Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 10. 2021,
7.07

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,39

162

Natisni članek

Tanja Fajon Tomaž Vesel Janez Janša Janez Janša volitve Slovenija politiki

Nedelja, 31. 10. 2021, 7.07

2 leti, 5 mesecev

Kakšnega voditelja iščemo Slovenci? Volitve se bližajo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,39

162

Janez Janša | "Če gledamo njegove sposobnosti odločanja, vodenja, mu moramo priznati, da je izvrsten politični strateg," je politični strokovnjak Bogomil Ferfila povedal o Janezu Janši. | Foto STA

"Če gledamo njegove sposobnosti odločanja, vodenja, mu moramo priznati, da je izvrsten politični strateg," je politični strokovnjak Bogomil Ferfila povedal o Janezu Janši.

Foto: STA

Manj kot šest mesecev je še ostalo do prvega mogočega datuma predčasnih volitev in zdi se, da se predvolilna kampanja, pa če to v političnih strankah priznajo ali ne, še nikoli ni začela tako zgodaj in s takšnim nabojem. Karte naj bi se spomladi precej premešale. Nekaterim strankam, ki so že vodile slovensko vlado, grozi celo izpad iz parlamenta. Kakšnega voditelja si iščejo Slovenci? Kakšne lastnosti naj bi imel idealni kandidat? Kakšno naj bo njegovo obnašanje, kakšna njegova kampanja? Tudi o tem, kako pomembno se zdi volivcem bolj ali manj urejeno zasebno življenje slovenskih politikov. 

Na Brdu pri Kranju je zadnje mesece v roke najvišjih državnih predstavnikov Evropske unije suvereno segal slovenski predsednik vlade. Gre za politika s strastjo, in ravno zato ga del prebivalstva obožuje, drugi pa nekoliko manj.

"V polariziranem strankarskem prostoru je vodenje države izrazito težko"

"Če gledamo njegove sposobnosti odločanja, vodenja, mu moramo priznati, da je izvrsten politični strateg. Za seboj ima približno 12 let vodenja države, bodisi kot obrambni minister bodisi kot predsednik vlade. 30 let je na čelu največje politične stranke, tako da mu sposobnost sprejemanja ključnih strateških pomembnih, težkih odločitev, nikakor ne moremo odrekati," je o stereotipnih lastnostih vodje in vodstvenih kompetencah premierja Janeza Janše povedal politični strokovnjak Bogomil Ferfila.

"Če bi iskali primerjavo na evropskem ozemlju, bi ga še najbolj lahko povezali s predhodnikom Angele Merkel, nekdanjim nemškim kanclerjem Gerhardom Schrederjem," ocenjuje Ferfila in dodaja, da "če bo Janši uspelo uspešno prekrmariti tole slovensko barko skozi najhujše preizkušnje, ki jih ima zdaj Slovenija na ekonomskem in na zdravstvenem področju, bo naslednji voditelj, ki bo prevzel krmilo, v lažjem položaju kot on. V tako polariziranem strankarskem prostoru, kot je zdaj Slovenija, je vodenje države izrazito težko."

Kaj je pokazala javnomnenjska raziskava in kaj pravijo strokovnjaki?

In kdo bi lahko sedel na ta stolček na prihajajočih volitvah? Med novimi obrazi, čeprav glede svojega morebitnega vstopa na slovenski politični parket še vse pušča v negotovosti, je trenutni predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

Po javnomnenjski raziskavi bi zaradi njegove strokovnosti nadaljevanje kariere še najbolje opravljal na računskem sodišču Evropske unije, kar podpira skoraj četrtina anketiranih, le slabih 15 odstotkov pa ga vidi v slovenski politiki. Kljub temu bi Vesela za predsednika vlade izbralo skoraj enak odstotek anketirancev kot dolgoletno političarko za krmilom največje opozicijske stranke, Socialnih demokratov, Tanjo Fajon.

"Da, Fajonova, dokler ni imela politično izpostavljene vloge, se pravi dokler ni bila predsednica stranke in je bila samo evropska poslanka, je imela zelo visoko priljubljenost. Ker Slovenci gledajo na politiko predvsem kot dejavnost, kjer ne sme biti konfliktov, kjer ne sme biti opredeljevanja in predvsem ne sme biti politike. In tisti, ki se tako obnaša, se pravi, da je nekje na apolitični poziciji ali pa predpolitični poziciji, ta ima visok ugled. Vendar izpostavljanje evropskih povezav v tem primeru Fajonovi prej škodi kot koristi, saj povprečen volivec išče rešitve domačih težav," je pojasnil Igor Lukšič, nekdanji predsednik SD.

"Dejstvo je, da ima Fajonova izjemne izkušnje na evropskem parketu, in seveda, če imaš ti izjemne izkušnje in prakso na enem parketu, jih nimaš na drugih. Ni takega človeka, ki bi suvereno obvladoval dve področji istočasno. Oči volivcev niso usmerjene le v politični program, ki ga prihodnji predsednik republike ponuja," je opozoril Ferfila.

Ali se volivcem zdi pomembno tudi zasebno življenje politikov?

"Zasebno življenje politikov oziroma podoba v javnosti je prav tako pomembna, saj izdaja, kakšna je ta oseba v resnici," ocenjuje Edvard Kadič.

In paleta je pestra. Od idiličnega družinskega življenja Janeza Janše z Urško Bačovnik, ločitve Tanje Fajon in nekoliko skritega razmerja z nekdanjim kulturnim ministrom Dejanom Prešičkom ter treh ločitev Mira Cerarja.

"Na primer pri gospodu Pahorju, če ne bi bilo tako svobodnega zakona oziroma svobodne zveze, kot jo imata, bi Pahor verjetno težje 'prišel skozi' pri različnih miškah, svojih fotografijah na omrežju Instagram, progresivnem svobodnem pristopu k vladanju, če rečem, tako, v nekoliko bolj formalnem jeziku," je še dejal Kadič.

Sicer pa ima svojo osebno prtljago tudi morebitni novi obraz političnega parketa, Tomaž Vesel. Pred kratkim se je po ločitvi iz idilične družinske hiše v Šentvidu pri Stični odselil v stanovanje v prestolnico. A dokler se dejanja politika skladajo z načeli, ki jih zagovarja, je pri nas po mnenju strokovnjakov vse dovoljeno.

pismo Janša
Novice Grožnje politikom bo raziskovala posebna skupina
politiki
Novice To so najbogatejši politiki #video

 

 

 

Ne spreglejte