Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 9. 2019,
14.54

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

proračun Marjan Šarec parlament vlada

Sreda, 4. 9. 2019, 14.54

4 leta, 7 mesecev

Šarec za ponedeljek sklical koalicijski vrh na temo proračuna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Marjan šarec | Foto Reuters

Foto: Reuters

Premier Marjan Šarec je za ponedeljek sklical koalicijski vrh na temo proračuna za prihodnji dve leti. Po informacijah STA se bodo na Brdu pri Kranju sestali vladna ekipa, koalicijski poslanci in generalni sekretarji strank. Pričakovati je mogoče tudi razpravo o aktualnem dogajanju.

Matej T. Vatovec
Novice Koalicija in Levica zbližali stališče: dopolnilno zavarovanje se ukinja

Potem ko je vlada v začetku julija potrdila razrez proračunskih odhodkov po posameznih proračunskih uporabnikih za leti 2020 in 2021 v okviru že prej zakoličene zgornje meje dovoljenih odhodkov, bo ta mesec intenzivirala pripravo proračunskih dokumentov. V DZ jih mora namreč poslati do 1. oktobra.

Tri ključne prioritete: razvoj, sociala in plače

Zgornja meja proračunskih odhodkov je za prihodnje leto določena pri 10,450 milijarde evrov oziroma 290 milijonov evrov več kot v letu 2019, za leto 2021 pa pri 10,455 milijarde evrov. V proračunskih predlogih ministrstvo za finance sledi trem ključnim prioritetam - razvoj, sociala in plače - spoštuje pa po zagotovilih ministra Andreja Bertonclja tudi zakon o fiskalnem pravilu. Fiskalni svet je sicer vlado že opozoril, da so tveganja pri javnofinančni politiki povečana.

podpisali koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi v mandatu 2018-2022 pod vodstvom prvaka LMŠ Marjana Šarca.
Novice Koalicija ne bo pristala na izsiljevanje in ultimate Levice

Večina proračunskih prejemnikov dobiva več, kot je do zdaj, je pa želja, kot je že pred časom razkril Bertoncelj, po posameznih uporabnikih več od zmožnosti. Ob potrditvi razreza proračunskih odhodkov je vlada sicer za posamezne posredne in neposredne proračunske uporabnike postavila le najvišjo dovoljeno porabo, ti pa so morali do konca avgusta pripraviti svoje finančne načrte. O njih bodo zdaj tekla še zadnja usklajevanja.

Na dnevnem redu tudi ukinitev dopolnilnega zavarovanja

Koalicija bo v ponedeljek bržkone spregovorila tudi o načrtovanih davčnih spremembah, ki naj bi jih vlada obravnavala čez dva tedna. Glede na izhodiščne predloge, predstavljene junija, so se na podlagi javne obravnave in razprave med socialnimi partnerji pojavile nekatere spremembe. Nekoliko manjša bo razbremenitev pri dohodnini, nominalna obdavčitev dobičkov podjetij se v letu 2020 še ne bo zvišala.

Matej Tonin in Marjan Šarec
Novice Tonin: Proračuna ne bomo podprli, če bo Šarec nanj vezal zaupnico

Tema pogovora bo verjetno tudi zahteva Levice po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma njegovem prenosu v obvezno zdravstveno zavarovanje. Predstavniki koalicije in Levice naj bi se sicer na današnjem sestanku strinjali o prenosu, pri čemer naj bi do prihodnjega tedna naredili še izračune. Levica sicer vztraja pri ukinitvi omenjenega zavarovanja že to jesen in s tem pogojuje podporo proračunu. Na zadnjega bi Šarec sicer utegnil vezati tudi zaupnico vladi.

Koalicijski partnerji se bodo najverjetneje dotaknili tudi načrtovanih sprememb na področju javnega naročanja, na mizi bi se lahko znašel tudi zakon o poroštvih za 3. razvojno os in drugi tir med Divačo in Koprom, kjer naj bi imela finančno in infrastrukturno ministrstvo različne poglede.

Brane Kralj
Novice Generalni sekretar LMŠ naj bi pritiskal na nadzornico, Šarec pričakuje pojasnila
Ne spreglejte