Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 12. 2021,
20.38

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,13

96

Natisni članek

GEN-I Računsko sodišče Tomaž Vesel Robert Golob

Petek, 17. 12. 2021, 20.38

2 leti, 4 mesece

Kaj se je dogajalo na okrogli mizi Roberta Goloba? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,13

96

"Nekdo si je pač uzurpiral prostor, politični, in se razglasil za vrhovnega vladarja Slovenije. Dobesedno v slogu Slovenija, to je moja lastnina," je na včerajšnjem javnem forumu povedal Robert Golob, nekdanji predsednik uprave GEN-I. Golob, ki je tam sicer še vedno zaposlen, je že našel nov izziv. Podaja se v politiko. Na forumu gibanja Bodi sprememba, ki ga je ustanovil eden izmed zaposlenih v GEN-I, je tako desnico kot levico označil za nesposobni. Zato bo iskal svojo, lastno pot. In čeprav smo zadnja leta v politiki navajeni že marsičesa, so bile med slišanimi besedami tako diktatura vlade, ustrahovanje poštenih in celo fašizem.

Eden od udeležencev foruma pa je bil tudi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Na dogodek se je na Twitterju odzval tudi premier Janez Janša. "Si predstavljate, da bi predsednik Računskega sodišča v Avstriji, Nemčiji ali drugod nastopal na političnih tribunah? Kakšne bi bile reakcije predsednikov teh držav, KPK institucij, medijev? Kolegi iz EU mi pravijo, da bi moral odstopiti isti dan," je o udeležbi Vesela na forumu zapisal Janša.

V dvorani Kina Šiška so začeli prvi akt novinke na političnem prizorišču, forum nastajajočega gibanja Bodi sprememba. Na spletu nam ime sicer ponudi povezavo le na psihoterapevtsko delavnico, a seznam govornikov o prihodnosti Slovenije je bil bolj eminenten. Golob je ostro komentiral obstoječi sistem.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek nadzornikom GEN-I postavil ultimat

"Nekdo si je pač uzurpiral prostor, politični, in se razglasil za vrhovnega vladarja Slovenije. Dobesedno v slogu Slovenija, to je moja lastnina," je na forumu povedal Golob.

Ob izteku mandata, po 15 letih na čelu našega največjega dobavitelja električne energije, se je tudi sam na vsak način oklepal stolčka in zavračal možnost vstopa v politiko. Tudi KPK je opozoril na nenavadno zaposlitev nekdanje prve dame SDH Lidie Glavina, trenutno pa je zadeva v rokah policije.

Odzvali so se tudi v političnih strankah

"Poskušam razumeti, da so bile te izjave Roberta Goloba v nekem afektu, saj veste, pol milijona plače in tako naprej ... Drugače pa, glejte, krščanski demokrati smo na političnem prizorišču že več kot 30 let in krščanski demokrati smo vodili osamosvojitveno vlado," je o komentarju Goloba povedal Jožef Horvat iz stranke NSi.

Tik poleg Goloba je sedel predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, ki je ob svoji neodvisni funkciji letno prejemal še več kot 200 tisoč evrov za popoldansko dejavnost v Fifi. Čeprav še ni odkrito napovedal vstopa v politične vode, to vztrajno nakazuje že od razkritja svojih astronomskih prilivov.

golob vesel
Novice Bo Vesel danes pojasnil Golobovo plačo in kako jo je nadziral?

"Slovenijo po svoje počasi, ampak vztrajno siromašijo. Siromašijo tako čustveno kot materialno, kapitalno, ne nazadnje, in takšen način upravljanja je zame osebno ter tudi ustanovo, ki jo predstavljam, preprosto nesprejemljiv," je povedal Vesel.

Vesel ostaja tiho ob zadnji Golobovi aferi, kar 400 tisoč evrov visokih spornih letnih prejemkih. Ob tem, da je ravno računsko sodišče zadolženo tudi za nadziranje izvajanja Lahovnikovega zakona, ki omejuje izčrpavanje državnih podjetij. Pod drobnogled je vzelo tudi opozorila tretjega včerajšnjega govornika, ki se očitno podaja na politično pot. Žvižgač Ivan Gale je javno opozoril na zlorabe pri nabavi zaščitne opreme v obdobju prvega vala epidemije.

"Pravzaprav se Slovenija, nekoč označena kot dežela pridnih, spreminja v deželo porednih. Korupcija se zažira resnično v vse podsisteme," je povedal Gale.

Nepravilnosti računsko sodišče v nobenem poslu ni ugotovilo. Po Galetovem mnenju je pod 59 domnevno spornimi pogodbami na kar 22 pogodbah v višini več kot 58 milijonov evrov in še šestih aneksih za dodatnih skoraj 80 milijonov ravno njegov podpis. Aprila bo trenutni sistem treba zrušiti, je povedal Golob.

Lidia Glavina
Novice KPK našla odgovorne za 54 tisoč evrov odpravnine Glavinovi #video

"To ni desničarska politika na ravni zrele zahodne države. V krajih, iz katerih prihajam, doma sem iz Primorske, nas naše izkušnje učijo, da to ni desničarska politika, ampak fašizem," je razmišljal Golob.

Krivec pričakuje opravičilo

"Pričakujem, da se bo opravičil vsem državljanom in tistim, ki jih je s tem označil za fašiste. Jaz osebno se ne prepoznam v tem njegovem opisu, tako da je to več povedalo o njegovem načinu komuniciranja," je o primerjavi oblasti s fašizmom povedal Danijel Krivec iz SDS.

"Kadar poskušaš stopiti na politični parket kot politični novinec ali povratnik znotraj političnega prizorišča ter še nimaš prave vsebine, mogoče bo ta vsebina tudi prišla, ampak v tem trenutku je to edino, kar pritegne pozornost. Tudi sam sem Primorec in moji predniki dobro vedo, kaj pomeni biti pod čevljem fašizma,"  je opozoril Gregor Perič iz poslanske skupine SMC.

Sicer pa Golob ni novinec na političnem parketu, kjer je znan po tem, da z lahkoto prehaja iz ene stranke v drugo, ko mu kaj ni po volji. Kako in s kom bo Golob nastopil na prihajajočih volitvah, pa še ni razkril.

Ne spreglejte