SiolNET. Novice Slovenija
0,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Si bo Kras opomogel? Takšno je trenutno stanje. #video

0,31

termometer

Po peklenskih sedemnajstih dneh najhujšega požara v zgodovini Slovenije na Krasu bo dela na pogoriščih še ogromno. A trenutno še samevajo. Idej in načrtov o ponovni ozelenitvi je veliko, konkretnih rešitev še ni. Zakaj z delom v gozdovih na Krasu še čakajo, kakšno je trenutno stanje in kakšni so načrti obnove, je v zgornjem videu v pogovoru za Planet TV pojasnil predsednik krajevne skupnosti Kostanjevica na Krasu Žarko Trbižan. 

Na Krasu je pogorelo približno 3.600 hektarjev predvsem borovega gozda, podrasti in travnikov, tudi nekaj kmetijskih površin, med njimi predvsem oljčniki in vinogradi. 

Pogorišče na Krasu. Požar. Kras. Digisvet Hvala gasilcem tudi od Telekoma Slovenije

"Ne vemo, kaj bo spomladi pognalo iz teh panjev. Vsekakor tam, kjer so borovi gozdovi, ne bo nič, tam bo treba nekaj nasaditi. Kjer so ostali listnati gozdovi, pa se bodo morda obnovili tudi sami," je dejal Žarko Trbižan.

Kras Novice Na goriškem Krasu začeli odstranjevati lesno biomaso po požaru #video

Na zavodu morajo načrt sanacije gozda na Krasu izdelati do 1. oktobra, v postopku izdelave načrta bo potekalo tudi ocenjevanje škode. Obnova gozda bo trajala več let, lahko tudi več desetletij, gozd na območju požara pa bo dobil drugačno podobo.

"Mislili smo, da sanjamo," se požara spominja lovec Ubert Bavčar iz lovske družine Trstelj, čigar hiša je bila med najbolj ogroženimi v požaru.

Kaj so doma doživljali in kaj se je zgodilo z divjadjo s Krasa, je povedal v spodnjem videoposnetku.  

Kras Novice Na požarišču na Krasu odslej le še požarna in gasilska straža Pogorišče na Krasu. Požar. Kras. Novice Kras: jutri odločitev, kako naprej požar Kras Novice Gasilsko stražo na Krasu prilagajajo novim razmeram #video #foto Kras Novice Požar na Krasu: kakšna je bila noč? Slovenija : Iran, slovenska odbojkarska reprezentanca Sportal Lepa gesta slovenskih odbojkarjev: Stožice bodo prežete z zmagovito energijo s Krasa

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin