Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 1. 2023,
19.27

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

30

Natisni članek

zdravstvo Ljubljana Zoran Janković

Ponedeljek, 23. 1. 2023, 19.27

1 leto, 3 mesece

Seja o zdravstvu: možnost razprave dobila le Janković in njegova koalicija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

30

Zoran Janković | Janković je dejal, da v predlogih opozicije ni nobene rešitve. "Rešitev je samo v urejanju sistema na nivoju države, in zagotavljam, da bo Mestna občina Ljubljana izjemno kooperativna pri tem," je dejal. | Foto Ana Kovač

Janković je dejal, da v predlogih opozicije ni nobene rešitve. "Rešitev je samo v urejanju sistema na nivoju države, in zagotavljam, da bo Mestna občina Ljubljana izjemno kooperativna pri tem," je dejal.

Foto: Ana Kovač

Ljubljanski mestni svet se je sestal na prvi izredni seji. Razpravljali naj bi o 13 sklepih opozicije glede zdravstva, med njimi tudi o zahtevi za zamenjavo vodstva Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana in direktorice Antonije Poplas Susič, a so možnost za razpravo dobili le člani koalicije in župan Zoran Janković. Preden bi opozicija lahko začela razpravo, je namreč podžupan in svetnik Gibanja Svoboda Samo Logar predlagal, da na podlagi slišanih argumentov koalicije končajo razpravo, "da se lotimo kar dejanj in dela na teh ukrepih".

Janez Šušteršič
Mnenja Janez Šušteršič: Kaj je v zdravstvu res treba spremeniti?

Kaj vse predlaga opozicija?

Svetnica Tina Bregant, ki je vložila zahtevo za sklic izredne seje, je med sklepi med drugimi naštela, naj odbor za zdravje in socialno varstvo izvede pregled plač v ZD Ljubljana in predlaga izboljšave ter povišanje plač, pripravi ukrepe za zagotovitev osebnega zdravnika vsem prebivalcem Ljubljane.

Zdravnikom in medicinskim sestram v ZD Ljubljana naj se omogoči brezplačno parkiranje v bližini delovnega mesta. Za čas zaposlitve naj se jim omogoči ugodno bivanje v stanovanjih stanovanjskega sklada. Predlagajo še štipendiranje in ustanovitev dveh informacijskih centrov, enega za pomoč ljudem brez osebnega zdravnika, drugega pa za razreševanje zdravstvenih težav, ki so administrativne narave.

Mestna svetnica in predsednica sveta ZD Ljubljana Marija Dunja Piškur Kosmač je dejala, da Mestna občina Ljubljana (MOL) že dlje časa aktivno sodeluje pri reševanju težav na področju zdravstva. Poudarila je, da so člani sveta na decembrski seji izrazili podporo vodstvu zavoda in direktorici Antoniji Poplas Susič.

MOL in ZD Ljubljana sta po njenih besedah že začela postopke za uresničevanje aktivnosti, ki jih je predlagala tudi opozicija, "vendar so veliko bolj obsežni in dorečeni kot podani v zahtevi za sklic izredne seje". Meni, da so predloge sklepov k skoraj vsem točkam že obravnavali, drugi pa so vezani na spremembo zakonodaje ali drugih postopkov.

Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan pojasnil, kako hitro se lahko zgodi kolaps zdravstvenega sistema #video

"Vsebina sklepov o informacijskih centrih se že izvaja"

Da predlogi opozicije ne dajejo novih rešitev, je dejala tudi svetnica Gibanja Svoboda Dunja Labović Begović. Povedala je, da je MOL skupaj z ministrstvom za zdravje ukrepe za zagotovitev zdravnika vsem Ljubljančanom že pripravila, sprejetje sklepa o zamenjavi vodstva ZD Ljubljana pa bi povzročilo poseganje v pristojnost sveta zavoda, ki je samostojen.

Po njenih besedah se vsebina sklepov o informacijskih centrih že izvaja, MOL tudi izvaja sklep o izboljšanju informacijske infrastrukture. Vprašanje plač že naslavlja ministrstvo za zdravje, prav tako se izvaja brezplačno parkiranje za zaposlene, je naštela. Dejala je, da se izvaja tudi štipendiranje študentov medicine in omogoča najem neprofitnih stanovanj.

"Glede predlaganega sklepa o pogovorih s kadrom odgovarjamo, da nas kader, ki je odšel in ima željo po pogovoru s predstavniki lokalne ali nacionalne politike, lahko kontaktira na javno objavljene e-poštne naslove," je povedala in dodala, da zato sklep mestnega sveta ni potreben.

Janković pa je dejal, da v predlogih opozicije ni nobene rešitve. "Rešitev je samo v urejanju sistema na nivoju države, in zagotavljam, da bo Mestna občina Ljubljana izjemno kooperativna pri tem," je dejal. Ob tem je spet poudaril, da menjava direktorice ZD Ljubljana ne bo prinesla novih zdravnikov in da ZD Ljubljana ni edini s težavami.

Erik Brecelj
Novice Skupina zdravnikov že pripravila predlog reforme. Med podpisniki tudi Erik Brecelj.

Koritnik predlagal razrešitev Matjaža Vedeta iz sveta ZD Ljubljana

Svetnik Liste Zorana Jankovića in podžupan Boštjan Koritnik je na seji predlagal razrešitev Matjaža Vedeta iz sveta ZD Ljubljana, ker je na seji sveta direktorico zavoda najprej podprl, nato pa v zahtevi za sklic izredne seje podpisal njeno razrešitev. Svetniki so sprejeli predlog, da bo o tem odločala komisija za imenovanja.

Preden bi opozicija lahko začela razpravo, je podžupan in svetnik Gibanja Svoboda Samo Logar predlagal, da na podlagi slišanih argumentov koalicije končajo razpravo, "da se lotimo kar dejanj in dela na teh ukrepih".

Na seji so sicer sprejeli sestavo odborov in komisij, kljub kritikam opozicije, da razrez mandatov v njih ni skladen z glasovi, ki so jih dobili na volitvah, in da so jih dobili premalo. Sprejeli so tudi sklep o financiranju političnih strank.

Ne spreglejte