SiolNET. Novice Slovenija
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sindikat vojakov proti spremembi ukaza o povišanju vojaških plač

0,11

termometer

Slovenska vojska |  | Foto: STA
Foto: STA

Sindikat vojakov Slovenije je načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV) generalmajorja Alana Gederja pozval, da vztraja pri svojem junijskem ukazu o povišanju vojaških plač. Kot so posvarili, lahko v primeru sprememb ukaza Slovenska vojska doživi kolaps, saj se bodo odnosi med pripadniki poslabšali, odliv kadra pa bo še večji.

Kot so navedli v sindikatu, v SV primanjkuje več kot 1.300 pripadnikov stalne sestave in več kot 1200 pripadnikov pogodbene rezerve. Zaradi takšne kadrovske podhranjenosti pa je Geder v skladu s svojimi pristojnostmi in veljavnimi predpisi junija ukazal izplačevanje dodatka k plači pripadnikom SV v višini 19 odstotkov.

Sindikat kritičen do ministrice Katičeve

Po navedbah sindikata je načelnikov ukaz odliv iz vojske zaustavil oziroma vsaj omilil. Preračunali pa so tudi, da 19-odstotni dodatek k plačam še vedno pomeni nižji strošek, kot bi ga plače za 2.500 pripadnikov, ki bi morali zapolniti vojaške vrste.

Vse, ki želijo spremembo načelnikovega ukaza, pozivajo, da "spoštujejo odločitev načelnika generalštaba, ki mora delovati v izrednih razmerah ob pomanjkanju 2.500 vojakov ob nespremenjenih nalogah, in da dopustijo plačilo pripadnikom Slovenske vojske, ki si ga nedvomno zaslužijo".

vojska Novice Slovenska vojska si v svoji postavi želi več mladih #video

Kritični pa so tudi do nekdanje obrambne ministrice Andreja Katič, ki je odredila notranji nadzor o izdanem ukazu. To njeno dejanje jemljejo "kot politični nestrokoven pritisk ter poskus rušenja edine dobre stvari za pripadnike Slovenske vojske v njenem mandatu, ki pa je bila sprejeta mimo ministrice v skladu s predpisi", so pojasnili.

Katičeva je notranjo revizijo ukrepa odredila v zadnjih dneh svojega mandata. Ker je notranja revizorka ministrstva ugotovila, da je bilo do povišanja plače po tem ukazu upravičenih preveč pripadnikov SV, so se na sestanku z novim obrambnim ministrom Karlom Erjavcem konec septembra dogovorili, da bo Geder ukaz o povišanju vojaških plač dopolnil in v njem ponovno definiral pripadnike SV, ki se jim za povečan obseg dela lahko izplačuje dodatek v višini 19 odstotkov. Za preostale bodo za plačilo povečanega obsega dela uporabili druge finančne vzpodbude. Rok, do katerega morajo v Generalštabu SV pripraviti alternativne podlage, pa se izteče konec tega tedna.

Novice Slovenskim vojakom grozi ukinitev dodatka k plači #video

Pričakovati je mogoče, da bo o tem govora tudi na sestanku ministra z reprezentativnimi sindikati, ki naj bi bil v prihodnjem tednu. Je pa Erjavec javno že dejal, da si bo prizadeval za izboljšanje položaja vojakov.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin