SiolNET. Novice Slovenija
3,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Židan na kongresu tudi z opozorilom o načetem zaupanju v koaliciji

3,28

termometer

Dejan Židan kongres SD
SD naj bi se spoprijemala tudi z nezadovoljstvom dela stranke s predsednikom Dejanom Židanom, in tem namigom se, čeprav kongres ni volilni, tudi tokrat niso mogli izogniti. Foto: STA

Predsednik SD Dejan Židan je v uvodu današnjega kongresa v Velenju okoli 700 udeležencem spregovoril o delu stranke, rezultatih in svojem položaju. Dejal je, da želi SD peljati naprej, ker ima jasno in prepričljivo vizijo. Opozoril pa je tudi na stanje v koaliciji, ki jo "načenja pomanjkanje medsebojnega zaupanja, kar je nepotrebno in škodljivo".

Člani in podporniki SD so se danes zbrali na programsko-statutarnem kongresu v Rdeči dvorani v Velenju. Kot je v nagovoru pojasnil Židan, bodo z razpravo definirali ključne odgovore na izzive, ki so pred njimi.

Tako bodo naredili premik v zeleno in v levo. Kot je poudaril, je "neoliberalni kapitalizem z izkoriščanjem človeka, družbe in okolja največji del problema, svet pa pelje v povezano okoljsko, gospodarsko, socialno, politično in varnostno krizo". To bodo, kot napoveduje, spremenili.

Dejan Židan kongres SD Foto: STA

Identificirali bodo ključna tveganja prihodnjih desetletij

Prav tako bodo identificirali ključna tveganja prihodnjih desetletij. Med drugim je naštel vprašanja socialne varnosti, okolja, zdravstvene oskrbe in varnosti. V luči teh izzivov se morajo po njegovem mnenju še bolje povezati in organizirati. Zato bodo, kot napoveduje, z digitalnimi orodji poglobili notranjo demokracijo, razvijati pa želijo tudi partnerstvo s sindikati in nevladnimi organizacijami, s katerimi jih povezujejo skupne vrednote.

Dotaknil se je razmer in položaja v Velenju, ki da je socialdemokratsko mesto, ter med drugim izpostavil, da v SD od vlade pričakujejo takojšen pristop k pripravi zakona o zapiranju Premogovnika Velenje, "ki mora opredeliti načine in vire za okoljsko, gospodarsko in socialno obnovo Šaleške doline".

Dejan Židan kongres SD Foto: STA

Židan: Socialna demokracija mora biti uresničenje koncepta leve širine

"Tisto, kar socialna demokracija je in mora biti, je uresničenje koncepta leve širine. Združujemo ljudi skupnih vrednot in prepričanj, pri tem pa gre za mavrico od radikalnejših do zmernejših stališč," je dejal Židan, ki v tej širini vidi moč, in ne slabost.

V tej luči je spomnil na pestro politično jesen in dejal: "Socialni demokrati smo tisti, ki pozivamo k pameti. K umirjanju in treznosti. K dialogu, ker vanj verjamemo."

Tako je poudaril, da želijo živeti v državi, "ki ne odteguje pomoči najranljivejšim in kjer se dana beseda ali celo podpisana zaveza spoštuje, v državi, kjer so varnostne in obveščevalne službe namenjene zagotavljanju naše varnosti in se v nobenem primeru ne smejo zlorabljati za politično obračunavanje". Dejan Židan kongres SD Foto: STA

Luka Mesec Levica Novice Turbulence na političnem parketu: Mesec grozi, Židan miri

"Koalicijo načenja pomanjkanje medsebojnega zaupanja"

"Koalicijo načenja pomanjkanje medsebojnega zaupanja," še ugotavlja Židan. Ob tem pa je posvaril, da obstajata dve možnosti: "Ali bomo spet utrdili skupne cilje in voljo, da pospešeno premaknemo stvari, rešimo probleme in uresničujemo koalicijske zaveze, ali pa bo v to posegel nekdo drug z oblikovanjem neke druge, desne vladne večine".

Premierja Marjana Šarca tudi v luči prekinitve sporazuma manjšinske vlade z Levico veljaki SD pozivajo, naj čim prej skliče koalicijski vrh, na katerem se bodo pogovorili o odnosih v koaliciji, izpolnjevanju zavez ter nadaljnjih projektih.

Intervju: Marjan Šarec Novice Šarec odgovarja "vzgojitelju" Židanu in načitani Levici, ki pa "ji manjka prakse"

Kot je poudaril, SD poskuša v teh razmerah s pogovorom doseči, da v koaliciji okrepijo razloge, zaradi katerih so prevzeli odgovornost za državo. Hkrati je ponovil, da obžalujejo odločitev Levice. Ta je sporočila, da ni več zavezana sporazumu z vlado. A Židan verjame, da lahko skupaj tudi v spremenjenih političnih okoliščinah delajo dobre stvari za ljudi.

V SD puščajo odprta vrata tudi iskanju dogovorov z Levico. "Za dobrobit Slovenije je pomembno, da jih poskušamo vključevati in da ta koalicija vzdrži do konca mandata," meni glavni tajnik SD Dejan Levanič. Han ocenjuje, da so pogledi SD podobni pogledom Levice, različni so pa pri izvedbi in uresničljivosti.

Ugibanja o ambicijah za vodenje stranke v prihodnje

Ob robu kongresa SD se pojavlja tudi vprašanje, ali lahko ambiciozne načrte uresničijo na čelu z aktualnim predsednikom Dejanom Židanom. Vodstvo stranke je glede neuradnih kritik na njegov račun previdno, evropski poslanec Milan Brglez pa ambicij za vodenje SD ni jasno zanikal.

Podpredsednik SD Jernej Pikalo je v izjavi spomnil na podpisano koalicijsko pogodbo in hkrati ocenil, da morajo v vladi dvigniti ambicije. Projekti so po njegovih besedah jasni in tudi tisti, ki so jih imeli z Levico, so dobri in jih je treba nadaljevati.

Politika ne sme biti tek na kratke proge, ampak je maraton

Židan se v uvodnem nagovoru ni mogel izogniti namigom, ki so se tudi pred tokratnim kongresom, čeprav ni volilni, pojavile v zvezi z nezadovoljstvom dela stranke na njegov račun. Poudaril je, da SD v času njegovega vodenja raste. Morda se po njegovih navedbah komu zdijo rezultati preskromni, a ob tem sporoča, da politika ne sme biti tek na kratke proge, ampak je maraton.

Dejan Židan kongres SD Foto: STA "Nekateri se vprašujejo, ali sem pravi človek za to nalogo. Spoštovani kongres, odgovor na to vprašanje leži v tej Rdeči dvorani," je dejal in dodal, da čuti veliko čast in odgovornost, da v prelomnem času vodi socialno demokracijo.

Kongresa z naslovom Pogled v prihodnost se udeležujejo funkcionarji in drugi vidni predstavniki SD. Medtem ko med goste niso vabili predstavnikov drugih strank, pa je med razpravljavci nekaj strokovnjakov oz. prepoznavnih obrazov, med drugim direktor družbe Eles Aleksander Mervar, ekonomist Jože P. Damijan in Nina Štros iz Greenpeaca v Sloveniji.

proslava reformacija Trendi Židan: Slovenščina je živ in vitalen jezik #foto

 

Dejan Židan Matej Tonin Novice Je to ključ do skrivnosti, zakaj Dejan Židan podpira Mateja Tonina? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin