Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
9.18

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SDS SD stranke

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 9.18

8 let, 3 mesece

SDS znova v večji prednosti pred SD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na lestvici priljubljenosti strank je prvič po lanski jeseni SDS v večji prednosti pred SD. SDS bi volilo 13,2 odstotka, SD 10,4 odstotka, PS pa 4,5 odstotka vprašanih.

Tako kaže anketa Slovenski utrip, ki jo pripravlja Fudš. Slabi dve tretjini vprašanih je za to, da Slovenija ostane del EU. Vlade ne podpira 56,6 odstotka vprašanih.

Nobene stranke ne bi volilo 39,2 odstotka vprašanih Po omenjeni anketi bi DeSUS volilo dva odstotka vprašanih, NSi 1,9 odstotka, SLS 1,8 odstotka, LDS 0,8 odstotka, DL pa 0,6 odstotka vprašanih. Nobene stranke ne bi volilo 39,2 odstotka vprašanih, 16,5 odstotka jih ne ve, koga bi volilo, 6,7 odstotka pa jih ne bi šlo na volitve.

Vlado po anketi podpira 35,3 odstotka, ne podpira pa 56,6 odstotka vprašanih.

Opravili tudi posebno tematsko anketo o EU Med anketiranjem so opravili tudi posebno tematsko anketo o EU. Pri tem se skoraj 40 odstotkom anketiranih zdi pomembno, da so evropski državljani, četrtini pa se jim to ne zdi pomembno. Vpliv EU na svoje življenje slaba polovica jemlje kot nevtralen, slaba tretjina kot negativen, dobrih 20 odstotkov pa kot pozitiven. 63 odstotkov vprašanih je prepričanih, da mora Slovenija ostati v EU, 30,6 odstotka pa, da bi morala iz nje izstopiti.

Med ostalimi vprašanji so anketirane povprašali še o protikriznih ukrepih vlade, fiskalnem pravilu in protestih.

42 odstotkov vprašanih je prepričanih, da bodo vladni ukrepi krizo še poostrili 42 odstotkov vprašanih je prepričanih, da bodo ukrepi, ki jih je pripravila vlada, krizo še poostrili. 31,7 odstotka jih meni, da ukrepi ne bodo imeli učinka, 19,6 odstotka pa, da bodo prispevali k reševanju krize.

40,5 odstotka vprašanih je prepričanih, da fiskalnega pravila v ustavi ne potrebujemo. Nekaj manj, 36,8 odstotka je prepričanih, da bi moralo omenjeno pravilo v veljavo vstopiti že z letom 2015, 8,1 odstotka pa, da mora v veljavo vstopiti z letom 2017.

Velika večina za varčevanje Velika večina, 85 odstotkov jih meni, da je najboljša možnost za zagotovitev uravnoteženja javnih financ varčevanje, 7,1 odstotka pa, da je za to najboljša možnost višanje davkov in prispevkov.

56,8 odstotka vprašanih je prepričanih, da so bile ulični protesti uperjeni zoper celotno politično elito, 32,6 odstotka pa, da so bili namenjeni predvsem odstranitvi vlade Janeza Janše.

Anketo je Fakulteta za uporabne družbene študije (Fudš) v Novi Gorici opravila med 14. in 17. majem, v njej pa je sodelovalo 906 anketiranih.

Ne spreglejte