Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 11. 2017,
22.31

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Natisni članek

Borut Pahor predsedniške volitve 2017 Slovenija volitve

Petek, 3. 11. 2017, 22.31

6 let, 5 mesecev

"Ste pomislili, kako se bomo s strahovi soočali brez očeta?" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Predsednik države Borut Pahor je konec leta 2015 pomilostil lastnika Sportine Bahtijarja Bajrovića, obsojenega gospodarskega kriminala. Hkrati pa je zavrnil prošnjo za pomilostitev očeta štirih mladoletnih otrok in samohranilca Uroša Ribiča, obsojenega sodelovanja pri ropu. Kaj ima v zvezi s tem predsedniku povedati Ribičev sin Dominik? 

"Spoštovani gospod predsednik, ali ste, ko ste držali to pismo za pomilostitev, pomislili name in na moje tri sestre, kako se bomo sami soočali s strahovi, brez pomoči očeta, ki je v zaporu, in navsezadnje, ali je za vas to sploh pomembno," je Pahorja na soočenju predsedniških kandidatov na Planet TV vprašal obsojenčev sin.

"Dvakrat sem vprašal komisijo, ali je to prava odločitev"

Pahor je na vprašanje Ribičevega sina odgovoril, da so tako tožilstvo, sodišče, ministrstvo za pravosodje kot tudi njegova komisija odločili, da prošnjo zavrnejo. "Dvakrat sem vprašal komisijo, ali je to prava odločitev. Vsi organi so se strinjali, da pomilostitev ne pride v poštev, saj je bil obsojeni osemkrat predkaznovan. Milejše obsodbe ga niso odvrnile od ponavljanja dejanj."

O primeru Bajrović pa je dejal: "Obsojeni je kazensko sankcijo v celoti prestal. S pomilostitvijo so mu predčasno izbrisali sankcijo iz kazenske evidence, kar je minimalni poseg v izvršitev kazni."

Na vprašanje, ali se zaveda, da je izbris iz evidenc Bajroviću omogočil sklepanje novih poslov, je dejal: "To so komisija, tožilstvo in sodišče upoštevali in se strinjali."

Obsojen na štiri leta zapora

Sodišče je Uroša Ribiča, ki je leta 2005 sodeloval pri ropu, po priznanju krivde obsodilo na štiri leta zapora. Sodba mu je bila izrečena leta 2013, višje sodišče pa je pozneje zavrnilo njegovo pritožbo.

Ker je samohranilec, je štiriletni zapor pomenil veliko negotovost za njegove mladoletne otroke. Rejništva bi jih rešila pomilostitev oziroma odlog kazni do polnoletnosti otrok, a je predsednik Borut Pahor njegovo prošnjo zavrnil. Na drugi strani je pomilostil lastnika Sportine Bahtijarja Bajrovića, ki je bil leta 2013 v zadevi Istrabenz zaradi ponarejanja listin pogojno obsojen na osem mesecev zaporne kazni. Omenimo, da sta bila v isti zadevi obsojena Igor Bavčar in Boško Šrot, ki sta danes v zaporu.

Pahorjev kabinet: Odločitev je odvisna od okoliščin

Iz Pahorjevega kabineta so takrat na vprašanje, zakaj je odobril pomilostitev za Bajrovića, medtem ko je Ribiča zavrnil, odgovorili, da "je odločitev predsednika vedno odvisna od okoliščin posameznega primera, zato je nemogoče primerjati odločitve v posameznih primerih". 

V prvem soočenju na Planet TV pred tedni pa je Pahor o tem dejal: "Na mojo mizo je prišlo 299 prošenj za pomilostitev. Komisija jih je obravnavala in mi jih sedem priporočila v pomilostitev. Štiri sem sprejel. Zakaj sem pomilostil Bahtijarja Bajrovića? Ker je eden od najostrejših tožilcev v zadevah gospodarskega kriminala dejal, da gredo tej osebnosti zasluge, da je razkrila celo vrsto drugih kriminalnih osebnosti."


Preberite še:

-> Zakaj je Pahor v resnici pomilostil obsojenega za gospodarski kriminal
-> "Če predsednik javno ne pove, kaj je narobe, brez veze, da ga imamo" #foto #video
-> Poglejte si celotno predsedniško soočenje #ArenaZa2 #video #foto
-> Jure Godler Pahorju na soočenje prinesel viktorja #video
-> Izbrali ste, koga nočete za predsednika #anketa


Uroš Ribič je bil zaradi sodelovanja pri ropu obsojen na štiri leta zapora. | Foto: Matjaž Rušt Uroš Ribič je bil zaradi sodelovanja pri ropu obsojen na štiri leta zapora. Foto: Matjaž Rušt "Navlekla sta me"

Obsojenec Uroš Ribič je za revijo Jana leta 2013 dejal, da pri ropu, ki sta ga izvedla njegova znanca, ni sodeloval. "Na sodišču sem priznal, da sem jima priskrbel stanovanje in ju vozil naokrog. Včasih, ko sem ju kje odložil, sta prišla takoj nazaj, včasih sta rekla: Pridi naslednji dan. In tako je bilo tudi na dan ropa. Navlekla sta me, priznam. Bil sem kekec in onadva sta to izkoristila," njegove izjave navaja omenjena revija.

Ne spreglejte