SiolNET. Novice Slovenija
6,96

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Še vedno visoke številke: včeraj potrdili 29 novih okužb #video

6,96

termometer

Včeraj smo v Sloveniji ob 856 opravljenih testih potrdili 29 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, dve okužbi manj kot včeraj. Umrl ni nihče - število smrtnih primerov ostaja pri 129. Skupno je 22 okuženih starih do 34 let.

Hrvaška covid-19 Novice Na Hrvaškem 180 novih primerov okužbe #video

Okužbe so v zadnjih dneh potrdili tudi pri nekaj zaposlenih na Telekomu Slovenije. Po zagotovilih podjetja so sprejeli vse potrebne ukrepe, da se okužba ne bi širila.

Ni prišlo do prenosa okužb med zaposlenimi

"Tako kot v mnogih podjetjih in organizacijah smo se tudi v Telekomu Slovenije soočili s posamičnimi primeri okužb naših sodelavcev; v večini primerov je šlo za okužbo na dopustu, pri tem pa ni prišlo do prenosa okužb med zaposlenimi," so nam pojasnili na Telekomu Slovenije. 

Kot so zatrdili, so bile vse aktivnosti oziroma vsi postopki izvedeni hitro, učinkovito, strokovno in skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Dodali so, da je to rezultat tega, da v podjetju že od februarja zelo veliko pozornosti namenjajo ozaveščanju zaposlenih o preventivnih aktivnostih z namenom omejevanja širjenja koronavirusa in striktnemu izvajanju številnih aktivnosti. "Pri tem nas vodi najvišja stopnja skrbnosti in odgovornosti tako do sodelavcev kot uporabnikov naših storitev," so nam med drugim še sporočili. 

Pred kratkim smo sicer poročali tudi o okužbah v kabinetu premierja Janeza Janše, na RTV in Slovenski tiskovni agenciji (STA).

Jelko Kacin Novice Kacin opozarja, da bi se lahko Hrvaška hitro znašla na rdečem seznamu

Od začetka epidemije do danes smo skupaj potrdili 2.332 primerov okužbe, navaja sledilnik za covid-19. Trenutno aktivno okuženih je 193 ljudi v državi. Hospitaliziranih je 19 ljudi, od tega sta dva bolnika na intenzivni negi, iz bolnišnice pa so v zadnjih 24 urah odpustili pet bolnikov. V zadnjih dveh dneh smo skupno potrdili 60 okužb, kar je najvišja dvodnevna številka po aprilu. 

 

Nove okužbe so včeraj potrdili v 21 občinah, največ, pet, so jih odkrili v Ljubljani, po dve okužbi pa v občinah Ribnica, Domžale, Slovenj Gradec in Črnomelj. Po eno okužbo so potrdili v občinah Kranj, Celje, Ilirska Bistrica, Ig, Koper, Trbovlje, Ivančna Gorica, Nova Gorica, Sežana, Škofja Loka, Tržič, Borovnica, Duplek, Kostanjevica na Krki, Kungota in Piran.

Večina okuženih je mlajših

Po podatkih sledilnika za covid-19 je med potrjenimi na novo okuženimi kar 22 takšnih, ki prihajajo iz starostne skupine od 15 do 34 let, dva primera so potrdili v starostni skupini od 35 do 54 let, štiri primere v starostni skupini od 55 do 74 let ter en primer v starostni skupini od 75 do 84 let.

Večina okuženih v zadnjih dneh je mlajših, je potrdila tudi epidemiologinja Marta Grgič Vitek iz Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V zadnjem dnevu je bilo 20 od 29 potrjenih na novo okuženih mlajših od 30 let. Grgič Vitkova je v današnji izjavi za javnost med drugim povedala, da se je v zadnjem tednu zelo povečalo število uvoženih primerov. Največ jih je iz Hrvaške.

Število iz tujine prinesenih okužb je Grgič Vitkova ocenila kot problem. Na vprašanje novinarjev je pojasnila, da je morebitna uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam odločitev vlade. "Je pa to problem, če se toliko primerov dnevno vnese iz Hrvaške," je dodala.

Ob tem je poudarila, da Hrvaška kot celota ni problem, tudi obalne županije nimajo visokih številk. Med obalnimi županijami ima največ okužb Splitsko-dalmatinska županija, a največ v Slovenijo uvoženih primerov ni od tam, je povedala in poudarila, da je bila večina okuženih na različnih zabavah na plaži.

"Ni problem dopust, če se izogibaš množici in zabavam"

Epidemiologi tistim, ki se vračajo iz Hrvaške in vedo, da so bili na množičnih zabavah, zato svetujejo, naj se še 14 dni po vrnitvi domov izogibajo stikov s starejšimi ali kronično bolnimi. Kdor se vrača s "problematičnih" območij, pa naj čim prej po pojavu simptomov stopi v stik s svojim zdravnikom in se dogovori glede nadaljnjih ukrepov, da se širjenje okužbe zameji.

Hrvaška Foto: Reuters V nasprotnem primeru lahko ta oseba okuži še veliko ljudi okoli sebe. Grgič Vitkova je izpostavila, da je še posebej problematično, če posameznik okuži starejše ali kronično bolne, ki novi koronavirus težje prebolevajo. Državljanom, ki še odhajajo na dopust, Grgič Vitkova sporoča, da "ni problem dopust, če se izogibaš množic in zabav ter se drži priporočil kot v Sloveniji".

Na NIJZ sicer pričakujejo, da se bo v prihodnjih dneh povečalo tudi število primerov lokalnega prenosa. Grgič Vitkova je opozorila, da so trenutne številke dnevno potrjenih novih primerov za epidemiološko službo že mejne. Če bo dnevno število primerov še naraslo, jim ne bo uspelo obravnavati vseh. "Trideset je kar velika številka, to so že kritične številke, s tem bi težko shajali," je dodala, piše STA.

Spodbudni podatki v zdravstvu

Po podatkih sledilnika v sredo ni bilo potrjenih novih okužb med zaposlenimi v zdravstvu, prav tako ni bilo na novo okuženih med zaposlenimi in oskrbovanci domov starejših občanov. V sredo je bilo v Hrastniku, kjer je žarišče okužbe, odvzetih 11 brisov, od tega trije v domu starejših občanov. Vsi brisi so bili negativni, so sporočili z občine Hrastnik. V petek bo znano tudi novo število že ozdravljenih oskrbovancev doma.

V Domu starejših občanov Novo mesto, kjer so v petek potrdili primer okužbe pri zaposleni, bodo danes ponovno testirali 57 stanovalcev negovalnega oddelka, kjer je okužena delala, in 13 zaposlenih, ki so bili z njo v stiku in so v samoizolaciji. Pri prvem testiranju so bili vsi vzeti brisi negativni. Vsi stanovalci in zaposleni se sicer počutijo dobro in nimajo znakov okužbe, je direktorica doma Milena Dular povedala za STA.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus Novice Več deset mehiških stoletnikov premagalo koronavirus

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin