Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 1. 2021,
9.03

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Slovenska Karitas pomoč potres

Sreda, 13. 1. 2021, 9.03

3 leta, 3 mesece

Slovenska karitas pomagala zagotoviti več kot 30 bivalnih zabojnikov za žrtve potresa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Petrinja potres | Foto Guliverimage/Getty Images

Foto: Guliverimage/Getty Images

Slovenska karitas je hrvaški Karitas do danes nakazala zbranih 220.000 evrov in s tem prispevala k nakupu več kot 30 novih bivalnih kontejnerjev za prizadete v potresu na Hrvaškem. Organizacija nadaljuje zbiranje denarja za obnovo poškodovanih domov. Čebelarska zveza Slovenije pa je zbrala 23.000 evrov za pomoč hrvaškim čebelarjem ob potresu.

Hrvaška Karitas je naročila sto bivalnih zabojnikov, ki jih bo podarila družinam v okolici Petrinje, katerih dom po potresu ni več varen za bivanje. Slovenska karitas je ob veliki solidarnosti Slovencev prispevala k nakupu več kot 30 bivalnih zabojnikov, so danes sporočili iz te humanitarne organizacije, piše STA.

Zabojniki z 18 kvadratnimi metri imajo zagotovljene vse osnovne pogoje za bivanje z mini kuhinjo in hladilnikom, kopalnico ter spalnim prostorom s posteljami. Opremljeni so tudi z vsemi priključki za elektriko in vodo ter klimatsko napravo. Vseljivi so takoj in primerni za dostojno bivanje. Za družine z več otroki je v pripravi posebna nastanitev z več zabojniki skupaj, so še pojasnili pri Slovenski karitas.

Sloveniji se je zahvalila za pomoč

Koordinatorica humanitarne pomoči pri hrvaški Karitas Suzana Borko se je Sloveniji zahvalila za pomoč. "Vaša pomoč ljudem, ki zdaj v prizadetih krajih živijo v strahu, mrazu, žalosti, prinaša luč, toplino in upanje," je poudarila.

Hrvaški je pomagala tudi mednarodna mreža Karitas. Njene članice bodo tako kot Slovenska karitas prispevale k šestmesečnemu humanitarnemu apelu v skupni vrednosti 881.341 evrov. Z zbranimi sredstvi bodo pomagali tudi pri obnovi okoli stotih v potresu poškodovanih hiš.

V ta namen Slovenska karitas nadaljuje zbiranje sredstev. S SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919 je mogoče prispevati pet evrov, lahko pa ljudje pomagajo tudi z nakazilom na Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana; TRR: SI56 0214 0001 5556 761; namen: POTRES PETRINJA; sklic: 00 627, še piše STA.

Tudi čebelarji pomagajo

Iz Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) so danes sporočili, da so kolegom iz Hrvaške na račun Čebelarske zveze Hrvaške danes nakazali 23.488 evrov. Sredstva so prispevali številni čebelarji, čebelarska društva in zveze, čebelarska podjetja ter poslovni partnerji ČZS.

"V nesreči prijatelji nikoli ne smejo ostati sami," je ob tej priložnosti poudaril predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Dodal je, da čebele povezujejo in združujejo slovenske in hrvaške čebelarje ter da čebele in čebelarji ne poznajo državnih meja, saj jih povezuje čebela. Predsednik Čebelarske zveze Hrvaške Željko Vrbos se je za donacijo zahvalil in menil, da bo številnim pomagala, da nadaljujejo s čebelarstvom.

Kot je ČZS še zapisala v sporočilu za javnost, je med prizadetimi v potresu na Hrvaškem več kot 350 čebelarjev, ki so utrpeli škodo tako pri čebelah kot na svojih hišah. Po ocenah je prizadeta večina čebelnjakov na tem območju, več kot 35 odstotkov čebel naj bi propadlo. Dva čebelarja - oče in sin - sta za posledicami potresa umrla.

Preberite še:

Trendi Žrtvam potresa na Hrvaškem kuhajo tudi slovenski kuharski mojstri
Ptujski grad
Novice Potres poškodoval tudi gradove in cerkve v Sloveniji
Petrinja potres
Novice Hrvaški za pomoč ob potresu iz Slovenije še štiri mobilne hiške
Ne spreglejte