Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 4. 2020,
11.35

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,89

27

Natisni članek

okužba virus Koronavirus

Sreda, 29. 4. 2020, 11.35

4 leta

Prihodnjo nedeljo bodo trgovine izjemoma odprte #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,89

27

Vlada je včeraj sprejela nove korake v strategiji za postopno sproščanje varovalnih ukrepov. Od danes so spet dovoljene storitve nepremičninskega posredovanja, dimnikarske storitve, odprti so lahko muzeji, knjižnice in galerije. V nedeljo, 3. maja, bodo od 8. do 13. ure izjemoma odprte tudi živilske trgovine. Omilitev ukrepov lahko pričakujejo tudi najranljivejše skupine. 

Čeprav bi lahko muzeji, galerije in knjižnice svoja vrata odprli že danes, pa bo večina teh ostala zaprtih vsaj do konca praznikov. Kot so poudarili v Skupnosti muzejev Slovenije in tudi v Združenju slovenskih knjižnic, odprtje ni izvedljivo čez noč, saj so za to potrebne priprave.

Tudi na ministrstvu za kulturo poudarjajo, da sprostitev odloka še ne pomeni, da se morajo kulturne ustanove obvezno odpreti, ampak da se skladno z njihovim načrtom o zagotavljanju varnosti zaposlenih in obiskovalcev lahko začnejo postopki za njihovo ponovno delovanje. 

Govor uradnega govorca Jelka Kacina.


Jutri svoja vrata odpira NUK

Da takojšnji zagon omenjenih storitev ni nujen, je na današnji novinarski konferenci izpostavil tudi uradni vladni govorec Jelko Kacin. "Če je za ponovni zagon potreben kakšen dan več, je to seveda ne le razumljivo, temveč tudi pomembno," je pojasnil Kacin in poudaril, da morajo vse priprave potekati po pravilih, ki jih vzpostavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

NUK bo jutri odprt. | Foto: Matej Leskovšek NUK bo jutri odprt. Foto: Matej Leskovšek

Čeprav bo večina splošnih knjižnic ponovno odprta šele v začetku maja, svoja vrata že jutri odpira Narodna in univerzitetna knjižnica, pri čemer bo mogoča izposoja gradiva, čitalniški prostori pa do nadaljnjega ostajajo zaprti. "Še vedno velja odlok o prepovedi javnega zbiranja in knjižnica ne sme postati javno zbirališče," je izpostavil Kacin.

Tako kot pri nakupih bo tudi pri odprtju muzejev, galerij in knjižnic treba slediti protokolu varnega obiska. Še naprej bo treba upoštevati splošna navodila za preprečevanje in širjenje okužb, ki jih je pripravil NIJZ. Tu se sicer poraja vprašanje, kakšni bodo postopki pri prevzemu in vrnitvi knjižničnega gradiva. 

Sklop novinarskih vprašanj. 


Odprtje muzejev in galerij glede na prostorske možnosti

Kot je znano, je okužba z novim koronavirusom mogoča tudi ob stiku z onesnaženimi površinami. Lahko torej pričakujemo, da bo osebje knjižnic gradivo ob vrnitvi ustrezno razkuževalo?

Vladni govorec Kacin svetuje, da ob izposoji knjige to za nekaj dni pustite, da odleži. "Da virus, če je na njej, usahne. Ravno tako je pomembno, da knjižnice poskrbijo za to, da vrnjene knjige ne gredo takoj naprej, ampak da se jih ustrezno očisti in razkuži," še meni. 

galerije muzej | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Tudi to, kakšni bodo protokoli za obiskovanje muzejev in galerij, za zdaj še ni povsem znano. Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, bodo omenjene ustanove svoja vrata za obiskovalce odprle postopoma, glede na svoje prostorske, kadrovske in druge možnosti.

Ministrstvo bo zato še danes javnim zavodom posredovalo smernice za načrtno in varno odpiranje. "Pričakujemo, da bodo druge ustanove, ki niso javni zavodi, te smernice upoštevale po svoji presoji," so še sporočili s kulturnega ministrstva.

debelost, hujšanje
Novice Koronavirus še posebej neprijazen do pretežkih ljudi

V nedeljo trgovine odprte do 13. ure 

Kot je na današnji novinarski konferenci med drugim še oznanil Kacin, bodo v nedeljo, 3. maja, izjemoma odprte tudi živilske prodajalne. "Da se izognemo nakupovalni gneči pred in po koncu prvomajskih praznikov, bodo lahko prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, odprte tudi v nedeljo," je dejal.

Starejšim ob vstopu v trgovino ne bo treba pokazati osebnega dokumenta. | Foto: Getty Images Starejšim ob vstopu v trgovino ne bo treba pokazati osebnega dokumenta. Foto: Getty Images

Trgovine bodo odprte med 8. in 13. uro. Sprostitve ukrepov bodo deležne tudi ranljivejše skupine, med katere spadajo starejši, invalidi in upokojenci. "Za te je zdaj nakupovalni čas rezerviran med 8. in 10. uro zjutraj, a če ne gre drugače, bodo lahko svoje nakupe opravili tudi pozneje," je povedal Kacin. Ob tem gre omeniti, da bo odločba o izkazovanju starosti odpravljena.

Več dejavnosti po 4. maju

Kot je še poudaril Kacin, se vlada zavzema za sproščanje ukrepov takoj, ko so za to izpolnjeni pogoji, ki jih opredeljuje zdravstvena stroka. Ob tem se je v nadaljevanju dotaknil še razmer v Evropi in primerjave s Slovenijo.

"Evropske države pri sproščanju ukrepov sledijo epidemiološkim napovedim s ciljem postopnega zagona evropskega gospodarstva in normalizacije javnega življenja," je dejal in dodal, da so lahko nekatere države pri sproščanju ukrepov ambiciozne, drugim zdravstvena slika tega ne omogoča. Kacin meni, da je primerjava praks s tujino koristna tudi zato, da se lažje zavedamo, kako uspešni smo doma. 

4. maja se znova odprejo cerkve.


Sproščanja ukrepov pa tako še ni konec. Vlada je že napovedala, da se v ponedeljek, 4. maja, odpirajo terase in vrtovi gostinskih lokalov. Odpirajo se tudi storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev. Svoje aktivnosti bodo lahko nadaljevali fotokopirnice, fotografski studii, urarji in zlatarji. Dejavnosti bodo odprte tudi na področju masaž in pedikure. 

UKC Maribor infekcijska koronavirus covid-19 Hristijan Angeleski Nina Erjavc zdravnik
Novice Odpravljena omejitev gibanja med občinami #video

 

Ne spreglejte