Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2024,
11.44

Osveženo pred

2 tedna, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

občina odkup lastnik SDH Mariborska livarna Maribor Maribor

Ponedeljek, 3. 6. 2024, 11.44

2 tedna, 2 dneva

SDH mariborski občini ponuja nakup MLM za en evro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Mariborska livarna Maribor MLM | Odgovor občine oziroma župana Arsenoviča v SDH pričakujejo do 10. junija. Če bo občina izkazala interes, si v SDH želijo čimprejšnjega sestanka za izvedbo predlaganega posla. | Foto STA

Odgovor občine oziroma župana Arsenoviča v SDH pričakujejo do 10. junija. Če bo občina izkazala interes, si v SDH želijo čimprejšnjega sestanka za izvedbo predlaganega posla.

Foto: STA

SDH mariborski občini ali pravni osebi, ki bi jo določila in je z njo povezana, ponuja odkup MLM za en evro. Ob tem je občini pripravljen zagotoviti tudi do pet milijonov evrov sredstev za nadaljnje delovanje družbe in dolgoročno reprogramirati vse obstoječe terjatve. SDH odgovor občine pričakuje do 10. junija in upa na čimprejšnje pogovore.

"Z željo, da maksimalno prispevamo k preučitvi vseh možnosti za ohranitev nadaljnjega delovanja družbe MLM, ter glede na vsa pozitivna pričakovanja glede prihodnjih razvojnih možnosti in koristi družbe za lokalno okolje, ki so bila izražena na seji mestnega sveta Mestne občine Maribor, smo nemudoma pristopili k iskanju možnosti, v okviru katerih bi skupaj z občino lahko pristopili k ohranjanju delovanja družbe," so v nezavezujoči ponudbi, ki so jo posredovali mariborskemu županu Saši Arsenoviču, zapisali v Slovenskem državnem holdingu (SDH).

SDH je pripravljen občini ali pravni osebi, ki bi jo določila (npr. Javnemu holdingu Maribor), MLM prodati za en evro. V primeru nakupa naj novi lastnik takoj imenuje nove člane nadzornega sveta, ki imenujejo novo vodstvo. MLM sicer zdaj še vodi Davor Šenija, ki je skupaj s članom uprave Samom Iršičem februarja odstopil s položaja. Štirimesečni odpovedni rok se jima izteče v četrtek.

Ponudbo na občini preučujejo

Mestna občina Maribor bo preučila ponudbo Slovenskega državnega holdinga (SDH) za nakup Mariborske livarne Maribor (MLM), je v današnji izjavi za medije povedal župan Arsenovič. Kot je dejal, so dopis SDH prejeli šele pred nekaj urami, zato se o njem še ni mogoče podrobneje opredeliti.

Mariborska livarna Maribor MLM
Novice Predsednik uprave mariborske livarne razočaran nad odnosom lastnikov do podjetja

Župan v izjavi sicer ni deloval preveč optimistično. "Kot veste, je mestna občina subjekt javnega prava in kot takšna podvržena specifični zakonodaji glede pridobivanja finančnih deležev," je dejal.

Pojasnil je, da so se že obrnili na strokovnjake in jih zaprosili za pregled zakonodaje in "preučitev modelov, ki bi to morda omogočali". SDH pa so po njegovih besedah poslali dopis s prošnjo za dostop do podatkov, "da preverimo finančno in pravno situacijo in bomo potem po preveritvi vsega tega lahko razmišljali naprej in pristopili k morebitnim pogovorom z SDH".

Zatrdil je, da bodo na občini naredili vse, kar je v njihovi moči, da se najde ugodna rešitev za MLM. "Zavedati pa se moramo, da govorimo o nečem, kar v Sloveniji ni navada, torej da bi mestna občina vstopala v finančne naložbe. Tako tudi nimamo kadrov za to," je povedal.

MLM že dobil državno pomoč

Poudaril je, da zadeva nikakor ni enostavna. "MLM je že dobil državno pomoč in je po meni znani zakonodaji ne more dobiti še enkrat. In tudi mestna občina ne more vstopiti z dodatnim kapitalom v MLM, ker bi to bilo pravzaprav podobno. A trenutno je še prehitro kar koli govoriti, najprej moramo vse preučiti," je dejal. "Morda pa najdemo kakšno rešitev, ki bi bila za vse sprejemljiva," je še povedal Arsenovič.

