Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 10. 2018,
16.10

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

9

Natisni članek

Verica Trstenjak SDS ustavni sodniki

Torek, 23. 10. 2018, 16.10

5 let, 6 mesecev

Kandidati za ustavnega sodnika: SDS za Verico Trstenjak, LMŠ podpira Andraža Terška #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

9

V SDS kot mogočo kandidatko za ustavno sodnico predlagajo in podpirajo nekdanjo generalno pravobranilko na Sodišču Evropske unije Verico Trstenjak, je po pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju povedal vodja strankine poslanske skupine Danijel Krivec. Ta naj bi v kandidaturo tudi že privolila. LMŠ na podpira Andraža Terška.

Predsednik republike Borut Pahor je namreč danes na pogovore o mogočih kandidatih za ustavne sodnike sprejel vodji poslanskih skupin SDS in LMŠ, v torek pa bo pogovore nadaljeval s predstavniki preostalih strank.

Kot je po posvetu pri Pahorju povedal Krivec, je predsedniku republike danes povedal, da v SDS ne podpirajo nobenega od dveh prijavljenih kandidatov na razpis za ustavnega sodnika - Andraža Terška in Boštjana Pintarja - temveč podpirajo Trstenjakovo. Za slednjo so Pahorju tudi predlagali, da jo uvrsti med uradne kandidate, kar je v tej fazi postopka po besedah Krivca še mogoče. "Zato se bodo postopki zdaj nadaljevali v tej smeri," je dejal. Trstenjakova po njegovih besedah s kandidaturo soglaša.

Trsetnjakova dejala, da bi jo to zanimalo kdaj v prihodnosti

Trstenjakova je sicer danes, še pred srečanjem Krivca s Pahorjem povedala, da jo mesto ustavne sodnice zanima kdaj v prihodnosti, zato se na razpis ni prijavila. Če ne bo soglasja o prijavljenih kandidatih in bi dobila ponudbo od predsednika republike, pa bi o kandidaturi razmislila, je dejala.

Novega ustavnega sodnika, ki bi na ustavnem sodišču nadomestil Jadranko Sovdat, ki se ji mandat izteče decembra, bi DZ po besedah Krivca lahko imenoval že na novembrski seji, a je to odvisno tudi od tega, kako se bodo o kandidatih izrekle druge stranke.

O kandidatih za varuha človekovih pravicah se po besedah Krivca danes niso pogovarjali, saj naj bi to naredili potem, ko se bodo kandidati predstavili poslanskim skupinam, prav tako ne o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije, saj je postopek kandidatur še odprt, je dejal.

Andraž Teršek | Foto: STA , Foto: STA ,

Če Teršek ne bi imel zadostne podpore, ...

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je po današnjih pogovorih pri predsedniku republike Borutu Pahorju povedal, da v stranki kot kandidata za ustavnega sodnika podpirajo Andraža Terška. O Verici Trstenjak so se pripravljeni pogovarjati, če Teršek ne bi imel zadostne podpore med poslanskimi skupinami.

Po njihovi oceni gre namreč za človeka, ki ga ustavno sodišče potrebuje. Teršek zagovarja načela socialne države, medtem ko trenutno ustavno sodišče ustavo večkrat razlaga neoliberalno, je dejal.

Glede nekdanje generalne pravobranilke na Sodišču Evropske unije Trstenjakove, ki jo je na mesto ustavne sodnice danes na pogovorih pri Pahorju predlagala SDS, je dejal, da podpirajo Terška, če pa bi se izkazalo, da ta med strankami nima zadostne podpore, bodo pogovor opravili tudi s Trstenjakovo. "Nasploh smo se pripravljeni pogovarjati z vsemi, ki kandidirajo," je dejal.

Šest jih še čaka na sestanek

V sredo bo Pahor glede možnih kandidatov za ustavnega sodnika opravil pogovore z vodji poslanskih skupin SD, SMC, Levice, NSi, SAB in DeSUS. Pahor je na poziv za mesto ustavnega sodnika sicer prejel dva predloga - poleg kandidature Terška še kandidaturo Boštjana Pintarja.

Ne spreglejte