Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2023,
14.58

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

43

Natisni članek

Robert Golob

Četrtek, 20. 4. 2023, 14.58

1 leto

Golob: To je trenutek, ko lahko Slovenija poskrbi za svojo prihodnost #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

43

Premier Robert Golob je danes na dvorcu Zemono gostil evropskega komisarja za notranji trg Thierryja Bretona. Na srečanju, ki sta se ga udeležila tudi ministra za obrambo in gospodarstvo Marjan Šarec in Matjaž Han, so govorili o krepitvi evropske obrambne industrije, pa tudi o gospodarski konkurenčnosti. 

"Slovenija je tretja najbolj industrijsko razvita država v Evropi. Danes smo se pogovarjali, da je zaradi ruske agresije in okrepitve obrambe na voljo veliko denarja za razvoj industrije. Sredstva morajo biti porabljena v ta namen. Prvotna pobuda je prihajala s strani potreb za izdelavo streliva za Ukrajino, vendar danes beseda ni tekla o tem," je na začetku tiskovne konference povedal predsednik vlade Robert Golob.

"Danes smo se pogovarjali o področju rešitev za visokotehnološko opremo. Slovenija je ena od vodilnih držav v svetu na tem področju. Rešitve so uporabne tudi na drugih področjih, denimo v kmetijstvu ali avtomobilski industriji. To je trenutek, ko lahko Slovenija z vlaganji dejansko poskrbi za svojo prihodnost," je poudaril Golob.

"Govorili smo tudi o jedrski energiji, za katero verjamemo da je del zelenega prehoda. Vključiti jo je treba v ustrezne evropske sklade. Le na ta način bo Evropa lahko pokrila energetske potrebe," je dodal predsednik slovenske vlade.

Evropsko povezovanje strokovnega znanja in kompetenc

"S predsednikom vlade Golobom se strinjava. O prihodnosti ne moremo govoriti brez razvoja industrijskega sektorja. Radi bi bili sposobni skupaj izkoristiti znanje in kompetence. Slovenija ima dolgo zgodovino avtomobilske industrije in igra zelo pomembno vlogo v dobavni verigi v Evropi. Ima tudi veliko strokovnega znanja, za katero menim, da bi ga lahko izkoristili tudi za to, da bi dodatno razvili zelene tehnologije," je dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

V zvezi z obrambno industrijo je Breton spomnil, da je vojna v Ukrajini povsem spremenila geopolitično situacijo. "Vse članice so bile prisiljene povečati izdatke v obrambo. V naslednjih letih bomo morali izdatke za varnost še okrepiti," je napovedal. 

"Strokovno znanje podjetij, ki jih bova danes obiskala, je zelo pomembno. Potrebujemo napredne zmogljivosti. Namen imamo okrepiti sodelovanje, zato bomo še naprej govorili o tem, kako optimizirati zmogljivosti," je še dodal komisar Breton.

Avtomobilska industrija se prilagaja novim zahtevam

"Dotaknili smo se tudi avtomobilske industrije, ki v Sloveniji predstavlja več kot 10 odstotkov BDP. Komisarju smo predstavili načrte in dobili podporo, da naš avtomobilski grozd v svojih bodočih načrtih povežemo s partnerji v Evropi," je izjavil Golob in dodal, da je avtomobilska industrija v procesu tranzicije in da bomo morali tehnologijo prilagoditi okoljevarstvenim zahtevam in standardom.

"Če hočemo doseči okoljske cilje do 2025, moramo doseči vsaj 20 odstotni delež jedrske eneregije. Govorili smo tudi o tem, da moramo še več vlagati v čiste energije."

"Smo v času, ko v države članice EU preusmerjamo sredstva za zeleni in digitalni prehod," je dejal Breton.

"Imamo tudi specifično linijo financiranja streliva državam, ki bi rade povečale kapacitete. Veliko streliva smo dobavili Ukrajini in številne države moramo zapolniti svoje potrebe."

Kdaj se bo Slovenija pridružila k skupnemu naročanju streliva? "Dejstvo je, da je Slovenija pristopila k skupnemu mehanizmu naročanja. Tako bomo pokazali solidarnost, vendar pa ne želimo govoriti o podrobnosti."

Predsednik vlade z ministrom in evropski komisar Breton so obiskali podjetje Timtec Defense, ki se ukvarja s proizvodnjo obrambnih sistemov. Tam se je predstavilo tudi podjetje C-Astral, specializirano za proizvodnjo majhnih brezpilotnih letalskih sistemov.

Planet 18
Planet TV "Hvala Janši, da nas je spomnil na vse tisto, čemur so ljudje rekli ne!" #video
Robert Golob
Novice Razprava o interpelaciji vlade končana brez sklepov
Rjavi medved
Novice Po sestanku Goloba in Brežana: odstrel 230 medvedov ostaja v veljavi
Ivo Boscarol
Mnenja Ivo Boscarol: Ne more vsaka vlada, ki se zamenja, postaviti nove vizije
Marjan Šarec, Pomoč Turčiji
Novice Šarec: Nabava streliva za Ukrajino mora biti hitra in učinkovita
Ne spreglejte