Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
18. 1. 2017,
8.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

10

Natisni članek

Rusija Nato Slovenska vojska

Sreda, 18. 1. 2017, 8.47

6 let, 6 mesecev

Slovenija namerava maja zaradi Rusov na vzhod poslati 50 vojakov

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

10

Slovenska vojska vojak | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

O nameri, da Slovenija pošlje svoje vojake na Natovo misijo v Latvijo, bo Cerarjeva vlada odločala v kratkem, pravijo na obrambnem ministrstvu. Končno odločitev bodo ministri sprejeli šele po obravnavi v državnem zboru.

Kot poroča časnik Delo, bo vlada o tej temi razpravljala že na jutrišnji seji.

Nato bo okrepil prisotnost v Estoniji, Latviji, Litvi in na Poljskem

Na vrhu Nata v Varšavi julija 2016 so države članice soglasno sprejele odločitev o namestitvi skupno štirih večnacionalnih bataljonskih bojnih skupin v Estoniji, Latviji, Litvi in na Poljskem. Slovenija je že takrat izrazila pripravljenost za sodelovanje z enoto Slovenske vojske v večnacionalni bataljonski bojni skupini, ki bo pod vodstvom Kanade delovala v Latviji, vzpostavljena pa bo najkasneje junija letos.

Kot pravijo na ministrstvu za obrambo, namerava Slovenija prispevati do petdeset vojakov, ki bodo v misiji sodelovali od maja letos.

"Gre za odvračalno akcijo zaradi spremenjenih varnostnih razmer"

Nato se je za namestitev vojakov na vzhodu Evrope odločil po Ruski okupaciji ukrajinskega polotoka Krim. Na ta način želi zavezništvo državam, ki mejijo na Rusijo, zagotoviti, da jih ne bo pustilo na cedilu, če bi Rusija skušala storiti kaj podobnega, kot je bilo posredovanje v Ukrajini leta 2014.

"Zveza Nato okrepitve svoje vojaške prisotnosti na vzhodu ne opredeljuje kot operacijo, temveč kot specifično aktivnost oziroma ukrep v podporo celoviti in verodostojni odvračalni in obrambni drži, s čimer se odziva na bistveno spremenjeno varnostno okolje, izzive in tveganja v svoji vzhodni soseščini," pojasnjujejo na obrambnem ministrstvu in dodajajo:

"Na ta način se dajejo dodatna varnostna zagotovila najbolj izpostavljenim vzhodnim zaveznicam, odraža enotnost, kohezivnost in solidarnost zavezništva ter podaja jasno sporočilo, da za vsako zaveznico stoji celotno zavezništvo." 

Zveza Nato želi z namestitvijo vojakov v vzhodni Evropi ruskega predsednika Vladimirja Putina odvrniti od morebitne ponovitve ukrajinskega scenarija. | Foto: Matej Leskovšek Zveza Nato želi z namestitvijo vojakov v vzhodni Evropi ruskega predsednika Vladimirja Putina odvrniti od morebitne ponovitve ukrajinskega scenarija. Foto: Matej Leskovšek

Na Poljsko je prejšnji teden prišlo prvih 2.700 ameriških vojakov in konvoj oklepnih vozil, pri čemer gre za začetek ene izmed največjih namestitev ameriških sil na evropskih tleh po koncu hladne vojne, poroča Reuters. 

V Moskvi so že izrazili jezo in ameriško napotitev označili za grožnjo na pragu Rusije. "Ta operacija ogroža naše interese in našo varnost," je prihod ameriških sil na Poljsko komentiral tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "To je še bolj očitno, ko tretja stran (ZDA) krepi vojaško navzočnost na našem pragu v Evropi," je dodal. Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksej Meškov pa je ameriško operacijo označil za "dejavnik destablizacije evropske varnosti".



Moskva je v preteklih dveh letih okrepila navzočnost nad Baltskim morjem. Njena vojaška letala redno kršijo zračni prostor manjših članic zavezništva, kot je Estonija, aprila lani pa so preletela celo rušilec ameriške mornarice. Varšava je konec lanskega leta kritizirala namestitev raket, ki lahko nosijo jedrsko konico, v ruski enklavi Kaliningrad, ki meji na Poljsko in Litvo. STA

 

Ne spreglejte