica in Združeno kraljestvo (vse 190), Avstralija in Portugalska (189), Grčija in Poljska (188), Kanada, Češka, Madžarska in Malta (187), ZDA (186), Estonija, Litva in Združeni arabski emirati (185).

Hrvaška za Slovenijo

Enako močne potne liste kot Slovenija pa imajo Islandija, Latvija in Slovaška. Hrvaška je mesto za Slovenijo.

Na dnu lestvice so države, kjer divjajo oziroma so divjali oboroženi spopadi. Na samem repu lestvice je Afganistan, saj je afganistanskim državljanom brez predhodno urejenega vizuma omogočen vstop le v 26 držav.

Ne spreglejte