Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2013,
14.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SDS Uroš Čufer

Torek, 17. 9. 2013, 14.38

8 let

SDS bo vložila interpelacijo zoper Čuferja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poslanska skupina SDS bo vložila interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za finance Uroša Čuferja, je v izjavi za medije po seji poslanske skupine povedal njen vodja Jože Tanko.

Poslanska skupina bo interpelacijo vložila zaradi predloga za razrešitev neizvršnega direktorja v t.i. slabi banki Andreja Širclja, je novinarjem povedal vodja poslancev SDS Jože Tanko. Po mnenju SDS pri razrešitvi Širclja niso bile uporabljene normalne pravne poti.

"Razrešitev Širclja nezakonita" Tanko poudarja, da se vlada pri razrešitvi Širclja ni oprla na določbe zakona o slabi banki, ki dopušča, da so tudi funkcionarji neizvršni direktorji, ampak je razrešitev opravila na podlagi mnenja nepristojne institucije. Zato je po mnenju SDS razrešitev njihovega poslanca Širclja z mesta neizvršnega direktorja nezakonita.

Če bi vlada želela pridobiti pravno podlago za razrešitev Širclja, bi morala vložiti zahtevo za ustavno presojo določbe zakona, ki to dopušča, pravi Tanko. Nezakonitost imenovanja je po njegovih besedah možno dokazovati v sodnem postopku, a vlada tudi te možnosti ni uporabila.

Nihče ni predlagal sprejetja obvezne razlage zakona, ki bi bila podlaga za interpretacijo člena o združljivosti funkcij, prav tako ni bila vložena novela zakona, ki bi to domnevno neskladje odpravila, je še pojasnil Tanko.

"Širclja vlada ni razrešila zato, ker bi mu očitala nestrokovnost" Po njegovih besedah se lahko "zanesemo le na izjavo prvaka SD Igorja Lukšiča", ki je v ponedeljek dejal, da Širclja vlada ni razrešila zato, ker bi mu očitala nestrokovnost. Temveč so mu očitali predvsem to, da ne more biti hkrati funkcionar in neizvršni direktor.

Tanko je ob tem spomnil na poročanje nekaterih medijev o tem, da je tedaj, ko sta vlada in Banka Slovenije v pravzaprav identičnem postopku imenovali začasne oz. izredne uprave dveh bank v nadzorovani likvidaciji, prišlo tudi do t.i. prijateljskih navez.

Kdaj in s kom v interpelacijo? V SDS menijo, da gre za težavo, ki "pojasnjuje marsikaj". "Na eni strani se odstrani oseba, za katero se predpostavlja, da ne bo le gledala, ampak tudi razumela vse, kar bi se dogajalo v postopkih prenosa dosjejev na slabo banko. Po drugi strani pa se v te izredne uprave dveh bank v postopku nadzorovane likvidacije imenujejo osebe, ki so povezane bodisi vertikalno bodisi horizontalno, prijateljsko in nekateri celo družinsko," je opozoril Tanko. Po njegovih besedah gre za proces v postopkih prenosa bančnih terjatev, v katere se ne pusti nikogar, ki bi lahko kakor koli te aktivnosti oz. dejanja opazil.

SDS še ne napoveduje, kdaj bodo interpelacijo vložili. Tanko je pojasnil, da se o podpori interpelaciji niso pogovarjali še z nobeno poslansko skupino. Ko bo interpelacija pripravljena, jih bodo povabili k sopodpisu. Če sopodpisov ne bo, pa bo SDS sama vložila interpelacijo, saj ima za to dovolj glasov. Po poslovniku DZ lahko interpelacijo vloži najmanj deset poslancev.

Uroš Čufer se na napoved poslanske skupine SDS še ni odzval. "Minister Čufer interpelacije ne more komentirati, dokler se ne seznani z njeno vsebino," so sporočili s finančnega ministrstva.

Ne spreglejte