Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 7. 2011,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

tožilstvo

Ponedeljek, 25. 7. 2011, 10.11

8 let

SDS: Nihče iz stranke ni bil pooblaščen za dogovore s Patrio

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V stranki SDS so se odzvali na navedbe avstrijskega tožilstva v zadevi Patria.

Na navedbe, da je avstrijsko tožilstvo v zadevi Patria vložilo obtožnico zoper pet osumljencev, na kateri je prvi na seznamu Wolfgang Riedl, ki naj bi za stranko SDS prinesel 900.000 evrov, tako v SDS odgovarjajo, da ni bil s strani stranke nihče pooblaščen za dogovore v zvezi s Patrio. SDS se ni niti kakor koli vpletala v izvedbo nakupa patrij, trdijo. "SDS se ni niti posredno vpletala v izvedbo nakupa" Kot so zapisali no svoji spletni strani, niti omenjeni v avstrijski obtožnici niti kdor koli drug ni bil s strani SDS nikoli pooblaščen za kakršne koli dogovore v zvezi s Patrio. SDS se tako ni nikoli niti posredno kakor koli vpletala v izvedbo nakupa osemkolesnikov za Slovensko vojsko. Po njihovih navedbah pa naj bi LDS in njen predsednik Anton Rop leta 2004 za smešno nizko vsoto prodal delež v Sistemski tehniki svojemu strankarskemu kolegu Zdenku Pavčku oz. Viator Vektorju. Nato pa je ministrstvo za obrambo pod vodstvom LDS še istega leta podpisalo pismo o nameri s Sistemsko tehniko in se obvezalo, da bo ravno od tega podjetja kupilo osemkolesnike, so zapisali.

"Če je kdor koli v poslu z osemkolesniki prejel en sam evro podkupnine, mora za to odgovarjati pred zakonom. Če se je kdor koli ob tem nepooblaščeno skliceval na SDS, mora prav tako odgovarjati za lažno predstavljanje," menijo v stranki. Kazensko pa bo, kot navajajo, odgovarjal tudi vsak, ki bo SDS lažno obtoževal podkupovanja. Prvi tak primer je že bil zaključen na prvi sodni stopnji z obsodbo časnika Delo in njegovega novinarja Karbe zaradi laži, so zapisali v SDS.

Razmišljali o tem, kako priti do Janeza Janše in SDS V SDS tudi pišejo, da drži, da so preiskovalci na Finskem našli računalniško predstavitev v PowerPointu, iz katere sledi, da so v Patrii dejansko razmišljali o tem, kako priti do takratnega predsednika vlade Janeza Janše in SDS. Drži pa tudi, da na isti predstavitvi piše, da imajo takratnega predsednika republike Janeza Drnovška in bivšega predsednika vlade Antona Ropa že "pokritega" preko lobista Cekute. To dejstvo po mnenju SDS veliko pove o ozadjih afere Patria, njegovo ignoriranje s strani večine slovenskih medijev pa govori o politični motiviranosti njihovih zapisov, so še zapisali.

Obtožnica zoper pet osumljencev Avstrijsko tožilstvo je v zadevi Patria vložilo obtožnico zoper pet osumljencev, prva na seznamu sta Wolfgang Riedl in Walter Wolf, je poročala TV Slovenija. Obema očitajo vpletenost v podkupovanje, Riedl pa naj bi v Slovenijo osebno prinesel 900.000 evrov za stranko SDS in jih izročil Jožetu Zagožnu.

Navedbe iz obtožnice zanikata tako prvonavedena na seznamu osumljencev Riedl in Wolf, kot tudi poslovodja podjetja Rotis Ivan Črnkovič in brigadir Slovenske vojske Anton Krkovič.

Riedl: Nikoli nisem dal ali ponudil denarja g. Zagožnu

Riedl je zanikal navedbe, da je komur koli ponudil podkupnino. "Nikoli nisem dal ali ponudil denarja niti g. Zagožnu niti komur koli drugemu ali uporabil nezakonitih ukrepov z namenom, da bi Patria dobila posel v Sloveniji," je zapisal Riedl. Da bi mu Riedl obljubil, ponudil ali izročil kakršenkoli denar, je za TV Slovenija že zanikal tudi Zagožen, ki naj bi bil po lastnih navedbah v času, ko naj bi mu Riedl izročil denar, v Avstraliji.