Odzvali so se tudi v mariborski SD, kjer pozdravljajo "nenadno pripravljenost SDH, da Mestni občini Maribor ponudi nakup MLM za simbolični en evro". "Kljub tej ponudbi se sprašujemo, zakaj SDH podobnih rešitev ni ponudil že prej, tudi drugim potencialnim investitorjem. Vsekakor je to priložnost za naše mesto, da prevzame upravljanje in usodo 100-letnega podjetja MLM v svoje roke," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da predlagajo ustanovitev občinskega podjetja za upravljanje s kapitalskimi naložbami.

Mariborska livarna Maribor MLM
Novice Kriza v Mariboru: odstopila uprava mariborske livarne

Dolgoročno finančno posojilo 

SDH je ob tem novemu lastniku pripravljen dati dolgoročno (do deset let) finančno posojilo v višini do pet milijonov evrov pod tržnimi pogoji. S tem bi lastnik takoj dobil sredstva, da ustrezno podpre nadaljnje delovanje MLM, navajajo v SDH, kjer so se pripravljeni dogovoriti tudi za nekajletno začetno obdobje, v katerem ne bi bilo treba odplačevati glavnice in obresti.

SDH je pripravljen tudi sočasno dolgoročno reprogramirati vse obstoječe terjatve do MLM in s tem zagotoviti solventnost, poudarjajo. Tako bo Mestna občina Maribor po prepričanju SDH lahko samostojno in po svoji presoji glede na za lokalno skupnost zaznane razvojne priložnosti podprla nadaljnje delovanje družbe MLM. "S tem bo občina lahko ohranila delovanje družbe, delovna mesta in pozitivne vplive na lokalno okolje, hkrati pa bo pridobila v posredno last tudi celotno zemljišče ob Dravi, na katerem trenutno deluje MLM. S tem bodo odpravljeni tudi vsi strahovi o tem, kaj naj bi se v prihodnje s tem zemljiščem dogajalo," še navajajo v SDH.

Han: MLM želimo rešiti

Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport bodo po besedah ministra Matjaža Hana podprli kakršnokoli rešitev, da bo MLM obstal in bodo imeli delavci priložnost ostati v Mariboru. Ob robu odprtja Slovenskega globalnega foruma v Mariboru je minister dejal, da zgodbo z MLM spremlja od prihoda na ministrstvo, vsak mesec pa mu je bilo rečeno, da bo šla družba v stečaj. "Mislim, da so zdajšnja uprava, predvsem pa zaposleni, naredili veliko stvar, da so dve leti obdržali podjetje nad vodo," je ocenil Han.

Industrijo je po ministrovih besedah treba obdržati in ji dati zagon. "Seveda pa brez aktivnega lastnika, ki bo znal voditi podjetje, imel vizijo in ki bo vlagal v podjetje, ne bo šlo," je še povedal Han.

SDH, ki je stoodstotni lastnik MLM in hkrati največji upnik, s to ponudbo odgovarja na nezadovoljstvo mariborskih mestnih svetnikov, ki so na seji prejšnji četrtek ocenili, da je bil SDH pri reševanju MLM do zdaj premalo učinkovit, državo pa pozvali k reševanju družbe, katere usoda je že dlje časa negotova in odvisna od tega, ali bo SDH zanjo uspel najti kupca.

Kljub finančnim sanacijam brez uspeha 

Država je sicer vse od leta 2013 v MLM izvajala aktivnosti finančne sanacije, leta 2015 ji je dodelila tudi 5,1 milijona evrov državne pomoči, a ni bilo poslovnega prestrukturiranja. Kot navajajo v SDH, MLM od leta 2017 posluje z izgubo, samo v zadnjih treh letih jo je ustvarila za več kot deset milijonov evrov, prav tako družba po navedbah SDH ni dosegala poslovnih načrtov.

Ker bi MLM za nadaljnji razvoj in preživetje potreboval strateškega lastnika, sta sprva Družba za upravljanje terjatev bank in kasneje še SDH izvedla več poskusov prodaje družbe, ki niso bili uspešni. Zadnji poskus prodaje se je neuspešno končal marca, ko je bil v igri en interesent, neuradno slovenska Metalka Commerce v lasti poslovneža Marjana Pišljarja.

SDH je konec marca sprožil nov poskus prodaje, pridobil je eno ponudbo – neuradno jo je oddal indijski avtomobilski dobavitelj – interesent pa zdaj opravlja skrbni pregled poslovanja.

Mariborska livarna Maribor MLM
Novice Pojavil se je nov interesent za nakup MLM
Ne spreglejte