Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2020,
9.01

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

30

Natisni članek

Anton Travner Aleš Hojs policija Sindikat policistov Slovenije

Sreda, 1. 7. 2020, 9.01

3 leta, 9 mesecev

Sindikat policistov: Hojsove izjave so žaljive do vseh policistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

30

Hojs Policija Tacen priznanja | V SPS so ostro obsodili torkove izjave ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa.  | Foto STA

V SPS so ostro obsodili torkove izjave ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa.

Foto: STA

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) so ostro obsodili torkove izjave ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki jih je podal v svoji odstopni izjavi ter v medijih. Izjave so označili kot neprimerne in žaljive do vseh zaposlenih v policiji, so zapisali v sindikatu.

Aleš Hojs je v včerajšnji odstopni izjavi med drugim zapisal, da kljub kadrovski menjavi na vrhu policije in menjavam, ki jih je do zdaj v policiji izvedel generalni direktor policije, ocenjuje, "da je udbovsko-partijska struktura odločujočega dela policije v navezavi s tožilstvom in sodstvom ta iste provinience tako močno zasidrana v sistem", da mu ob obstoječi zakonodaji in pristojnostih "ne omogoča učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji".

slovenska policija
Novice Vlada imenovala novega prvega policista

Sindikat: Izjave Hojsa so bile nekorektne do policistov

Kot so pojasnili v omenjenem policijskem sindikatu, so se na izjave Hojsa odzvali, ker čutijo moralno dolžnost varovanja poklicne integritete vseh policistk in policistov ter kriminalistk in kriminalistov. Te so ocenili kot nekorektne do policistk in policistov, ki vsakodnevno izpostavljajo svoja življenja za zagotavljanje varnosti vseh prebivalcev Slovenije, poroča STA.

"Policistke in policisti smo pri svojem delu podrejeni zgolj svoji stroki in profesionalnim standardom, načelu zakonitosti in pravičnosti ter visokim moralnim in etičnim standardom, katerim smo zaprisegli. Pri izvajanju naših nalog nas ne vodijo nikakršne obskurne sile, temveč le naša objektivnost in iskanje materialne resnice po načelih stroke," so zapisali.

Aleš Hojs
Novice Minister Hojs odstopil, odhaja tudi direktor policije Travner #video

SPS: Policisti svoje naloge izvajajo nepristransko, korektno in pošteno

Po navedbah sindikata policisti zaradi svojega visoko profesionalnega dela in predanosti uživajo izredno visok ugled med državljankami in državljani, čeprav morajo včasih izvajati tudi takšne naloge, ki določenim skupinam ali posameznikom niso všeč. In ravno takšni primeri dokazujejo, da policisti svoje naloge izvajajo nepristransko, korektno in pošteno, so navedli.

Poleg notranjega ministra Aleša Hojsa je v torek odstopil tudi prvi mož policije Anton Travner. | Foto: STA , Poleg notranjega ministra Aleša Hojsa je v torek odstopil tudi prvi mož policije Anton Travner. Foto: STA ,

Hojs je odločitev o svojem odstopu in odstopu generalnega direktorja policije Antona Travnerja sporočil na torkovi novinarski konferenci, sicer namenjeni aktualnemu stanju okužb z novim koronavirusom. Ob tem je v luči torkovih hišnih preiskav glede domnevno spornih poslov z zaščitno opremo nekaj kritičnih besed namenil tudi delu policije.

Na Hojsov odstop so se že odzvali tudi v Policijskem sindikatu Slovenije, kjer so najostreje zavrnili "neutemeljene in povsem neargumentirane obsodbe" ministra, ki jih je po oceni sindikata ob odstopu izrekel na škodo vseh zaposlenih. V sindikatu zato pričakujejo, da se bo minister v odstopu opravičil vsem policistom. Opravičilo za izrečene žaljivke in obdolžitve pričakujejo tudi v Društvu kriminalistov Slovenije, piše STA.

Odzvalo se je tudi združenje policijskih šefov Slovenije

Glede na to, da je Hojs še pred kratkim na dnevu policije v Tacnu (26. junij) pohvalil njihovo delo, očitke nekdanjega notranjega ministra ostro zavračajo in obsojajo zaradi neutemeljenosti in neargumentiranosti. Avtor odziva, mag. Franci Virtič poudarja, da delo policistov temelji na zakonitosti in strokovnosti, kar po mnenju ZPŠ dokazujejo iz dneva v dan, tega pa se zavedajo tudi prebivalci in prebivalke Slovenije. Združenje policijskih šefov pričakuje opravičilo zaradi blatenja in škodovanja vsem zaposlenim v slovenski policiji. 

Direktor NPU zavrnil navedbe o politični motiviranosti hišnih preiskav

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Igor Lamberger je zavrnil navedbe o politični motiviranosti hišnih preiskav glede domnevno spornih poslov z medicinsko opremo. Kriminalisti so dokazali, da njihovo delo vodita izključno načeli zakonitosti in strokovnosti ter da so pri tem nepristranski, je dejal za 24ur.

Ne spreglejte