Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
29. 4. 2020,
11.24

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

28

Natisni članek

Slovenska vojska Borut Pahor Matej Tonin

Sreda, 29. 4. 2020, 11.24

3 leta, 12 mesecev

Nezadostno: Slovenska vojska še vedno ni pripravljena na delovanje v vojni

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

28

Slovenska vojska | Foto STA

Foto: STA

Po oceni generalštaba je stanje Slovenske vojske v miru boljše, kot je bilo pred enim letom, vendar vojska ni napredovala v pripravljenosti za delovanje v vojni, je oceno delovanja Slovenske vojske za leto 2019 povzel predsednik republike Borut Pahor.

"Delovanje naše vojske v mednarodnih operacijah je odlično. Slovenska vojska je tudi na ta način dejavnik mednarodnega miru in ugleda Slovenije v svetu," je poudaril predsednik in dodal, da je tudi sodelovanje z organi zaščite in reševanja vzorno.

A kot je poudaril, vojska od lani, ko je za pripravljenost za delovanje v vojni dobila nezadostno oceno, ni napredovala. Razloge za to vidi predvsem v premajhni kadrovski popolnjenosti vojske, zastareli opremi in slabem stanju zalog.

Video: Planet TV

UKC Maribor infekcijska koronavirus covid-19 Hristijan Angeleski Nina Erjavc zdravnik
Novice Odpravljena omejitev gibanja med občinami #video

Fotogalerija: Kako sta minister za obrambo Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske za leto 2019.

Fotogalerija
1 / 10
Jožef Žunkovič | Foto: STA , Foto: STA , Jožef Žunkovič, upokojeni brigadir in vojaški pilot: Natovi standardi ocenjevanja so prilagojeni za bojevanje v konfliktih visoke intenzivnosti. Vojake, častnike in podčastnike zelo dobro poznam. Nobena vojska nima toliko usposabljanj kot naša. Vojaki so odlično pripravljeni, a če imajo samo puško, protioklepna sredstva in zelo malo zračne obrambe, potem od njih ne moreš več pričakovati, ne glede na vsa usposabljanja.

Treba je ocenjevati tudi, kaj je ta vojska dosegla. Uspešna je na mirovnih misijah po vsem svetu. Ocene tujcev so odlične. Vojaki so primerljivi s tistimi iz drugih držav, nimamo pa toliko tankov in sodobnih bojnih helikopterjev. Vprašanje je, kaj od tega potrebujemo. Vojska se je odlično izkazala pri nalogah na meji ter v sistemu zaščite in reševanja. Ali je negativna ocena pri izjemno dobro pripravljenih in motiviranih vojakih in pri opremi, ki jo imajo, do vojakov pravična? Verjemite mi, da ni.

Najslabše je bilo med letoma 2013 in 2016

Slovenska vojska je bila med letoma 2013 in 2016 na najnižji ravni možnosti delovanja. Ključni razlog je predvsem pomanjkanje denarja in posledično pomanjkanje kadrov ter opreme. Pripravljenost SV za delovanje v vojni je bila nato leta 2017 nezadostna, za delovanje v miru pa dobra, kar je bilo odtenek boljše kot pred tem. 

Za leto 2018 je generalštab SV ocenil stopnjo zmožnosti vojske za delovanje v miru s povprečno oceno zadostno, za delovanje v vojni pa nezadostno.

 

Obramboslovka Juvanova: Finančna injekcija vojski še ni odpravila posledic varčevanja

Finančna injekcija SV v minulih letih ni v zadostni meri odpravila posledic več kot desetletnega varčevanja, poudarja obramboslovka Jelena Juvan. Kadrovsko sliko bi lahko izboljšali z ureditvijo statusa vojakov, manj uresničljivi sta ideji o izstopu SV iz plačnega sistema in o naborništvu. Od investicij bi bil smiseln nakup transportnega letala.

Predsednik republike Borut Pahor je danes predstavil oceno pripravljenosti Slovenske vojske (SV) v lanskem letu. Ocena zahtevane pripravljenosti se je v letu 2019 izboljšala in jo je Generalštab SV ocenil kot dobro. Pri oceni potrebne pripravljenosti, ki odraža sposobnost SV za uresničitev poslanstva v vojni, pa ni bilo napredka in je ostala neustrezna. Pahor je pojasnil, da glavni razlogi za takšno oceno ostajajo primanjkljaj kadrovskih in finančnih virov ter zastarelost opreme. STA

 

Irrfan Khan
Trendi Umrl igralec iz filmov Revni milijonar in Jurski svet
nakupovanje nakupovalni seznam
Novice Prihodnjo nedeljo bodo trgovine izjemoma odprte #video
Ne spreglejte