Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 10. 2015,
6.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunci migranti noad

Četrtek, 29. 10. 2015, 6.48

6 let, 6 mesecev

Slovenija in Hrvaška obljubili po 2.000 sprejemnih mest za begunce, Srbija 3.000, Avstrija 5.000

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Slovenijo je do zdaj prispelo že prek 100 tisoč beguncev in migrantov. Nevladne organizacije pa so ogorčene nad razmerami v begunskih centrih. V odprtem pismu so zagrozile tudi s prijavo na ESČP.

20.10 BRUSELJ Države na balkanski migracijski poti so se danes na prvi videokonferenci kontaktnih oseb za zagotovitev učinkovitega usklajevanja v begunski krizi konkretno zavezale k zagotovitvi sprejemnih zmogljivosti za 12 tisoč beguncev in migrantov. Še pred dnevi so jih obljubljale 50 tisoč.

Avstrija je obljubila 5000, Srbija 3000, Hrvaška in Slovenija pa vsaka po 2000 sprejemnih zmogljivosti, ki so na voljo takoj.

Kontaktne osebe oziroma točke so se dogovorile tudi o metodologiji za dnevno usklajevanje pretoka informacij o obsegu toka beguncev ter točkah vstopa in izstopa, ki jih bodo začele izmenjevati v petek zjutraj.

20.00 LJUBLJANA Čeprav je v drugem begunskem valu v državo vstopilo že več kot 100 tisoč ljudi, pa se stanje glede na statistike v primerjavi s prejšnjim tednom nekoliko umirja. V državo je danes prišlo 6400 beguncev, Avstrija jih je sprejela več kot 7000. Sprejemne centre v Posavju praznijo, Šentilj ostaja najbolj obremenjen, tam prihaja tudi do napetosti.

V večernih urah so hrvaški organi napovedali prihod še dveh vlakov beguncev na slovensko mejo. En vlak prebežnikov pa bo še odpeljal v Avstrijo preko Jesenic. Ob 17. uri je bilo tako v nastanitvenih centrih po državi nekaj več kot 5000 ljudi, v sprejemnih pa čez 3100 beguncev.

19.25 BERLIN Predsednik nemškega Zveznega kriminalističnega urada (BKA) Holger Münch je danes v intervjuju za nemški tednik Focus opozoril, da aktualna begunska kriza vse bolj ogroža notranjo varnost Nemčije. Krepijo se konflikti med prosilci za azil, krepi se desničarski ekstremizem, obstajajo pa tudi namigi o morebitnih teroristih med migranti, svari Münch.

Münch je poudaril, da je trenutna situacija težavna in napeta ter je zato treba čim prej vzpostaviti "urejene postopke in stabilne strukture".

19.20 LJUBLJANA Zunanji minister Karl Erjavec je po seji vlade ocenil, da se vlada sproti odziva. "Tehnične ukrepe smo obravnavali, a ne konkretno. Pomembno je, da Avstrija še naprej sprejema begunce, pa tudi Bavarska. Dotlej dosedanji ukrepi zadostujejo. Če bo Avstrija zaostrila pogoje, se bo treba prilagajati in verjetno bomo mi sprejeli podobne ukrepe kot Avstrija," je povedal.

Erjavec priznava, da jim opozicija ves čas očita, da niso pripravljeni. A takšnih številk - 12 tisoč migrantov dnevno - niso pričakovali. "Imeli smo ocene, da bo od pet do osem tisoč migrantov, sedaj je ta številka višja," je povedal. Kljub temu zadeve po njegovem zdaj normalno tečejo.

19.00 ŠENTILJ Avstrijski varnostni organi so ob 16.30 v svojo državo na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj sprejeli še 1.000 oseb, danes skupno 6.700, sporočajo s PU Maribor.

Trenutno je v nastanitvenem centru Šentilj okoli 3.400 migrantov. Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje sta prazna. "V Šentilju vsaj do 21. ure ne pričakujemo nobenih novih migrantov več," še sporočajo mariborski policisti.

18.30 DOBOVA Iz Dobove je pred pol ure krenil izredni potniški vlak, ki bo predvidoma okoli 21. ure prek Jesenic v Avstrijo prepeljal 600 v Sloveniji že evidentiranih migrantov, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Prevoz poteka v organiziranem spremstvu policije, prihod beguncev pa so odobrili avstrijski varnostni organi, so še zapisali.

18.20 MALAGA Španska obalna straža je sporočila, da je z ladje, ki se je potapljala ob obali Maroka, danes rešila 15 migrantov. 39 jih pogrešajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rešene migrante bodo prepeljali v špansko Malago.

18.00 LJUBLJANA Slovenija varuje schengensko mejo po najboljših močeh, pravila Evropske unije pa niso primerna za tako množičen migracijski val, pravi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

"Slovenija je dejansko prva država, ki upočasnjuje ta migracijski tok, kar je nesprejemljivo glede na to, da sta na zahodnobalkanski poti pred nami še dve članici EU," je še povedala ministrica in potrdila, da je tudi Slovenija na svojih mejah pripravljena uporabiti tehnična sredstva oziroma ograje, a le za to, "da se ljudi usmeri proti nadzornim točkam in se zagotovi nadzorovan prestop meje".

Tudi Avstrijci naj bi ograje postavljali zgolj za usmerjanje migracijskega toka. Avstrijska notranja ministrica je Györkös Žnidarjevi zagotovila, da Avstrija meje ne bo zaprla.

O obtožbah nevladnih organizacij, da v nekaterih nastanitvenih in zbirnih centrih za begunce vladajo nečloveške razmere, je ministrica povedala: "Nikoli nismo trdili, da so razmere idealne. Imamo tudi težave, a delamo vse, da jih odpravimo in ljudem, ki izmučeni prihajajo k nam, zagotovimo kar se da dostojno obravnavo." Pospešeno se pripravljajo tudi na poslabšanje vremena, vsaj najbolj ranljivim skupinam želijo zagotoviti čim boljšo nastanitev.

"Cilj je usmerjanje, obvladovanje in zagotavljanje varnosti," je o namenu morebitnih "tehničnih ukrepov" (ograj) na mejah še povedala ministrica in zagotovila, da se je vlada pripravila na različne scenarije ter da budno spremlja dejanja sosednjih držav.

17.28 ŠENTILJ "Na avstrijsko stran so čez podrto ograjo odšli praktično vsi begunci in migranti – bilo jih je več tisoč," poroča naš fotoreporter Matej Leskovšek.

17.20 ŠENTILJ "Večja skupina beguncev in migrantov se je prek ograje prebila na avstrijsko stran. Na območje je prišlo več pripadnikov avstrijskih specialnih enot," poroča naš fotoreporter Matej Leskovšek.

17.08 ŠENTILJ Na mejnem prehodu Šentilj je spet kaos, pravi naš fotoreporter Matej Leskovšek. "Med dvema ograjama tik pred avstrijsko mejo je več tisoč beguncev in migrantov, ki pritiskajo na ograjo, da bi jih spustili v Avstrijo," je povedal.

17.00 LJUBLJANA Izredna seja o begunski krizi, ki jo zahteva opozicija, bo prihodnji teden, napoveduje predsednik parlamenta Milan Brglez. Na novinarski konferenci je povedal, da pobudniki iz SDS, NSi in poslanske skupine nepovezanih poslancev v obdobju, "ko je država v določenih težavah, a ne po svoji krivdi", skušajo celo rušiti vlado.

Med priporočili za izredno sejo je namreč tudi zahteva po odstopu treh ministrov, Karla Erjavca, Vesne Györkös Žnidar in Andreje Katič, oziroma odstopu predsednika vlade Mira Cerarja, če ne bi izpeljal zamenjav.

Predsednik parlamenta pravi, da bi morala zdaj opozicija pomagati, ne pa sklicevati izrednih sej. Opozarja tudi na njeno neenotnost, saj je del opozicije napovedal amandmaje k sklepom izredne seje.

16.55 LJUBLJANA Predsednik parlamenta Brglez je argument, da pri dopolnitvi zakona o obrambi ne gre za militarizacijo, utemeljil na dvotretjinski večini. Kaj pa, če takšno militarizacijo sprejme prav takšna večina in ali ne bilo bolje sprejeti intervencijskega, časovno omejenega zakona, le za urejanje zdajšnjih razmer in ne spreminjati zakona, ki bo veljal tudi v prihodnje?

Brglez odgovarja, da gre lahko, če so prisotni vsi poslanci, pri dvotretjinski večini tudi za ustavno večino. "Pri ustavni večini, če obstaja, ni nobenega zagotovila, da se na kakšen drugačen način militarizacija ne bi zgodila s spremembo ustave. Toda ne, še vedno vztrajam, da ta zakon ni imel niti indica militarizacije."

Brglez se še ni želel opredeljevati do tega, ali bo državni zbor odločal o tem, ali je lahko referendum o dopolnitvi novele zakona o obrambi v nasprotju z ustavo, kar bi potem lahko pobudniki izpodbijali na ustavnem sodišču.

16.45 DUNAJ Avstrijci spadajo med bolj oborožene narode v Evropi in v zadnjem času nakupi orožja strmo naraščajo, poročajo avstrijski mediji. Po pisanju portala oe24.at avstrijskega časnika Österreich so letos v Avstriji prodali več kot 70 tisoč kosov orožja več kot v enakem obdobju lani, razlog pa naj bi bil aktualen množičen prihod migrantov in beguncev.

16.20 LJUBLJANA Vodstvo policije razume stisko policistov in ocenjuje, da mora biti poklic policista tudi ustrezno ovrednoten. Ne glede na to pa poudarjajo, da je delo policistov v tem času izredno pomembno za Slovenijo in da stavka nikakor ne sme povzročiti manjše varnosti pri opravljanju nalog ob begunski krizi, so sporočili za STA.

Vodstvo policije meni, da policisti upravičeno pričakujejo izpolnitev danih zavez, ki so jih v preteklosti dale različne vlade. V zadnjih letih je namreč bila policija deležna resnejših varčevalnih ukrepov, ki se danes odražajo v iztrošenosti materialnih in tehničnih sredstev, povečani delovni obremenjenosti policistov in določenimi organizacijsko-kadrovskimi primanjkljaji.

"To so nekatera dejstva, ki jih na žalost ne more zanemariti niti vodstvo policije, ker vplivajo na organizacijo dela policistov," so zapisali.

15.30 LJUBLJANA Nevladne in humanitarne organizacije so premierju Miru Cerarju poslale odprto pismo, v katerem ga opozarjajo, da razmere na nekaterih trenutnih in preteklih lokacijah, kjer so nastanili begunce, ne ustrezajo minimalnim standardom. Zato ne izključujejo možnosti vložitve urgentne tožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP).

"Prenočevanje na prostem, nedostopnost ustreznih sanitarij, večurno zadrževanje brez hrane in vode, nevzdržni higienski standardi in nevarnost, ki jo za begunce pomeni neprestano kurjenje ognja zaradi gretja, so razmere, ki so nedopustne in nesprejemljive," so zapisali in opozorili, da razmere ne ustrezajo minimalnim standardom predvsem v Rigoncah, Brežicah, Dobovi in na Šentilju.

15.15 LJUBLJANA Pri referendumu o dopolnitvi zakona o obrambi ne gre za referendum proti militarizaciji, saj mora biti uporaba vojske sprejeta z dvotretjinsko večino, je prepričan predsednik parlamenta Milan Brglez. Policistom so s tem želeli le omogočiti lažje delo, "nadomestiti moštvo," argumentira Brglez.

Pobudniki referenduma, predstavniki Radia Študent, so povzročili "eno veliko zavlačevanje", za katerega ni mogoče napovedati, kako dolgo bo trajalo, pravi Brglez.

Ta poteza škodi policistom, negativno vpliva na varnost države in krni ugled Slovenije v mednarodni skupnosti, trdi Brglez, ki je še prepričan, da je imelo že samo sprejetje novele dobre mednarodno-politične učinke, kljub temu, da zakon še ni začel veljati.

15.10 ŠENTILJ Avstrijski varnostni organi so danes ob 12.45 v svojo državo, na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj sprejeli še 1.500 oseb, ob 14.45 pa še dodatnih 1.200, danes skupno 5.700, sporočajo z mariborske policijske uprave.

Ob 11.50 je v nastanitveni center Šentilj iz območja PU Novo Mesto prispelo 13 avtobusov s 780 migranti, še dodatnih 722 ljudi pa s 15 avtobusi iz Vrhnike ob 13.30. Ob 14.45 je v Šentilj prispel vlak iz Dobove s 1069 osebami.

Trenutno je v nastanitvenem centru Šentilj 3.946 migrantov. Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje sta prazna. V Šentilju sicer pričakujejo še en vlak iz Dobove.

15.00 DOBOVA Na mejni prehod Dobova so do 14. ure prispeli štirje vlaki s skupaj nekaj več kot 4300 pribežniki. Tiste s prvih treh vlakov so napotili proti Šentilju, približno 1100 pa bodo začasno namestili v sprejemnem centru v Dobovi.

14.25 LJUBLJANA Predsednik DZ Milan Brglez se je na tiskovni konferenci odzval na pobudo, da se začne zbirati potrebne podpise za razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi, ki predvideva možnost dodelitve dodatnih pooblastil vojski pri varovanju meje. Pobudo so vložili predstavniki Radia Študent.

14.15 LJUBLJANA Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je v torek obiskala Brežice, Rigonce in Cirkulane, opozarja na nezadostno informiranje beguncev. Nujno bi bilo treba zagotoviti več tolmačev, je pozvala.

13.55 GORNJA RADGONA 1.217 migrantov, ki so v dveh skupinah zapustili nastanitveni center, so okoli 13.40 ure sprejeli v Avstrijo. Iz nastanitvenega centra Lendava v Gornjo Radgono poteka prevoz 637 migrantov.

13:46 LJUBLJANA Policijski sindikat je za 18. november napovedal začetek stavke, če z vlado ne bodo sklenili dogovora o izvršitvi danih zavez.

13.40 ŠENTILJ Predstavniki Občine Šentilj so se s predstavniki Slovenskih železnic dogovorili, da bodo v največ treh delovnih dneh uredili začasno železniško postajo bližje namestitvenemu centru za begunce v Šentilju. Begunci tako ob prihodu v Šentilj ne bodo več pešačili skozi naselje.

13.20 ATENE Med prečkanjem morja med Turčijo in grškimi otoki je v nesreči štirih plovil umrlo najmanj sedem otrok in trije odrasli. Enoletni dojenček je kritičnem stanju. Več kot 200 ljudi so rešili z ladje, ki se je potopila ob severni obali otoka Lezbos.

12.10 LJUBLJANA O tehničnih ovirah na meji je Kustec Lipicerjeva dejala, da trenutni ukrepi "povsem zadostujejo in dosegajo dobre učinke". Poudarila je tudi dobro sodelovanje s sosednjimi državami, predvsem s Hrvaško. "Če se bodo razmere zaostrile oziroma ponovno ušle izpod nadzora, pa ima vlada v pripravi tudi stopnjevalne ukrepe. Danes se bo z njimi seznanila, nikakor pa o njih ne bo odločala." Med stopnjevalnimi ukrepi je omenila različne oblike tehničnih ovir za obvladovanje migrantsko-begunskega vala in nadzora nad varnostjo državljanov.

12.00 LJUBLJANA Vlada se bo seznanila z morebitnimi stopnjevalnimi ukrepi v zvezi z begunsko krizo, a odločitev še ne bo sprejemala, je po koalicijskem sestanku pred sejo vlade napovedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. "Razmere po vsej Sloveniji so umirjene, obvladujemo problematiko, prvi pozitivni učinki nedeljskega bruseljskega dogovora se že kažejo. Vlada se bo seznanila z nizom morebitnih ukrepov stopnjevalne narave, če bodo potrebni," je poročilo predsednika vlade Mira Cerarja in zunanjega mjnistra Karla Erjavca povzela vodja poslanske skupine največje vladne stranke.

11.55 ZAGREB Do 9. ure je na Hrvaško iz Srbije vstopilo nekaj manj kot tri tisoč novih prišlekov. Na prevoz proti Sloveniji je ob 9. uri v Opatovcu čakalo manj kot tisoč ljudi.

