Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
30. 6. 2016,
21.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

7

Natisni članek

Marko Pavliha Arbitraža Arbitražni sporazum Hrvaška Slovenija

Četrtek, 30. 6. 2016, 21.22

6 let, 7 mesecev

arbitraža

Slovenija se veseli, Hrvaška vztraja pri svojem. Kaj pa zdaj?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

7

Slovenska in hrvaška zastava | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Arbitražno sodišče je odločilo, da bo nadaljevalo svoje delo, vendar Hrvaška vztraja pri izstopu iz postopka. "To, da se nekdo požvižga na odločitev arbitraže oziroma arbitražnega sodišča, kaže na njegovo neresnost, nesvetovljanstvo in ne nazadnje na protipravno ravnanje," o hrvaški odločitvi meni strokovnjak za mednarodno pomorsko pravo Marko Pavliha.

Arbitražno sodišče v Haagu, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je sporočilo, da bo nadaljevalo delo, čeprav je Slovenija kršila arbitražni sporazum.

Po mnenju sodišča kršitve niso bile tako hude, da bi lahko Hrvaška izstopila iz sporazuma.

Hrvaška vztraja pri izstopu

Hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je sporočilo, da je arbitražno sodišče s svojo odločitvijo zamudilo priložnost, da bi vrnilo zaupanje v neodvisnost in nepristranskost lastnega dela ter mednarodnega arbitražnega sodišča na splošno. Vztrajajo pri izstopu iz postopka.

Mogoča tudi drugačna rešitev, a za zdaj malo verjetna

"To je dobra novica za Slovenijo, saj s tem dokazuje kredibilnost v mednarodni sferi, to, da so bili naši argumenti dobri, in da spodrsljaj, ki sta ga storila naš arbiter in agentka, nikakor ni bistvena kršitev dunajske konvencije. Sodišče tega sicer ni reklo, vendar sam mislim, da je ta spodrsljaj veliko manjši kot samo vohunjenje," je odločitev arbitražnega sodišča komentiral Marko Pavliha.

Strokovnjak za mednarodno pomorsko pravo Marko Pavliha opozarja na mogočo rešitev vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško tudi brez arbitraže, vendar se mu za zdaj zdi utopična. | Foto: Ana Kovač Strokovnjak za mednarodno pomorsko pravo Marko Pavliha opozarja na mogočo rešitev vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško tudi brez arbitraže, vendar se mu za zdaj zdi utopična. Foto: Ana Kovač

"Arbitražno sodišče bo izdalo odločbo, vendar se bo nato začela nova težava, saj Hrvaška, kot kaže, ne bo spoštovala te odločitve," meni strokovnjak za mednarodno pomorsko pravo.

"To, da se nekdo požvižga na odločitev arbitraže oziroma arbitražnega sodišča, kaže na njegovo neresnost, nesvetovljanstvo in ne nazadnje na protipravno ravnanje. Upam, da se zavedajo posledic," dodaja Pavliha.

"Ob tem obstaja še ena možnost, ki je mogoče utopična in naivna. V arbitražnem sporazumu je člen, ki omogoča arbitražnemu sodišču, da v katerikoli fazi postopka pomaga sprtima strankama, da dosežeta sporazum zunaj arbitraže. Ta trenutek res ne kaže na to možnost, vendar hrvaški politiki po drugi strani poudarjajo, da si želijo obnoviti pogovore. Tako bi lahko hrvaški politiki dejali, da ne priznavajo arbitraže, izkoriščajo pa njen člen. Imamo kar nekaj takšnih primerov," je na mogoč razplet slovensko-hrvaškega spora opozoril Pavliha.

Ne spreglejte