Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2024,
16.40

Osveženo pred

6 dni, 22 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

časopis mediji novinarji odpuščanje Večer

Sreda, 19. 6. 2024, 16.40

6 dni, 22 ur

Aktiv DNS Večer in sindikat novinarjev Večera odločno proti odpuščanju novinarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Večer | Foto STA

Foto: STA

Aktiv Društva novinarjev Slovenije (DNS) Večer, Sindikat novinarjev Večera, Sindikat novinarjev Slovenije in Društvo novinarjev Slovenije v celoti zavračajo namero lastnikov in poslovodstva podjetja Večer Mediji glede odpuščanja novinarjev. Opozarjajo, da gre še za eno v seriji potez lastnikov, ko težave razrešujejo zgolj na plečih zaposlenih.

Kot so opozorili v današnji skupni izjavi, je bila že selitev uredništva Večera v cenejše najete in po njihovi oceni neprimerne prostore "več kot zadosten korak v smeri racionalizacije in optimizacije poslovanja". Ob napovedi presežnih delavcev se sprašujejo, kje in kdaj se varčevanje sploh konča.

Aktiv, sindikata in društvo so prepričani, da bi poteza pomenila slabitev položaja Večera na težavnem medijskem trgu, hkrati pa bo prinesla še krčenje kakovostnih in profesionalnih vsebin, zaradi česar bodo po njihovi oceni najbolj oškodovani bralci ter naročniki Večera. Opozorili so tudi, da bo krčenje števila zaposlenih v že tako kadrovsko skrčenem podjetju s seboj prinesla še dodatno obremenitev že tako preobremenjenih zaposlenih.

Večer
Novice Obveljala odločitev lastnikov: Večer se seli k Arsenoviču

Hkrati kot nenavadno ocenjujejo namero vodstva Večera odpuščati v času, ko ministrstvo za kulturo z novim predlogom medijskega zakona napoveduje finančno pomoč časopisom v obliki subvencioniranja produkcijskih stroškov in distribucije.

"Dodatno skrb vzbuja dejstvo, da gre le za prvi del nameravanih odpuščanj, kar pomeni, da bo nad zaposlenimi tudi v prihodnjih mesecih visela nenehna grožnja po dodatnih odpuščanjih, kar je nesprejemljivo, ko se hkrati število zaposlenih na Večeru že znižuje, predvsem na račun predčasnega upokojevanja," so zapisali.

Aktiv, sindikata in društvo zato pozivajo lastnike in poslovodstvo, da od namere po odpuščanjih odstopijo in poiščejo druge poti za nadaljnji razvoj tega časopisnega podjetja, predvsem lastnike pa, da začnejo vanj tudi vlagati.

Nova epizoda pri degradaciji novinarskih kolektivov

V Društvu novinarjev Slovenije medtem potezo vidijo kot novo epizodo nerazumnih odločitev medijskih lastnikov pri degradaciji novinarskih kolektivov. Prepričani so, da se bo ob tem v družbi še povečevalo širjenje dezinformacij, zviševala se bo stopnja korupcije ter se krhala demokracija.

V izjavi so opozorili, da je nedopustna in sporna medijska koncentracija pripeljala do točke, ko je nevzdržna za ohranjanje kakovostnega novinarstva in ko je zadala resen udarec verodostojnemu novinarstvu. Menijo, da je posledica vse manj pluralnosti in vse večja homogenizacija vsebin, ki omogoča le še večjo racionalizacijo poslovanja. Posledice lastniških in poslovnih odločitev v največji meri prevzemajo zaposleni medijski delavci, kar je nedopustno, oškodovana pa sta javnost in javni interes.

"Tudi zato je več kot pomembno hitro sprejetje novega medijskega zakona, ki ga pripravlja ministrstvo za kulturo. Obstaja namreč nevarnost, da bodo sheme pomoči, ki jih prinaša, zaživele šele, ko tistih, ki bi jim morale pomagati, morda ne bo več," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Ne spreglejte