Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 6. 2021,
14.13

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

104

Natisni članek

vlada Slovenija uspeh SDS kongres

Sobota, 19. 6. 2021, 14.13

2 leti, 10 mesecev

Janezu Janši podelili nov mandat na čelu SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

104

Janez Janša | Pod geslom Gradimo Slovenijo, ki je tudi njihovo temeljno sporočilo Slovencem ob 30-letnici samostojne države, po besedah Janše gradijo državo, ki je utemeljena na resnici, spravi in v kateri "bodo griči še naprej posejani s cerkvami". | Foto STA

Pod geslom Gradimo Slovenijo, ki je tudi njihovo temeljno sporočilo Slovencem ob 30-letnici samostojne države, po besedah Janše gradijo državo, ki je utemeljena na resnici, spravi in v kateri "bodo griči še naprej posejani s cerkvami".

Foto: STA

Delegati SDS so na današnjem programsko-volilnem kongresu v Slovenskih Konjicah Janezu Janši z veliko večino podelili nov mandat na čelu največje vladne stranke. Janša je bil edini kandidat, med 656 udeleženimi delegati, ki so izkoristili volilno pravico, pa je prejel 650 glasov, medtem ko je bilo proti šest delegatov.

SDS je edina stranka, ki je nastala pred osamosvojitvijo in je še v enem kosu, še vedno parlamentarna stranka ter politična sila z daleč največjo podporo med volivci, je na kongresu stranke poudaril njen predsednik Janez Janša. Čeprav drži, da je bila v vladi le deset let, je breme odgovornosti nanjo vedno padlo takrat, ko je bilo najtežje, je še dejal.

Spomnil je, da so od zadnjega kongresa minila dobra štiri leta, v tem času pa se je veliko zgodilo. V Sloveniji je bilo kar pet različnih volitev, od tega je SDS zmagala na štirih, to pa je po njegovem nekaj, kar bi si želela tudi marsikatera druga stranka.

Ob prihajajočem prazniku se je dotaknil primerjave Slovenije pred 30 leti in danes, ki kaže, da je bil premik velikanski, večji kot kadarkoli doslej v njeni zgodovini, poroča STA. Kot je dejal, gre za podvig generacije, za katerega lahko vsi skupaj upamo, da bo trajen.

Hkrati se je Slovenija v tem času spreminjala, marsikaj je boljše, nastali pa so tudi takrat nepredstavljivi izzivi. Takrat si nismo mogli predstavljati, da bo naša država že drugič predsedovala Svetu Evropske unije in da bo skok v standardu tako velik. Pred tremi desetletji smo dosegali 27 odstotkov avstrijske kupne moči, danes smo na 90 odstotkih evropskega povprečja, je dejal.

Uspešna 32-letna tradicija je stranki po njegovih besedah uspela zaradi vseh njenih članov, ki niso klonili niti ob najtežjih političnih pritiskih. "Kljub trudu tega ne bi bilo, če SDS ne bi bila ves ta čas pripravljena nadaljevati Pučnikovega izročila in se boriti za resnico. Tudi takrat, ko so bili zvočniki lažnivcev naviti do konca," je dejal Janša.

Več resnic ne obstaja 

Ob tem je pojasnil, da so ves čas imeli lastno identiteto, in to so tudi živeli. Ko so jih prepričevali ali so prepričevali Slovenijo, da je več resnic, so vedeli, da lažejo. Zgodovine se namreč po besedah Janše ne da potvoriti, saj je ena sama. Kar se je zgodilo, se je zgodilo, tega ni mogoče spremeniti, prav tako pa ne tudi zanikati, je dodal.

janez janša | Foto: STA , Foto: STA , Ker je laž že v svoji naravi vedno ogrožena, imajo vse totalitarne ideologije s tem veliko težav. Tudi zato je po njegovem nastala cenzura, in danes nekateri vlagajo veliko naporov v to, da bi resnico cenzurirali in jo preglasili. To počnejo tudi s skrivanjem za sintagmo svobode medijev, a predsednik SDS pravi, da je svoboda izražanja temeljna človekova pravica, ki pripada posamezniku, ne pa medijskim hišam ali korporacijam.

Prepiri jih ne zanimajo

V SDS po besedah Janše spoštujejo svobodo in razlike, ki jih svoboda postavlja, in nikogar ne sovražijo ali izključujejo. Vsakič, ko so vodili koalicijo, so vodili koalicijo različno mislečih strank, je izpostavil.

Spomnil je tudi na politične razmere po odstopu nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca. "Kljub vsem dilemam in kljub temu da nam je gola politična kalkulacija narekovala predčasne volitve, smo se odločili za državotvornost," je dejal in ocenil, da bi Slovenija sicer doživela kaos, kot ga še ni.

Kot je dejal Janša, jih prepiri ne zanimajo. "Če nas napadajo, se znamo braniti, o tem nihče ne dvomi. Smo močnejši kot kadarkoli prej, a naš pogled je usmerjen v prihodnost," je dejal.

Cilj je skupno dobro 

Pod letošnjim geslom Gradimo Slovenijo v SDS gradijo decentralizirano Slovenijo, ki spoštuje naravne zakone, z zdravstvenim sistemom brez čakalnih vrst, brez delitev na prvo- in drugorazredne državljane. Gradijo Slovenijo, v kateri je sodelovanje različno mislečih za skupno dobro pozdravljeno in spoštovano.

