SiolNET. Novice Slovenija
6,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bešič Loredan pojasnil, kako hitro se lahko zgodi kolaps zdravstvenega sistema #video

6,87

termometer

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes javnosti predstavil analizo stanja slovenskega zdravstva, ki jo je imel že za udeležence sredinega koalicijskega vrha. Analiza bo podlaga za zdravstveno reformo, ki bo po napovedih pripravljena še letos, zaživela pa bo v prihodnjem letu. 

"Naš cilj je finska vizija zdravstvene reforme. Da pacienti na primarni ravni dobijo praktično vso oskrbo. Poskrbeti moramo za mlado, delovno aktivno in starejše prebivalstvo. Cilj je koheziven, vzdržen in v prihodnost usmerjen sistem. Zdravstveni sistem, ki bo omogočil dostop do zdravstvene oskrbe slehernemu. Cilj je digitaliziran, učinkovit in finančno vzdržen sistem," je povedal minister za zdravje.

Denarja bo zaradi starajočega se prebivalstva v 15 letih zmanjkalo, če ne bo zdravstvene reforme, še opozarja Bešič Loredan. Slovenija je v zadnjih letih za zdravstvo dala 29 odstotkov več denarja. Izdatki za zdravstvo se torej povečujejo. Rast zdravstvenih izdatkov za prebivalca celo presega rast BDP. A veliko tega denarja porabimo za plačevanje nadomestila bolniškega staleža. V Sloveniji je absentizma veliko. To je treba urediti, opozarja minister.

Minister je predstavil program preobrazbe zdravstvenega sistema. Prvi predpogoj je digitalizacija po estonskem modelu, ki jo bodo uveljavili 1. januarja 2024. E-karton je cilj. Drugi predpogoj je ureditev plačnega sistema. Tudi ta predpogoj bo uveljavljen 1. januarja 2024. In z izpolnitvijo teh predpogojev bodo lahko oblikovali mrežo, time družinske medicine in administrativno razbremenili zdravnike, je pojasnil minister Bešič Loredan.

Bo že po nekaj letih zmanjkalo denarja za zdravstvo?

Po ministrovih besedah moramo celovito prenoviti financiranje zdravstvenega sistema. V slovenskem zdravstvu je zdaj pet milijard evrov. Zaradi starajočega se prebivalstva bo po nekaterih ocenah že v nekaj letih zmanjkalo denarja. Minister je napovedal tudi strukturno prenovo oziroma digitalizacijo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) po estonskem modelu (že prej omenjeni e-karton). Tako bo imel vsak pacient svoj portal. Cilj je finski model zdravstva, pri čemer pa se bo upoštevalo slovenske razmere.

Slovenija ima strokovno zdravstvo. Težava pa je med drugim sistemska korupcija. Stanje ni kritično, ni kaotično, imamo pa velike izzive, poudarja minister. Kadra v zdravstvu imamo premalo, kar pa ni slovenska posebnost. Glede t. i. dvoživk, to je zdravnikov, ki delajo v javnih zavodih in pri zasebnikih, je Bešič Loredan povedal, da je izraz dvoživka žaljiv. "Dvoživke živijo v Postojnski jami, zdravniki pa so ljudje." Je pa dodal, da okoli 15 odstotkov zdravnikov izkorišča trenutno stanje. Po ministrovih besedah je treba okrepiti javne zdravstvene zavode, da bodo konkurenčni zasebnim zdravstvenim ustanovam.

Minister Bešič Loredan: ZZZS bo vključen v reformo

Na novinarsko vprašanje, ali direktorica ZZZS Tatjana Mlakar še uživa njegovo podporo, je minister dejal, da bo ZZZS vključen v reformo in da si želi dobrega sodelovanja z ZZZS. Iskali bodo kompromis tudi z drugimi s strankami. "Zdravstvo ni levo ali desno, je od vseh nas, zato je treba najti družbeni kompromis za zdravstveno reformo, ki ni bila opravljena 20 let," je še dejal minister.

Časovnica zdravstvene reforme:

Splošna bolnišnica Murska Sobota Novice Časovnica: tako bo vlada reformirala slovensko zdravstvo

Kot je po koncu sredinega koalicijskega vrha pojasnil premier Robert Golob, je analiza pokazala, da so razmere slabše, kot si kdorkoli v državi misli, ter da je lahko zdravstvena reforma le celovita in da se je je treba lotiti v središčni točki, pri ZZZS.

ZZZS zavrača očitke

Na ZZZS so v četrtek ostro zavrnili vladne očitke o nenadzorovanem odtekanju denarja, korupciji in skrivanju določenih podatkov. Poudarili so, da ZZZS posluje skladno z veljavno zakonodajo in je "najbolj nadzirana institucija v Sloveniji", ki jo vsako leto revidira tudi računsko sodišče.

Erik Brecelj Novice Skupina zdravnikov že pripravila predlog reforme. Med podpisniki tudi Erik Brecelj.

Analiza je po Golobovih besedah postregla tudi z nepričakovanim podatkom – število pacientov brez izbranega družinskega zdravnika je že skoraj 20 let višje od sto tisoč. "In meni je nenavadno, da se tega nihče ni zares lotil," je dejal. Napovedal je, da bodo v roku šestih tednov pripravili načrt, kako to številko spraviti v okvirje, ki si jih Slovenci zaslužijo, in jo torej radikalno znižati.

Zdravstveno reformo bo koordiniral Golob

Nad pripravo zdravstvene reforme bo bdela medresorska delovna skupina za zdravstvo, ki jo bo neposredno koordiniral premier Golob, pripravljal pa jo bo strateški svet za zdravstvo, ki bo po novem prav tako deloval pod njegovim okriljem.

Dozdajšnji strateški svet, ki je deloval pri ministrstvu za zdravje, bo po besedah Danijela Bešiča Loredana po ustanovitvi novega ukinjen, večina članov sveta pa bo imenovana v nov svet, ki ga bo vodil kirurg Erik Brecelj. Zadnji bo, tako zagotavlja minister, tisti, ki bo tako njemu kot premierju nastavil ogledalo, saj "pove točno tako, kot misli, in ga ni mogoče kupiti".

Janez Janša Novice Janša o zdravstvu: Korupcija in slabe plače, v prestolnici pa še ljubljanski vzroki Robert Golob Digisvet Kaj ima v mislih Robert Golob, ko govori o "estonskem sistemu"? Tatjana Mlakar Novice Direktorica ZZZS: Podpiramo reformo, a Golobove očitke zavračamo #video Robert Golob Novice Golob: Denar nenadzorovano kroži. Soočeni smo bili s številkami, ki so nas presenetile. zdravstvo Novice Takšno prenovo zdravstvenega sistema naj bi načrtovala koalicija
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin