Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 1. 2022,
20.02

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

12

Natisni članek

uprava Krško sodišče elektrika GEN Tomaž Vesel Robert Golob

Četrtek, 6. 1. 2022, 20.02

2 leti, 3 mesece

Odločitev bo padla na sodišču: kdo bo sedel za krmilo GEN-I? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

12

Že čez nekaj ur bo znano, kdo bo sedel za krmilo našega največjega prodajalca električne energije GEN-I. O tem naj bi jutri zjutraj odločalo sodišče v Krškem. Že skoraj dva meseca je namreč večinsko državno podjetje, ki je lani obrnilo za skoraj tri milijarde evrov prometa, brez predsednika uprave. Dosedanji predsednik Robert Golob se po 15 letih bajni plači namreč ne želi kar tako odpovedati. Medtem je dramatično napovedal tudi svojo vrnitev v državno politiko.

Za skupino GEN Energija je kljub podražitvam energentov na mednarodnih trgih in svetovni krizi odlično leto, je danes ob pregledu poslovanja dejal njen prvi mož, direktor skupine GEN Energija, Martin Novšak. "V skupini smo načrtovali 2,3 milijarde, vendar bomo imeli več kot tri milijarde evrov prometa. Presegamo torej vse svoje zastavljene rezultate."

A Novšaku ravno v največjem hčerinskem podjetju, GEN-I, že dva meseca trajajoč srdit boj za vodstveno mesto povzroča sive lase. Potem ko je Robertu Golobu po 15 letih potekel že tretji mandat, imenovanje novega predsednika uprave, to naj bi bil prav Novšak, onemogoča njen polovični lastnik, GEN EL. Z odkupom deleža, ki ga je v GEN EL obvladoval Elektro Ljubljana, pa so se karte premešale, je potrdil Novšak.

"Mi smo pridobili delež, ki smo ga po opcijskih pogodbah imeli z Elektro Ljubljana. Vpis smo naredili 30. decembra. Od tega bomo vse zadeve v GEN-EL in pa GEN-I reševali z dogovorom. Vedno sem zagovornik dogovora in sodniških ter preostalih poti," je dejal Novšak. 

O upravi GEN-I bo jutri odločalo sodišče v Krškem 

Ker pa luči na koncu spora še ni videti, bo o prihodnji upravi našega največjega prodajalca električne energije odločalo sodišče v Krškem. Medtem pa se Robert Golob, ki se je stolčka s skoraj pol milijona evrov letne plače krčevito oklepal, po izkušnjah v Pozitivni Sloveniji in SAB znova podaja v politični boj zoper vladajočo politiko.

"To ni desničarska politika na ravni zrele zahodne države. V krajih, iz katerih prihajam, in doma sem iz Primorske, nas naše izkušnje učijo, da to ni desničarska politika, ampak fašizem," je povedal nekdanji predsednik GEN-I Robert Golob

M. Turk: Gre za drugorazrednega človeka s težko hipoteko 

S prevzemanjem volivcev bo stopil na prste predvsem koaliciji KUL, menijo politični analitiki. "To je napihovanje Goloba, kar je karakteristika, da ne bo počil pred volitvami. Očitno je, da gre tukaj za drugorazrednega človeka s težko hipoteko. Predvsem pa se bodo ti ljudje med sabo zelo, zelo hudo sprli zato, ker bi jih na predsedniškem stolčku rado sedelo pet hkrati," je menil politični analitik Boštjan M. Turk

Ravno zaradi politične kariere pa je vprašljivo, ali si Golob sploh še želi, da bi ga jutri sodišče postavilo, čeprav začasno, na čelo GEN-I. Medtem Novšak že gleda korak naprej. V kratkem naj bi odstavili predsednika nadzornega sveta GEN EL, kazensko odpuščenega predstavnika Elektra Ljubljana Andreja Ribiča, čemur bi verjetno sledila zamenjava direktorice družbe Martine Pohar

 

Ne spreglejte