Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2018,
12.27

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Banka Slovenije Igor Masten Jože Damijan Boštjan Vasle

Sreda, 28. 11. 2018, 12.27

5 let, 4 mesece

Še vedno ni znano, kdo bo guverner Banke Slovenije, v igri trije kandidati #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Po današnjih pogovorih predsednika republike Boruta Pahorja z vodji poslanskih skupin NSi, SAB in DeSUS vprašanje, kateri kandidat za guvernerja Banke Slovenije bi dobil največ podpore, ostaja odprto. Ob neopredeljenosti SDS in z nekaj kombinatorike imajo možnosti za to trije ekonomisti: Jože Damijan, Igor Masten in Boštjan Vasle.

Vodji poslanskih skupin NSi in SAB Jože Horvat in Maša Kociper sta po pogovorih s predsednikom države Borutom Pahorjem ponovila, da ima njihovo podporo za guvernerja Banke Slovenije ekonomist Igor Masten. DeSUS po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše podpira ekonomista Jožeta Damijana in Boštjana Vasleta.

Janez Janša Borut Pahor
Novice V SDS skrivnostni, v LMŠ za guvernerja podpirajo Jožeta Damjana #video

NSi: Naš kandidat je Masten

Horvat je po pogovoru s predsednikom države povedal, da njihovo stališče ostaja isto. "Naš kandidat je Masten. Menimo, da je najboljša izbira, in čas je, da na tako pomembno funkcije postavimo najboljše ljudi," je dejal.

"Predsednika sem obvestila, da od začetka podpiramo Mastena, za katerega je na začetku kazalo, da ima dovolj podpore. Ker zdaj kaže, da ni tako, smo pripravljeni podpreti tudi vršilca dolžnosti direktorja Umarja Boštjana Vasleta," je medtem povedala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper.

Borut Pahor
Novice Išče se guverner: Damijan in Masten brez podpore. Se v igro vrača ugledni bančnik?

DeSUS za Vasleta in Damijana

Jurša pa je povedal, da podpirajo Vasleta in Damijana. "Predsedniku prepuščamo, koga bo izbral. Upam, da bo eden od njiju dobil zadostno podporo," je dejal in dodal, da je "optimističen in skoraj prepričan, da jim bo v drugem krogu uspelo izbrati guvernerja Banke Slovenije".

Ker kaže, da bosta več podpore kot Masten dobila lahko Damijan in Vasle, je Horvat na vprašanje, ali bi bili v NSi pripravljeni podpreti koga od njiju, dejal: "Če bo predsednik predlagal koga drugega, bomo o njem razmislili. A Damijan nima naše podpore, za Vasleta pa bomo videli."

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti sta po besedah vodje omenjene poslanske skupine Felica Žiže Pahorju predlagala enega kandidata, ki ima najboljše lastnosti. Imena ni hotel izdati. "Predsednik se bo odločil glede na preostale," je dejal Žiža in dodal, da misli, da se Pahor še ni odločil, koga bo predlagal.

Na pogovorih s Pahorjem je bil danes tudi namestnik vodje poslanske skupine SNS Dušan Šiško, ki izjav o tem, koga bi podprli v SNS, ni dajal. Neuradno naj bi glasove v tej stranki namenili Damijanu.

Borut Pahor
Novice Spopad za guvernerja: v boj štirje nekdanji Janševi reformisti in dama iz Frankfurta

Šarec: "Počasi bo že pol Slovenije kandidiralo za guvernerja"

Po pogovorih, ki jih je imel Pahor v torek z vodji poslanskih skupin LMŠ, SD, SMC, SDS in Levico, danes kaže, da imata največjo podporo Damijan in Vasle, vendar nihče od njiju nima zagotovljenih 46 potrebnih glasov. Še vedno ostaja odprto vprašanje, koga bi podprli v SDS. Njihova podpora bi namreč ob določeni kombinatoriki glasov na ta položaj odprla vrata vsem trem omenjenim kandidatom.

Ob tem pa se odpira tudi vprašanje, za katero funkcijo se bo odločil Vasle. Sredi prihodnjega tedna se mu namreč izteče mandat vršilca dolžnosti direktorja Umarja, na razpis za direktorja Umarja pa se je Vasle spet prijavil. Premier Marjan Šarec je zato danes poudaril, da "bo moral Vasle povedati, kakšni so njegovi cilji, kaj si želi, ker ne bo mogel biti na obeh funkcijah".

Čeprav je kar nekaj vodij poslanskih skupin po torkovih in današnjih pogovorih s Pahorjem izrazila optimizem, da bi v tem izbornem krogu Banka Slovenije lahko dobila svojega vodjo, je mogoče, da se to ne bo zgodilo. "Počasi bo že pol Slovenije kandidiralo za guvernerja in zdaj bi bilo že res dobro, da ga tudi dobimo," je to možnost pospremil Šarec.

Banka Slovenije
Novice Pahor spet zbira predloge za novega guvernerja

Pahor se bo odločil v petek

Za to mesto se poleg omenjenih treh v drugem izbornem krogu potegujeta še Eva Lorenčič iz Evropske centralne banke in nekdanji prvi mož Kada Tomaž Toplak. V prvem izbornem krogu je Pahor za guvernerja predlagal viceguvernerja Primoža Dolenca, ki ustanovo tudi začasno vodi, a ta v državnem zboru ni dobil dovolj podpore.

Pahor se bo o izbiri kandidata za guvernerja odločil v petek in o tem obvestil državni zbor, so sporočili iz njegovega urada. S tem bo Pahor državnemu zboru omogočil, da bo o njegovem predlogu lahko odločil na decembrski redni seji. Pahor si omenjene časovnice želi zato, ker je Banka Slovenije brez guvernerja od konca letošnjega aprila.

Ne spreglejte