11.40 LJUBLJANA Na seji vlade, ki med drugim razpravlja o begunski krizi, sodelujeta tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman in direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sove) Zoran Klemenčič.

11.21 ŠENTILJ Avstrijski varnostni organi so ob 8.30 v svojo državo na nekdanjem mejnem prehodu sprejeli tisoč oseb, ob 10.30 pa še dva tisoč. Ob 10.10 je v Šentilj prispel vlak iz Dobove s 1.060 osebami, ob 10.40 pa še trije avtobusi iz Brežic s 185 migranti.

Trenutno je v nastanitvenem centru Šentilj 3.660 migrantov. Pričakujejo še prihod več avtobusov s 415 osebami.

11.21 ŠENTILJ V Špiljah na avstrijski strani za zdaj še ni tehničnih zapor na meji s Slovenijo. Prav tako tudi še ni znano, kdaj jih bodo postavili. Na Dunaju že potekajo prvi pogovori strokovnjakov, ki bodo sprejeli ustrezno odločitev.

10.27 DOBOVA Na vlaku, ki je pripeljal okoli 6.15, je bilo 1.065 prebežnikov, na vlaku ob 9.30 pa še 1.024 beguncev in migrantov. Skupaj je na treh vlakih danes prišlo 3.239 prebežnikov.

Včeraj so policisti iz območja Posavja v nastanitvene in sprejemne centre v notranjost države pospremili več kot 11.700 tujcev.

9.22 DUNAJ Priprave na postavitev ograje in utrjenih konstrukcij v bližini mejnih prehodov s Slovenijo so v polnem teku, je dejala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Zatrdila je, da o popoldnem zaprtju meje s Slovenijo ne razmišlja nihče. Je pa po njenem mnenju nujen ostrejši nadzor na zunanjih mejah EU.

Potek ograje na meji s Slovenijo po predvidevanju avstrijskih medijev:

9.19 CELJE Nekaj po 9. uri iz nastanitvenega centra z avtobusi v Šentilj odpeljali 434 migrantov.

9.16 GORNJA RADGONA Malo pred 9. uro je skupina približno 600 migrantov začela zapuščati nastanitveni center v katerem je bilo 1.217 migrantov. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu, kjer jih sprejemajo avstrijski varnostni organi.

8.56 ŠENTILJ V nastanitvenem centru, v katerem je dva tisoč mest, je bilo ob 6. uri 4.278 oseb.

8.16 LJUBLJANA Danes do 6. ure zjutraj je v Slovenijo po neuradnih podatkih policije prišlo že skoraj 103 tisoč beguncev in migrantov, največ v enem dnevu – 12.616 – jih je prišlo 21. oktobra.

6.56 GORNJA RADGONA V nastanitvenem centru je 1.217 migrantov. Ponoči so iz Rigonc prepeljali 637 migrantov, ki so jih evidentirali v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi ter nastanili v nastanitvenem centru Integral Lendava.

6.55 ŠENTILJ V nastanitvenem centru je 4.278 oseb. 3.134 jih je prispelo s tremi vlaki iz Dobove že včeraj med 19. in 21. uro, ob 0.33 pa je, tudi z vlakom iz Dobove, prispelo še 1.144 oseb.

6.50 DOBOVA Nekaj več kot tisoč migrantov z vlaka, ki je pripeljal včeraj okoli 22.30, so policisti zaradi omejenih logističnih in nastanitvenih kapacitet pospremili v bližnji sprejemni center, kjer so jih zdravstveno in humanitarno oskrbeli. Nekaj po 3. uri je prispel drugi vlak s 1.134 migranti. Po opravljenih osnovnih policijskih postopkih, zdravstveni in humanitarni oskrbi so tujci vstopili na vlak, ki je v spremstvu slovenskih policistov nadaljeval pot proti Šentilju.

Ob 3. uri je bilo v sprejemnem centru Brežice nekaj več kot 1.200 migrantov, v začasnem centru v Dobovi (Beti) okoli tisoč, v novem sprejemnem centru v Dobovi (Livarna) pa nekaj več kot dva tisoč.

Ne spreglejte