Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2013,
7.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

časopis

Četrtek, 8. 8. 2013, 7.16

8 let

Skupni dolg občin večji za 120 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Da ima država pomanjkljiv nadzor nad občinami, kaže tudi dejstvo, da ni mogoče dobiti celovitih podatkov o zadolženosti občin v lanskem letu.

Večer Na Večeru namreč od finančnega ministrstva kljub obljubam v mesecu dni niso dobili celovitih podatkov o zadolženosti občin v letu 2012. Za zdaj tako razpolagajo le z neuradnim podatkom, da se je skupni dolg povečal za slabih 120 milijonov evrov.

V Večeru pišejo o pobudi poslanke PS Maje Dimitrovski, ki je s svojim blogom razvnela razprave o morebitni uvedbi šolskih uniform. Kot ugotavlja, so šolarji pravi modni navdušenci, ki prek medijev spremljajo modo in nato v šoli merijo prestižnost znamk, ki jih nosijo. Po odzivih na zapis je na šolskega ministra naslovila prošnjo, da o tem uvede širšo javnomnenjsko raziskavo.

Lekarna Ljubljana, ki je zaradi poslovanja prek lastne veledrogerije LL Grosist prejšnji teden dobila ukor računskega sodišča, za Večer ne želi razkriti obsega poslov s proizvajalcem zdravil Sensilab, ki ga iz Luksemburga obvladujejo nekdanji in aktualni vodilni uslužbenci Leka, Pivke in Hemofarma.

Delo Poslanci DZ-ja so začeli varčevati pri telefonskih pogovorih. V prvi polovici leta so namreč za pogovore s službenimi mobilniki zapravili več kot 20 tisoč evrov manj kot v enakem obdobju lani. Skupaj so po podatkih Dela porabili dobrih 19.500 evrov, kar pomeni, da je posamezni poslanec v pol leta povprečno telefoniral za 182 evrov oziroma 30 evrov na mesec.

Delo sicer danes v ospredje postavlja domove za ostarele, ki vse bolj hirajo. Še pred nekaj leti so bile pred njimi dolge vrste, danes je v njih vse več prostora, saj jih starostniki množično zapuščajo. Lani jih je domove zapustilo 250, letos se trend nadaljuje, nič kaj bolje verjetno ne bo prihodnje leto, ko se pričakuje še podražitev oskrbe. Gradnja predora Markovec se bo še nekoliko zavlekla. Avstrijsko gradbeno podjetje Alpine Bau je namreč pred dnevi obvestilo Dars, da se je stečajni upravitelj odločil, da ne bodo dokončali del v koprskem predoru, so za Delo potrdili na Darsu. Novega izvajalca bodo predvidoma iskali oktobra.

Dnevnik Ob suši, ki je v zadnjem obdobju vse bolj pogosta, je vprašanje namakanja kmetijskih površin vedno bolj v ospredju. A od zamisli o gradnji do uporabe namakalnega sistema mine več let. Tudi to je kmetijcem do zdaj jemalo voljo in željo po namakanju, pišejo v današnjem Dnevniku. V zadnjem letu pa so po državni uradniki pospešili postopke izdaje potrebnih dovoljenj.

V Dnevniku so se razpisali tudi o odškodninskih družbah, ki od zdravstvenih ustanov na nezakonit način pridobivajo osebne podatke bolnikov, o načrtih za preprečevanje zlorab zemljiškega dolga in o premikih na področju namakalnih sistemov. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar jim pravi mafijska združba.

Do septembra se bodo na ministrstvu za pravosodje odločili, kako preprečiti zlorabe zemljiškega dolga. Na svoje nepremičnine ga je namreč po navedbah Dnevnika vpisalo več slovenskih menedžerjev, ki jim grozijo visoke odškodninske tožbe.

Finance Nova zakonodaja o delu na črno, ki naj bi bila sprejeta jeseni, tega po navedbah Financ ne bo odpravila. Kot pišejo, podjetja delavcem vse pogosteje plačujejo v gotovini, brez kakršnihkoli potrdil. Kot ugotavljajo, je precej dela na črno v času poletne turistične sezone, še posebej v gostinstvu. Ob tem pišejo o pogostih kršitvah.

Dejanska brezposelnost je v Sloveniji še višja kot številka, ki jo ponuja zavod za zaposlovanje. V Financah opozarjajo na vse izbrisane iz evidence. Skoraj devet tisoč naj bi jih črtali, ker so kršili obveznosti, ki jih imajo kot aktivni iskalci zaposlitve.

Ne spreglejte