Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 11. 2018,
6.37

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Banka Slovenije guverner

Torek, 27. 11. 2018, 6.37

5 let, 4 mesece

V SDS skrivnostni, v LMŠ za guvernerja podpirajo Jožeta Damjana #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Predsednik republike Borut Pahor je začel nov krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije. V SDS po sestanku pri predsedniku o svojem favoritu ostajajo skrivnostni, v LMŠ pa podpirajo ekonomista Jožeta Damijana.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je po pogovorih s predsednikom republike Borutom Pahorjem dejal, da so nanj prenesli stališče o kandidatih, od njega pa pričakujejo "neko pametno odločitev glede kandidature". Kot je dejal, se bodo o kandidatu, ki ga bo predlagal Pahor odločili, "ko bo kandidatura vložena". Kriterije bi lahko izpolnjeval tako Masten ali kdo drug, je bil skrivnosten.

Kot je še povedal, so v poslanski skupini poslušali predstavitve štirih kandidatov - ekonomista Igorja Mastena, v. d. direktorja Umarja Boštjana Vasleta, Eve Lorenčič iz ECB in nekdanjega prvega moža Kada Tomaža Toplaka. Ekonomist Jože Damijan na predstavitev ni prišel. O šestem kandidatu, ki ga nekateri omenjajo, po njegovih besedah danes ni bilo govora.

V LMŠ za zdaj podpirajo le Jožeta Damijana

"Če bo Pahor predlagal koga drugega, se bomo z njim pogovorili in se nato odločili," je dodal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović in dejal, da v LMŠ sedaj ne podpirajo nikogar drugega. Sta pa s Pahorjem govorila tudi o drugih možnostih, a o imenih danes ni želel govoriti.

Golubović je priznal, da se v koaliciji o kandidatu še pogovarjajo, a da se o enotni podpori enemu niso dogovorili. "Pustimo se presenetiti," je pospremil vprašanje, ali je možno, da v drugem izbornem krogu kandidat znova ne bi bil izbran.

SD podpira Damijana, pa tudi Vasleta

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je povedal, da podpirajo Damijana, pa tudi Vasleta. Za to so se odločili po pogovorih z vsemi kandidati, je povedal.

S Pahorjem sta govorila tudi o kandidatih za varuha človekovih pravic. Tudi tu podpirajo dva kandidata, in sicer Petra Svetino in Roka Svetliča.

"Sem optimist tako glede izbire guvernerja in varuha," je dejal Han. To pa zato, ker menim, da smo v DZ vsi dovolj "politično modri, da se ne bomo prepirali".

Levico še vedno najbolj prepričajo Damijanova stališča

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je ponovil stališče, da dajejo podporo Damijanu. "V tem trenutku se nam zdi od vseh najbolj skladen s tem, kar so vizije Levice glede Banke Slovenije, to je zlasti transparentnost," je povedal.

"Damijanova stališča so tista, ki nas prepričajo," je povedal Vatovec. Glede podpore kakšnemu drugemu kandidatu pa je dejal, da je treba počakati na to, kako se bo v nadaljnjem postopku oblikovala večina. "A mi želimo predvsem, da se Banko Slovenije prevetri," je sklenil.

Borut Pahor
Novice Išče se guverner: Damijan in Masten brez podpore. Se v igro vrača ugledni bančnik?
Ne spreglejte