Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2023,
15.10

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

5

Natisni članek

Marjan Šarec Vojna v Ukrajini

Četrtek, 20. 4. 2023, 15.10

1 leto

Slovenija bo pristopila k skupnemu naročanju streliva za Ukrajino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

5

Marjan Šarec | "S podpisom projektnega dogovora za Republiko Slovenijo ne bodo nastale finančne obveznosti, saj vzpostavlja le okvir za nadaljnje sodelovanje," so poudarili na ministrstvu za obrambo. | Foto Ana Kovač

"S podpisom projektnega dogovora za Republiko Slovenijo ne bodo nastale finančne obveznosti, saj vzpostavlja le okvir za nadaljnje sodelovanje," so poudarili na ministrstvu za obrambo.

Foto: Ana Kovač

Vlada se je danes seznanila s pristopom k skupnemu naročanju streliva za Ukrajino. Projektni dogovor Evropske obrambne agencije (EDA) in obrambnih ministrstev sodelujočih držav bo podpisal minister za obrambo Marjan Šarec, nakar ga bo vlada potrdila še s sklepom. S tem za Slovenijo ne bodo nastale finančne obveznosti.

Kot so pojasnili na obrambnem ministrstvu, dogovor vzpostavlja okvir za sodelovanje držav članic v projektu in vsebuje določbe glede namena, upravljanja, financ, administracije, sklepanja pogodb in odgovornosti. Določa tudi varovanje tajnih podatkov, pristop novih članic ter končne določbe glede trajanja, dopolnitve in prenehanja oziroma umika.

"S podpisom projektnega dogovora za Republiko Slovenijo ne bodo nastale finančne obveznosti, saj vzpostavlja le okvir za nadaljnje sodelovanje," so poudarili. Pojasnili so, da gre za mednarodni akt.

Slovenija se bo tako pridružila skupnemu naročanju streliva v okviru projekta EDA, h kateremu je doslej pristopilo 23 članic Unije in Norveška.

O njem so se dogovorili na zasedanju obrambnih in zunanjih ministrov članic EU v okviru načrta za nadaljnje dobave topniškega streliva Ukrajini, ki predvideva dobavo milijona topniških izstrelkov v prihodnjih 12 mesecih. Članice EU jih bodo zagotovile iz skupnih naročil, pa tudi iz obstoječih zalog, pri čemer bosta za sofinanciranje tega na voljo dve milijardi evrov iz evropskega mirovnega instrumenta.

Projektni dogovor poleg hitrega postopka za nakup topniškega streliva kalibra 155 milimetrov obsega tudi sedemletni okvir za različne tipe in kalibre streliva – od 5,56 do 155 milimetrov, piše na spletni strani EDA.

Pogovor o proizvodnih zmogljivostih evropske obrambne industrije

Načrt za dobave streliva Ukrajini poleg tega vključuje krepitev proizvodnih zmogljivosti evropske obrambe industrije, o čemer na današnjem srečanju na dvorcu Zemono premier Robert Golob ter ministra za obrambo in gospodarstvo Marjan Šarec in Matjaž Han razpravljajo z evropskim komisarjem za notranji trg Thierryjem Bretonom.

Robert Golob
Novice Golob: To je trenutek, ko lahko Slovenija poskrbi za svojo prihodnost #video
Ne spreglejte