Wolf: Tako neumno, da tega ne bom niti komentiral Wolf je ponovil, da ni nikogar podkupil ali se o podkupnini sploh pogovarjal, ne ve tudi, član kakšne kriminalne združbe naj bi bil. Kot je dodal, je "to tako neumno, da tega ne bom niti komentiral". Zanika pa, da bi dal na razpolago svoje bančne račune, da bi prikrili resnične prejemnike sredstev, kar omenja obtožnica. Kot je pojasnil, da s Hansom Wolfgangom Riedlom poslovno sodeluje.

Wolf: V Sloveniji se znova bližajo volitve Ob obtožnici ugotavlja, da se v Sloveniji znova bližajo volitve in se zato vse začenja znova. Le da naj bi zdaj Riedl dal Jožetu Zagožnu 900.000 evrov, nazadnje naj bi bil sam tisti, ki naj bi Janezu Janši dal 300.000 evrov. Če imajo dokaz, zakaj ga ne dajo na mizo, se sprašuje Wolf, ki poudarja, da se z Janšo še nikoli ni srečal ali z njim govoril.

Črnkovič: Pri teh igrah nikoli nisem bil zraven Lastnik družbe Rotis Ivan Črnkovič je v izjavi zatrdil, da "pri teh igrah in pri teh zadevah" nikoli ni bil zraven in da zato o tem nič ne ve.

Obtožnica namreč govori tudi o tem, da naj bi obtoženi s preplačilom lokalnemu partnerju Rotis za opravljene storitve zagotovili pet-odstotni dobiček, ki naj bi ga nato Črnkovič razdelil še med Antona Krkoviča, Jožeta Zagožna in stranko SDS.

"O tem ne vem nič. Do mene takšna informacija nikoli ni prišla in nikoli me nihče ni vprašal, če bom to naredil," zagotavlja Črnkovič. Vse, kar je v zvezi s provizijo, je po njegovih besedah zastopniška provizija v pogodbi, ki jo je dobil Rotis.

Krkovič: Obtožujejo me samih nedoločenih stvari Brigadir Slovenske vojske Anton Krkovič je dejal, da avstrijske obtožnice ni prebral in je zato ne more komentirati. Glede na to, kar mu preberemo iz obtožnice, pa sklepa, da gre za prepis iz slovenskega obtožnega predloga. Slovenci ga namreč, kot je ponovil, obtožujejo samih "nedoločenih stvari", zato želi, da se te zadeve na sodišču čim prej razčistijo.

Krkovič tudi zagotavlja, da se nikoli ni udeležil nobenega sestanka v zvezi s tem, razen že znanega neformalnega srečanja na HSE, na katerem so se začeli pogovarjati glede kandidature na razpisu. Ni bilo pa govora o "kakšnem poslu ali delitvi". Obtožnica namreč navaja, da se je med drugimi tudi Krkovič 1. septembra 2005 udeležil sestanka, ki naj bi bil namenjen predvsem dogovoru o tem, kdo bo dobil kolikšen delež denarja od provizije, ki jo bo izplačala Patria, kar bi "omogočilo podpis pogodbe med Patrio in podjetjem Rotis".

Erjavec: Ponudba Patrie je bila najugodnejša Tudi nekdanji obrambni minister Karl Erjavec pričakuje, da bo avstrijsko pravosodje čim prej izpeljalo in dokončalo sodni postopek v zvezi z obtožnico, da se "ugotovi resnica oziroma utemeljenost obtožnice". Izbira oklepnikov je po navedbah Erjavca potekala preko mednarodnega razpisa in je bila Patria izbrana, ker je bila njena ponudba po vseh kriterijih najugodnejša.

"Če se je za mojim hrbtom oziroma v ozadju kar koli dogajalo mimo razpisa, bi bilo prav, da to ugotovi sodišče v sodnem postopku in tudi izreče ustrezno sodbo," je še navedel Erjavec.

Ne spreglejte