Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
13.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

SDS burka

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 13.15

6 let, 7 mesecev

SDS hoče z zakonom prepovedati nošenje burke in nikaba na javnih mestih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
SDS je v DZ vložila predlog spremembe zakona o varstvu javnega reda in miru, s katerim predlaga prepoved nošenja burke in nikaba na javnih mestih.

"SDS predlaga zakonsko prepoved nošenja burk iz varnostnih in kulturnih razlogov," je poudaril predsednik stranke Janez Janša.

Stranka s spremembo zakona o mednarodni zaščiti predlaga tudi zaostritev pogojev za pridobitev azila v Sloveniji.

Tudi če se bo migrantski val v bližnji prihodnosti zaustavil, bo na podlagi tega nezakonitega in nenadzorovanega priseljevanja po Janševih besedah Slovenija slej ko prej deležna pritiska v smislu porazdeljevanja migrantov po Evropi.

"V Sloveniji naj se spoštujejo slovenske navade in slovenska tradicija" Tako so v SDS vložili zakon, ki prepoveduje nošenje muslimanskih pokrival, ki zakrivajo obraz, na javnih mestih. Varnostni razlog je po Janševem mnenju sam po sebi razumljiv. "Kulturni razlog pa je v želji, da se v Sloveniji spoštujejo slovenske navade in slovenska tradicija ter da se ne spreminjajo," je pojasnil.

Janša je bil oster do nemške kanclerke Angele Merkel. Njen poziv migrantom pred meseci oz. obljubo, da bo Evropa za vse poskrbela, je Janša označil za eno njenih večjih napak.

Sodišče v Strasbourgu potrdilo prepoved nošenja burk v Franciji Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je julija lani potrdilo francosko prepoved zakrivanja obraza v javnosti in tako zavrnilo argumente 24-letne Francozinje, da prepoved krši versko svobodo. Kot je poudarilo sodišče, je bila uvedba prepovedi z namenom zagotavljanja družbene kohezije upravičena.

"Sodišče je poudarilo, da je spoštovanje pogojev za skupno življenje legitimen cilj za uvedbo tovrstnega ukrepa," je v izjavi zapisalo strasbourško sodišče. Kot je še poudarilo, prepoved nima verske konotacije, ampak temelji zgolj na dejstvu, da tovrstna pokrivala zakrivajo obraz.

Francoski zakon se nanaša na vsa pokrivala, ki zakrivajo celoten obraz Da prepoved ne predstavlja kršitve evropske konvencije za človekove pravice, je menilo 15 sodnikov, dva pa se z njimi nista strinjala. Sodniki pa so bili soglasni, da 24-letna pritožnica ni bila žrtev diskriminacije, saj je oblasti zaradi nošenja naglavne rute niso kazensko preganjale.

Zakon o prepovedi zakrivanja obraza je francoski parlament sprejel oktobra leta 2010, v veljavo pa je stopil aprila 2011. Zakon se ne nanaša samo na burke in nikabe, ki jih nosijo muslimanke, temveč na vsa pokrivala, ki zakrivajo celoten obraz, kot so kute ali čelade. Prepoved velja na vseh javnih krajih, vključno z ulicami in parki. Za kršitev je zagrožena denarna kazen do 150 evrov.

Leta 2011 je tudi v Belgiji stopila v veljavo prepoved nošenja pokrival, ki prekrivajo obraz. Kršitelje zakona čaka kazen v višini 137,50 evra. Belgijski zakon določa, da si nihče ne sme v tolikšni meri zakriti obraza, da ne bi bila mogoča njegova identifikacija.

Islamska skupnost brez komentarja Za komentar predloga SDS smo poklicali tajnika Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzeta Porića, ki pa zadeve ni želel komentirati. Poklicali smo tudi imama Osmana Đogića iz Slovenske muslimanske skupnosti. Njegov odziv še čakamo.

Ne spreglejte