Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 1. 2022,
21.30

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,17

36

Natisni članek

FURS Računsko sodišče Boris Štefanec Tomaž Vesel Ivan Simič

Četrtek, 6. 1. 2022, 21.30

2 leti, 3 mesece

Simič o Veselu: Ob njegovih nastopih ne moreš biti nevtralen #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,17

36

Med finančno upravo in računskim sodiščem je zavrelo. Pri Tomažu Veselu, predsedniku računskega sodišča, so namreč napovedali, da bodo izvedli revizijo o učinkovitosti poslovanja Fursa v letih 2020 in 2021. "Zame je to zelo slab občutek. Računsko sodišče pride na Furs revidirat dve koronaleti, leti, ko je Furs delal v izrednih razmerah, ko ni bilo nič tako narobe kot v prejšnjih letih, ko so davčni zavezanci imeli velike težave. Ob njegovih nastopih, mitingih ne moreš biti nevtralen. To je zame veliko večji konflikt interesov kot katerikoli drugi," je Ivan Simič, generalni direktor finančne uprave, komentiral Veselovo morebitno udejstvovanje v politiki in pregled poslovanja Fursa s strani računskega sodišča. 

Prvi mož davkarije Ivan Simič se s časovnim obdobjem, ki ga je za pregled učinkovitosti poslovanja Fursa predlagal Tomaž Vesel, ne strinja. Na računsko sodišče so zato poslali predlog za njegovo podaljšanje. 

Simič ob tem poudarja, da so se ravno v obdobju, ki ni zajeto z revizijo, zgodile največje napake v postopkih finančnega nadzora in finančnih preiskav.

Simiču očitajo, ker je hkrati direktor Fursa in lastnik podjetja za davčno svetovanje

Medtem pa nekdanji predsednik KPK Boris Štefanec Simiču očita, da je hkrati lastnik podjetja za davčno svetovanje in direktor Fursa. Dejal je, da gre za konflikt interesov. Simič je ob tem najprej poudaril, da je Štefanec sicer njegov prijatelj, a je še večji prijatelj Tomaža Vesela.  

"Od Štefaneca bi pričakoval, da ve, kdaj gre za konflikt interesov. To, da sem hkrati direktor Fursa in lastnik podjetja za davčno svetovanje, ni konflikt interesov. Preden sem postal vršilec dolžnosti direktorja Fursa, sem razčistil na KPK. Dejali so, da moram paziti, če pride stranka, ki jo zastopa moje podjetje, katerega lastnik sem, nisem pa direktor, da se izločim iz odločanja. Ampak jaz tako ali tako ne odločam o postopkih," je zagotovil Simič.

Poudaril je, da je tudi sam večkrat opozarjal na nepravilnosti Fursa. "Imam 104 strani člankov, ki sem jih napisal o nepravilnih postopkih Fursa. Dejstva, ki so zapisana v njih, so potrdila tako vrhovno, evropsko, kot tudi ustavno sodišče. Furs je obdavčeval dobičke med družbo z neomejeno odgovornostjo, tajili so, da je DDV uvozna dajatev, obračun prispevkov so obračunavali od napačne osnove in še mnogo drugih napačnih postopkov," je še povedal Simič. 

Robert Golob
Novice Odločitev bo padla na sodišču: kdo bo sedel za krmilo GEN-I? #video
Novice Kaj se je dogajalo na okrogli mizi Roberta Goloba? #video
golob vesel
Novice Bo Vesel danes pojasnil Golobovo plačo in kako jo je nadziral?
Janez Janša
Novice Kakšnega voditelja iščemo Slovenci? Volitve se bližajo.
Ne spreglejte