Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2016,
20.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

TEŠ 6 Alstom odgovornost Slovenija preiskovalna komisija DZ Simon Tot Peter Dermol

Torek, 10. 5. 2016, 20.27

6 let, 6 mesecev

Simon Tot: Pogodba Teša z Alstomom je neuravnotežena in v prid Alstomu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Simon Tot | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Pred preiskovalno komisijo DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 sta danes znova stopila nekdanja direktorja Teša Simon Tot in Peter Dermol. Tot je znova zagotovil, da je cena projekta 1,3 milijarde evrov, s čimer se Dermol ne strinja.

Simon Tot - Termoelektrarno Šoštanj (Teš) je vodil od novembra 2010 do januarja 2013 in podpisal pogodbo, ki opredeljuje pogoje za državno poroštvo za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki - še vedno stoji za vrednostjo naložbe pri 1,3 milijarde evrov, kar je bila tudi zaveza v zameno za državno poroštvo.

Ta vrednost je zapisana v petem investicijskem noveliranem programu, ki je bil podlaga za državno poroštvo - ta je za Tota še vedno edini veljaven.

Tot je znova presodil, da je pogodba, ki jo je Teš sklenil z Alstomom, neuravnotežena in v prid Alstomu, glavni težavi sta bili cena montaže in eskalacijska klavzula - drugo mu je uspelo v času njegovega vodenja Teša omejiti.

Investicija v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj je ocenjena na okoli 1,42 milijarde evrov.  | Foto: Investicija v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj je ocenjena na okoli 1,42 milijarde evrov.

Peti investicijski program za Dermola sporen

"Realna cena projekta ob danih zavezah državi je okoli 1,4 milijarde evrov," je poudaril Peter Dermol in dodal, da je imel vsak aneks finančno posledico. Peti investicijski program je za Dermola sporen, ker posamezni paketi v njem niso prikazani tako, kot bi morali biti. Tako tudi ne gre govoriti o podražitvi z 1,3 na 1,42 milijarde evrov, ker v njem določeni deli niso bili prikazani, prav tako kot ne vsi stroški, na primer posledice suspenzov. Pri vsakem aneksu je namreč Alstom prejel nekaj milijonov.

Glede cene premoga 2,25 evra za gigadžul, kar je bila tudi ena od glavnih zavez v pogodbi za poroštvo, je Tot zagotovil, da je to ceno podprl Premogovnik Velenje. Političnih pritiskov za podpis izjave po tej ceni, kar je zanimalo Danijela Krivca (SDS), po Totovih besedah ni bilo.

Dermol, ki je Teš vodil od maja 2013 do novembra 2014, ko ga je s tega položaja odpoklical HSE, je spet uperil prst v HSE, ki naj bi določal vhodne podatke. Spomnil je, da je v času vodenja Teša naredil presek stanja in pripravil šesti investicijski program, vhodne podatke so dobili iz HSE, tudi ceno premoga, ta je bila 2,25 evra za gigadžul.

Pozneje je njegov naslednik Marjan Eberlinc pripravil nov program, v katerem je cena premoga višja, je še dejal Dermol.

Ne spreglejte