SiolNET. Novice Slovenija
1,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija razglasila Hezbolah za teroristično organizacijo

1,12

termometer

Hezbolah | Hezbolah je bil ustanovljen leta 1982 v Libanonu, da bi se boril proti izraelski okupaciji Libanona. Spopadi z izraelskimi silami so se nadaljevali tudi po koncu te okupacije, pretežno s terorističnimi metodami. | Foto: Reuters
Hezbolah je bil ustanovljen leta 1982 v Libanonu, da bi se boril proti izraelski okupaciji Libanona. Spopadi z izraelskimi silami so se nadaljevali tudi po koncu te okupacije, pretežno s terorističnimi metodami. Foto: Reuters

Vlada je danes na dopisni seji sprejela sklep o obravnavi gibanja Hezbolah kot kriminalne in teroristične organizacije, ki pomeni grožnjo miru in varnosti. Evropska unija je že leta 2013 oboroženo krilo Hezbolaha uvrstila med teroristične organizacije, več držav pa je vso skupino označilo za teroristično organizacijo.

Delovanje Hezbolaha je prepleteno z organiziranim kriminalom in izvajanjem terorističnih ali paravojaških aktivnosti na globalni ravni, so sporočili iz vlade.

Sklep o uvrstitvi na seznam terorističnih skupin je vlada sprejela po seznanitvi s poročilom stalne koordinacijske skupine za omejevalne ukrepe o aktivnostih in načinu delovanja Hezbolaha.

Irak Novice Vodja Hezbolaha: Vojna med ZDA in Iranom lahko izbriše Izrael z obličja sveta

EU je na seznam uvrstila oboroženo krilo gibanja

Šiitsko gibanje Hezbolah je na seznam terorističnih organizacij uvrstilo že več držav, med njimi Izrael in ZDA. EU je leta 2013 na seznam terorističnih organizacij uvrstila oboroženo krilo gibanja. Med članicami sta jo na teroristični seznam med drugim v celoti uvrstili še Nizozemska in Nemčija.

Hezbolah Novice Je to organizacija, ki opere največ denarja na svetu?

Hezbolah je bil ustanovljen leta 1982 v Libanonu, da bi se boril proti izraelski okupaciji Libanona. Spopadi z izraelskimi silami so se nadaljevali tudi po koncu te okupacije, pretežno s terorističnimi metodami.

Iran je eden od glavnih podpornikov Hezbolaha in njegovega upora proti enemu od glavnih nasprotnikov Teherana, Izraelu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin