Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 10. 2020,
13.02

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,16

55

Natisni članek

vlada zaščitna maska

Petek, 16. 10. 2020, 13.02

3 leta, 6 mesecev

Se Ljubljančani držijo vladnega odloka? #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,16

55

Od danes naprej velja vladni odlok, ki v rdečih regijah tudi na prostem zapoveduje obvezno nošenje maske. Sprehodili smo se po prestolnici Slovenije in preverili, v kolikšni meri občani spoštujejo nova pravila.

Tomaž Vovko
Novice Nov rekord: v četrtek potrdili 834 okužb, umrli štirje ljudje #video

Vlada je zaradi slabšanja epidemioloških razmer v državi na sredini seji sprejela več novih ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Tako je od zdaj naprej med drugim omejeno gibanje prebivalstva med rdečimi in oranžnimi regijami, v rdečih regijah pa veljata popolna prepoved zbiranja ljudi in uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih, če je v njem več oseb, ki ne živijo v istem gospodinjstvu.

Ljubljančani v maskah

V ljubljanski občini je trenutno aktivno okuženih 797 oseb, kar znaša 0, 27 odstotka vseh prebivalcev te največje slovenske občine. Kot je včeraj na novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant, so številke na novo okuženih izjemno visoke.

Z željo po zajezitvi širjenja okužb so se zato odločili za odlok o obveznem nošenju zaščitnih mask. "Preprost in učinkovit ukrep je nošenje maske, zato je v odloku zapisana nošnja mask tudi na prostem," je pojasnila. Kot je še dejala, je uporaba maske smiselna tudi pri samostojni dejavnosti na prostem. "Kapljice, aerosoli, v katerih se nahaja virus, ostajajo v zraku, okoli nas je oblak. Če tega ne želimo deliti z ljudmi, ki se nahajajo v istem prostoru ali tja pridejo takoj za nami, nosimo maske," je bila jasna.

Pokopališče Žalec
Novice V katerih primerih lahko kljub omejitvam gremo v drugo regijo #video

Danes smo se tako sprehodili po ljubljanskih ulicah in preverili, v kolikšni meri njeni prebivalci upoštevajo nov vladni odlok. Utrinke sprehoda po središču mesta si lahko pogledate v fotogaleriji:

Fotogalerija
1 / 22

Da so maske trenutno najboljša zaščita pred virusom, meni tudi infektolog Tomaž Vovko s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, je težava virusa, ki povzroča bolezen covid-19, ta, da je največja kužnost ravno dva do tri dni, preden se pokažejo simptomi in potem še šest do sedem dni po vidnih simptomih. "Velik delež ljudi, ki kuži naprej, se počuti popolnoma zdravo," je dejal in pojasnil, da lahko pri srečevanju z drugimi s svojimi izločki iz dihal virus prenašamo naprej.

Kot je povedal, so študije v ZDA pokazale, da ko so v določenih tovarnah sprejeli ukrep o obvezni uporabi mask, je večina zaposlenih, ki se je z virusom okužila, imela zelo blago okužbo oziroma so bili praktično brez simptomov. "Z nošnjo mask dejansko prenašamo manj virusa naprej in tudi manj virusa dobimo sami," je med drugim še povedal Vovko. Celotno njegovo izjavo si lahko pogledate v posnetku na vrhu članka.

Sicer pa bo v redno načrtovanih tako imenovanih krompirjevih počitnicah vlada ponovno presodila, ali bo treba ukrepe sprostiti ali zaostriti, torej, kako bo treba ukrepati v prihodnje. Kot je v preteklih dneh na novinarski konferenci dejal predsednik vlade Janez Janša, računajo na to, da bo 14-dnevni premor omogočil, da se položaj stabilizira in se trendi vsaj delno obrnejo navzdol.

cerkev Zagradec
Novice V rdečih regijah odpovedane maše, v oranžnih omejitev na deset vernikov
Ne spreglejte