Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
19.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SDS Janez Janša Janez Janša Patria

Četrtek, 6. 6. 2013, 19.03

8 let

SDS po obsodbi predsednika Janše povečala članstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Stranka SDS v zadnjem času, še posebej pa od sredine obsodbe predsednika Janeza Janše, beleži veliko pristopov. Podpor je "na stotine", so sporočili iz SDS.

Njihovi vidni predstavniki in nekateri analitiki so sicer že v sredo ocenili, da bo obsodba prispevala h krepitvi stranke.

"Gre za serijo dogodkov, ki ne dosežejo cilja" Poslanec SDS Andrej Vizjak se sicer z vprašanjem pristopov v stranko, kot je pojasnil, ni ukvarjal in s tem ni seznanjen. A kolikor je v stiku s člani, po njegovih besedah "preveva spoznanje", da je obsodba v primeru Patria neutemeljena in da velja domneva nedolžnosti do pravnomočnosti.

Kot je poudaril Vizjak, ni seznanjen niti z enim primerom, da bi ob vseh obremenilnih zgodbah, povezanih z Janšo, ta konkretna sodba dodatno koga prepričala v to, da je kriv. Prej po Vizjakovem mnenju nasprotno. "Gre namreč za serijo dogodkov, ki ne dosežejo cilja in ki se bodo verjetno še nadaljevali. Jasno stališče SDS pa je, da se te zgodbe ne gremo," je poudaril poslanec in nekdanji minister SDS.

Tudi sam je nad sodbo zgrožen in verjame, da "ne bo vzdržala niti minimalne instančne presoje". V SDS so sicer prepričani, da gre v zadevi Patria za montiran proces. Tako je v sredo dejal tudi Janša in napovedal, da se bo zoper sodbo boril s pravnimi in vsemi političnimi sredstvi.

Danes eden, jutri drug Po besedah Vizjaka je "danes na vrsti ta politik, jutri bo verjetno kakšen drugi, ki bo nekoliko izstopal iz želenih okvirjev". A to ni pristop, ki bi ga v SDS podpirali, tolerirali ali se z njim strinjali, je sklenil.

Število članov SDS sicer presega 30.000. Ob napovedih, da bo obsodba Janše le še prispevala h krepitvi stranke, pa se je pojavilo tudi vprašanje, ali bi lahko s tem odvzeli volivce sorodnih strank na desnem političnem polu.

Predsednica NSi Ljudmila Novak ocenjuje, da se koncentriranje desno opredeljenih volivcev SDS v času, ko je ta sodba zelo aktualna, lahko zgodi. Vendar se bodo po njenem mnenju sčasoma stvari "spet postavile na svoje mesto in bodo ljudje presojali delo političnih strank tudi po njihovem delu, ne samo po nekem sodnem procesu".

Ne spreglejte