Marjan Šarec
Novice Anketa Dela: podpora LMŠ zrasla skoraj za polovico

Sprejeli programsko resolucijo, več opozoril o grožnjah demokraciji

Delegati so danes sprejeli tudi pet programskih resolucij, ki vključujejo vse družbene segmente in zajemajo ranljive skupine. V razpravi o resoluciji, ki po oceni SDS izpostavlja grožnje slovenskemu ustavnemu redu in demokraciji, so razpravljavci opozorili na nevarnosti ekstremistov in Levice.

Nosilna resolucija kongresa stranke je Gradimo Slovenijo, ki po njihovih navedbah utrjuje vrednote in načela SDS, izpostavlja dolžnosti odgovorne politike in utrjuje zaupanje v EU in njene institucije.

Razmer na evropskem političnem parketu se je v predstavitvi poročila o delu evropskih poslancev dotaknila evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc. Kot je dejala, so na udaru vse desne vlade v EU in je razpravo o Sloveniji v Evropskem parlamentu zato treba gledati v širšem političnem kontekstu. Med drugim je izpostavila, da nekateri poslanci, ki radi razpravljajo o Sloveniji, o njej malo vedo, in da to počnejo predvsem zaradi lastne promocije v svojih državah.

Veseli jo, da bo Slovenija s predsedovanjem Svetu EU lahko dokazala, da je to nalogo sposobna izpeljati odlično. Predsedovanje je po oceni Tomčeve priložnost, da Slovenija procesom na najvišji evropski ravni doda svoje poglede in rešitve. "SDS bo trden člen evropskega političnega prostora," je še napovedala.

Tudi evropski poslanec Milan Zver je v izjavi za medije pred začetkom kongresa izpostavil, da kritike Slovenije in njenega premierja na evropskem političnem parketu niso v ospredju, ampak so to prioritete predsedovanje Slovenije Svetu EU. Po njegovi oceni lahko Slovenija predsedovanju prinese dodano vrednost, še posebej v okviru konference o prihodnosti EU. Ob tem sam meni, da se sistem odločanja na evropski ravni ne sme bistveno spreminjati, saj ravno aktualni omogoča, da je Slovenija enakopravni partner pri odločanju o najpomembnejših vprašanjih v okviru EU.

Kongres SDS je danes obravnaval tudi resolucijo z naslovom Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države, v kateri opozarja na nevarnost ekstremistov in Levice. Besedilo je v minulih tednih dvignilo precej prahu, predvsem z oceno, da lahko zaostrovanje razmer vodi v obnovitev državljanske vojne.

"Želeli smo opozoriti, da bi prosto delovanje protisistemskih gibanj, strank lahko ogrozilo ali pripeljalo do večjih političnih konfliktov ali celo državljanske vojne. Tega si mi ne želimo, to je bilo le opozorilo," je v predstavitvi resolucije pojasnil Zver. Kot je dodal, so nekateri mediji to navedbo v preteklih tednih zlorabili, zato so v nekaterih strankinih odborih predlagali, da se izognejo tej dikciji, a so delegati to z veliko večino zavrnili.

Po oceni poslanke Anje Bah Žibert v SDS nikoli ne bodo dopustili, da bi kdorkoli ogrožal državo in njene ustavne temelje. "Takrat bo naš glas še kako slišan," je poudarila.

državni zbor
Novice SDS s podporo NSi zahteva izredno sejo državnega zbora #video

Poslanec SDS Branko Grims je v razpravi poudaril, da mora grajenje Slovenije biti grajenje vrednot, ne pa vsiljevanja kulturnega marksizma. Za grajenje Slovenije je po njegovi temeljna dobra družinska politika.

Tako Grims kot minister za notranje zadeve Aleš Hojs sta kritična do migracijske politike. Po oceni Hojsa se na področju migracij dogaja zloraba ženevske konvencije, saj velika večina migrantov na slabo varovani meji EU ta sistem izkorišča. Prav tako si po njegovih besedah ne moremo več dovoliti, da nekdo iz tretje države prijavi začasno prebivališče in hitro dobi volilno pravico. Poudaril je tudi, da je policija v zadnjem letu dobro opravila svojo nalogo.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič je predlagal, da v resolucijo dodajo dopolnilo, da velik del odgovornosti za stanje duha v družbi, v katerem je možno, da skrajno levičarske ideje postanejo sprejemljive v javnosti, nosijo nekateri slovenski mediji, z javno Radiotelevizijo na čelu. Delegati so dopolnilo z enim glasom proti sprejeli.

Delegati so danes obravnavali in sprejeli še resolucije, ki naslavljajo težave mladih in potrebe starejših ter prepoznavajo potrebo po prizadevanju za enake možnosti med spoloma ter usmerjajo napore v zagotavljanje enakih možnosti za dekleta in ženske pri izobraževanju, dostopu do trga dela, kariere in pri ustvarjanju družine.

Danijel Krivec
Novice V DZ cenzura SDS, ki je za razpravo o programu Levice za podržavljenje vseh podjetij
kongres SDS
Novice Svarila SDS pred ekstremisti, ki ogrožajo državo, razburjajo medije in levico
Ne spreglejte