Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2023,
15.55

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

5

Natisni članek

kriminal droge Kavaški klan

Petek, 6. 1. 2023, 15.55

1 leto, 2 meseca

Skesancu v zadevi Kavaški klan pogojna kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

5

Najdena droga | Foto Finančna uprava RS

Foto: Finančna uprava RS

Predobravnavni naroki v zadevi Kavaški klan na okrožnem sodišču se bližajo koncu. Narok za domnevnega vodjo slovenske celice klana Klemna Kadivca naj bi opravili v torek, glavne obravnave za 15 obtoženih pa se začnejo 24. januarja. Danes se je o krivdi izrekel še skesanec Alen Bajc, edini, ki je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde.

Skesancu Alenu Bajcu, ki se je na današnji predobravnavni narok javil prek videopovezave in z zaščitnimi ukrepi, tožilstvo očita, da je kot član hudodelske združbe v obdobju od neugotovljenega dne leta 2019 kot kurir po navodilih nadrejenih in vodij prek aplikacije Sky izvajal prevzem, prenos ali oddajo prepovedane droge ali denarja, ki je povezan s temi kaznivimi dejanji. S tem naj bi pridobil najmanj 1.900 evrov protipravne premoženjske koristi.

Bajc je eden od treh skesancev v zadevi Kavaški klan in edini, ki je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde. Na današnjem predobravnavnem naroku je krivdo priznal, prav tako tudi, da je sporazum o priznanju krivde s tožilstvom sklenil sporazumno. V sporazumu je za Bajca določena pogojna zaporna kazen v višini treh let zapora s preizkusno dobo treh let.

Okrožno sodišče Ljubljana
Novice Še trije obtoženi v zadevi Kavaški klan niso priznali krivde #video

S sporazumom se je danes seznanil tudi ljubljanski okrožni sodnik Tomaž Bromše, ki pa se še ni odločil, ali ga bo sprejel ali ne. Kot je povedal, bo to odločitev sprejel šele po tem, ko bodo opravljeni predobravnavni naroki za vse obtožene in ko bo odločil glede številnih predlogov obrambe za izločitev dokazov v zadevi Kavaški klan. Sodišče je Bajcu, ker je bil skesanec, sicer že med sodno preiskavo podelilo status zaščitene priče.

Kot zadnji danes bi moral pred sodnika stopiti Ivica Stojoski, vendar je na sodišče prišel le njegov zagovornik. Kot je povedal Bromše, je detektiv Stojoskega iskal na več naslovih v Sloveniji, vendar ga ni mogel najti. Iskal ga je tudi v Mercatorju, kjer pa so povedali, da tam ni več zaposlen. Bromše je kazenski postopek zoper Stojoskega zato izločil. Enako odločitev je sprejel za Nenada Tabakovića, ker mora izvedenec ugotoviti, ali je zaradi zdravstvenih težav sposoben za sojenje.

Novice Obtoženi v zadevi Kavaški klan krivde ne priznavajo #video

Glavna obravnava za 15 obtoženih v zadevi Kavaški klan bo stekla 24. januarja. Izločeni so tudi kazenski postopki za štiri obtožene, ki so zaprti v Nemčiji in na Norveškem.

Tožilstvo domnevnim članom slovenskega dela Kavaškega klana, ki izvira iz Črne gore, očita, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo.

Skoraj 500 strani zajetna obtožnica Specializiranega državnega tožilstva domnevne člane slovenskega dela Kavaškega klana bremeni, da so kazniva dejanja storili v hudodelski združbi in v okviru hudodelskega načrta. Od sprva 64 osumljenih se jih je v obtožnici znašlo 24. Od aretacije domnevnih članov slovenske celice Kavaškega klana je minilo že več kot leto in pol, obtožnica pa je bila vložena novembra 2021.

Okrožno sodišče Ljubljana
Novice Obtoženi Krčić ni priznal krivde v zadevi Kavaški klan
sodišče
Novice Vpisničarka tožilstva vedela za hišne preiskave v zadevi Kavaški klan
Ne spreglejte