Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
15.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

suženjstvo raziskava Slovenija

Torek, 1. 4. 2014, 15.55

7 let, 12 mesecev

Slovenija glede razširjenosti suženjstva v družbi Džibutija in Surinama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija je na lestvici razširjenosti suženjstva povečini slabša od bolj razvitih evropskih držav in boljša od manj razvitih. V Sloveniji naj bi po ocenah živela vsaj 7.402 novodobna sužnja.

V ponedeljek je v medije prišla novica o slovenski družini iz Maribora, ki je v Makedoniji za šest tisoč evrov kupila mladoletno dekle, ki je bilo prisiljeno v sodobno suženjstvo. Slovenija tako ni odporna proti pojavu suženjstva, ki tudi v 21. stoletju pesti praktično vse države sveta.

Pred kratkim je organizacija Walk Free Foundation izdala globalni indeks suženjstva za leto 2013. V omenjenem poročilu se je Slovenija med 162 državami, v katerih so obravnavali razširjenost suženjstva v družbi, uvrstila na 67. mesto.

Prva mesta lestvice so zasedle države z največjim deležem populacije, ki je prisiljena v suženjstvo, na dnu lestvice pa so tiste države, kjer naj bi bilo suženjstvo najmanj razširjeno.

Največ je prisilnega dela Novodobni sužnji so pogosto žrtve trgovine z ljudmi, številne v suženjstvo pahnejo težek finančni položaj in s tem povezane ekonomske migracije.

Kot je v pogovoru za časnik Deutsche Welle dejala Gina Dafalia iz zgoraj omenjene organizacije, je več vrst sodobnega suženjstva. V večini primerov gre za razne oblike prisilnega dela, ženske tako pogosto opravljajo dela gospodinjske pomočnice.

Nešteto je tudi primerov prisilne prostitucije, nemalokrat tudi trgovine s človeškimi organi, pravi Dafalia. Pogosto so v suženjstvo prisiljeni tudi otroci – tako z vidika prisilnega dela kot tudi zaradi dogovorjenih porok, še poudarja Dafalijeva.

Od sosednjih držav sta se na lestvici bolje od nas odrezali Avstrija (150. mesto) in Italija (132. mesto), slabše pa Hrvaška (61. mesto) in Madžarska (54. mesto). Od drugih evropskih držav so na slabšem od nas Albanija, Črna gora, Češka, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Srbija, Poljska in Slovaška.

Po drugi strani pa so se boljše odrezale Makedonija, Ukrajina, Turčija, Estonija, Romunija, Nemčija, Francija, skandinavske in druge evropske države.

Največ sužnjev v Indiji, na Kitajskem in v Pakistanu Največje število sodobnih sužnjev v absolutnih številkah ima Indija (glede na ocene slabih 14 milijonov), sledijo Kitajska (2,9 milijona), Pakistan (dobra dva milijona), Nigerija (700 tisoč), Etiopija (650 tisoč), Rusija (500 tisoč), Tajska (470 tisoč), Demokratična republika Kongo (460 tisoč), Mjanmar (380 tisoč) in Bangladeš (340 tisoč).

Omenjene države imajo skupno kar 76 odstotkov vseh sužnjev sveta.

Ne spreglejte